Pondělí, 17 února, 2025

Recept s chutí kraje – trhaná vepřová plec od zpívající kuchařky IZABEL

Majitelka bistra, zpěvačka a účastnice reality show Hell’s Kitchen Česko 2024 – IZABEL. Při vysoké škole odcestovala do Anglie, kde pracovala v luxusních hotelích, ze kterých si odvezla spoustu zkušeností a inspirace pro otevření vlastního bistra. Bistro RIVER café&bar se nachází v jejím rodném městě Českém Těšíně, a servírují se tu nejen snídaně, ale i brunche po celý den. Její vášní není pouze vaření, ale také zpívání. Se svou kapelou vystupuje na různých festivalech, kde propojuje vaření se zpíváním. Do Hell’s Kitchen se přihlásila proto, aby zdokonalila své kuchařské dovednosti. 

Trhaná vepřová plec na opečené domácí briošce, dýňové pyré, stříbrné cibulky

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g hladká mouka
  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 ml mléka
  • 17 g čerstvého droždí
  • 30 g cukru
  • 16 g soli
  • 50 g másla
  • 800 g vepřová plec
  • 2 dcl piva
  • 10 g uzená paprika 
  • 5 ks bobkový list
  • 2 g sušený tymián
  • 8 g kmín
  • 5 g pepř 
  • 20 g sůl
  • 300 g dýněHokaido
  • 200 ml smetana
  • 2 g skořice
  • 80 g stříbrné cibulky
  • petržel

Postup přípravy

Do kvásku, který si připravíme z mléka, cukru a droždí, přidáme dva druhy mouky, sůl a poté zapracujeme změklé máslo a necháme kynout. Těsto znovu zpracujeme, vložíme do vymazané formy a necháme znovu kynout. Po vykynutí pečeme na 170 stupňů po dobu 35 minut. Po upečení necháme zchladnout a krájíme na plátky, které následně opečeme na másle.

Marinádu z piva, uzené papriky, bobkového listu, sušeného tymiánu, kmínu, pepře a soli přivedeme k varu, aby se nám chutě propojily. Maso rozkrájíme na 4 díly, aby se nám maso rychleji propeklo, ale zachovalo svou šťavnatost. Poté maso marinádou promasírujeme, podlijeme vodou a zakryté pečeme v pekáči na 200 stupňů po dobu 1,5 – 2 hod. Upečené maso natrháme a smícháme s výpekem.

Dýni rozkrájíme na malé kousky, zprudka opečeme na oleji na pánvi a poté vaříme v lehce osolené vodě, dokud se všechna voda nevyvaří. Následně zalijeme smetanou, kterou zredukujeme na 1/3. Nakonec vymixujeme do hladkého pyré, dochutíme solí a ovoníme skořicí.

Stříbrné cibulky vycedíme z nálevu a zprudka opečeme na másle na pánvi. Pokrm zdobíme glazovanými cibulkami a lístky hladkolisté petržele.

Celý recept včetně anglického překladu naleznete ve speciálu magazínu POSITIV Business & Style WOMAN zde.


POSITIV WOMAN

Speciál POSITIV WOMAN se zaměřuje na ženy, které zastávají vedoucí pozice ve firmách, a odhaluje jejich inspirativní příběhy. Věnuje se otázkám, jak se dostaly na vrchol, jaké překážky musely překonat a jak úspěšně skloubí osobní a profesní život. Přináší autentické příklady z praxe, které motivují a inspirují čtenářky k seberealizaci a odvaze na cestě za vlastními cíli. Speciál ukazuje, že každá cesta k úspěchu je jedinečná a plná výzev, které lze překonat s odhodláním a vizí.

Čtěte ZDE.

RELATED ARTICLES