Pátek, 16 května, 2025

Kachní prso s tymiánem, kroupovým rizotem, glazovanou karotkou a omáčkou z červeného vína

Vyzkoušejte recept vhodný pro slavnostní příležitosti – dokonale růžové kachní prso, jemné kroupové rizoto, glazovaná karotka a omáčka z červeného vína vás nadchnou nejen chutí, ale i prezentací.

Ingredience na 4 porce

Kachní prso

  • 4 ks kachní prso
  • sůl, pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • trocha oleje

Kroupové rizoto

  • 200 g krup (nejlépe předem namočených)
  • 2 šalotky (najemno)
  • 60 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 60 g parmazánu (strouhaného)
  • sůl, pepř, čerstvý tymián

Glazovaná karotka

  • 12 ks menší karotky
  • 40 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • sůl, pepř

Máslová brokolice

  • 150 g brokolice
  • 30 g másla
  • špetka soli

Omáčka z červeného vína

  • 400 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího nebo kachního vývaru
  • 2 šalotky (najemno)
  • 40 g másla
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • sůl, pepř

Postup přípravy

1. Kachní prso

Kůži kachních prsou jemně nařízneme do mřížky (pozor, neproříznout až do masa!). Osolíme, opepříme a necháme 15 minut odpočinout. Na studenou pánev položíme prsa kůží dolů, zapneme střední plamen a pomalu necháme vytápět tuk (asi 5–7 min). Přidáme rozmačkaný česnek a tymián, otočíme prsa a opečeme z druhé strany (1–2 min). Přendáme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme asi 6-8 minut na růžovo. Před krájením necháme alespoň 5 minut odpočinout.

2. Kroupové rizoto

Na másle orestujeme šalotku, přidáme scezené kroupy a krátce opečeme. Podlijeme bílým vínem a necháme odpařit. Postupně přiléváme vývar a vaříme do změknutí (asi 25 minut). Na závěr vmícháme máslo, parmazán, tymián a dochutíme solí a pepřem

3. Glazovaná karotka

Karotku oloupeme a necháme vcelku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme med
a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud se šťáva nezredukuje a nevytvoří glazé.

4. Máslová brokolice

Brokolici očistíme, rozkrojíme napůl a dáme vařit na 3 minuty do osolené vody
s máslem.

5. Omáčka z červeného vína

Na másle orestujeme najemno nakrájenou šalotku, zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme víno a svaříme na polovinu. Přidáme vývar a znovu redukujeme, dokud nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Na závěr vmícháme studené máslo pro zjemnění.

Nenechte si ujít další zajímavé příběhy. Nové číslo POSITIV Business & Style 1/2025 si přečtěte zde.

Jarní číslo magazínu POSITIV Business & Style rozkvétá inspirací.
Přináší svěží pohled na byznys, inovace a osobnosti, které mění svět kolem nás.

Čtenáři se mohou těšit na exkluzivní rozhovory, analytické články i inspirativní příběhy osobností, které formují obory, v nichž působí.

RELATED ARTICLES