Vyzkoušejte recept vhodný pro slavnostní příležitosti – dokonale růžové kachní prso, jemné kroupové rizoto, glazovaná karotka a omáčka z červeného vína vás nadchnou nejen chutí, ale i prezentací.
Ingredience na 4 porce
Kachní prso
- 4 ks kachní prso
- sůl, pepř
- 4 snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku
- trocha oleje
Kroupové rizoto
- 200 g krup (nejlépe předem namočených)
- 2 šalotky (najemno)
- 60 g másla
- 100 ml bílého vína
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 60 g parmazánu (strouhaného)
- sůl, pepř, čerstvý tymián
Glazovaná karotka
- 12 ks menší karotky
- 40 g másla
- 2 lžíce medu
- 200 ml pomerančové šťávy
- sůl, pepř
Máslová brokolice
- 150 g brokolice
- 30 g másla
- špetka soli
Omáčka z červeného vína
- 400 ml červeného vína
- 200 ml hovězího nebo kachního vývaru
- 2 šalotky (najemno)
- 40 g másla
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky balzamikového octa
- sůl, pepř
Postup přípravy
1. Kachní prso
Kůži kachních prsou jemně nařízneme do mřížky (pozor, neproříznout až do masa!). Osolíme, opepříme a necháme 15 minut odpočinout. Na studenou pánev položíme prsa kůží dolů, zapneme střední plamen a pomalu necháme vytápět tuk (asi 5–7 min). Přidáme rozmačkaný česnek a tymián, otočíme prsa a opečeme z druhé strany (1–2 min). Přendáme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme asi 6-8 minut na růžovo. Před krájením necháme alespoň 5 minut odpočinout.
2. Kroupové rizoto
Na másle orestujeme šalotku, přidáme scezené kroupy a krátce opečeme. Podlijeme bílým vínem a necháme odpařit. Postupně přiléváme vývar a vaříme do změknutí (asi 25 minut). Na závěr vmícháme máslo, parmazán, tymián a dochutíme solí a pepřem
3. Glazovaná karotka
Karotku oloupeme a necháme vcelku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme med
a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud se šťáva nezredukuje a nevytvoří glazé.
4. Máslová brokolice
Brokolici očistíme, rozkrojíme napůl a dáme vařit na 3 minuty do osolené vody
s máslem.
5. Omáčka z červeného vína
Na másle orestujeme najemno nakrájenou šalotku, zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme víno a svaříme na polovinu. Přidáme vývar a znovu redukujeme, dokud nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Na závěr vmícháme studené máslo pro zjemnění.
Nenechte si ujít další zajímavé příběhy. Nové číslo POSITIV Business & Style 1/2025 si přečtěte zde.

Jarní číslo magazínu POSITIV Business & Style rozkvétá inspirací.
Přináší svěží pohled na byznys, inovace a osobnosti, které mění svět kolem nás.
Čtenáři se mohou těšit na exkluzivní rozhovory, analytické články i inspirativní příběhy osobností, které formují obory, v nichž působí.