Milli Janečková – šéfkuchařka Olive Restaurant
Gastronomie je pro mne nejen práce, ale i radost. Nejen zkoušet nové trendy, experimentovat s novými surovinami, ale i vracet se k našim tradičním moravským receptům. Každopádně největší odměnou je pro mne úsměv či poděkování mých zákazníků, neboť vím, že čas strávený u nás byl pro ně příjemným zážitkem. Vaření je moje vášeň.
Ingredience na 4 porce
- 1 ks květák
- 0,5 ml olivový olej
- směs bylinek na grilování (tymián, rozmarýn, petržel)
- sůl, pepř
- 4 ks žloutky
- 0,5 ml citronová šťáva
- 100 g másla
- 1–2 ks cukety
- 900 g grenaille brambory
- čerstvý rozmarýn dle chuti
Postup přípravy
Květákový steak
Květák rozdělíme na silnější plátky – tzv. steaky – tak, aby držely pohromadě. Lehce je potřeme olivovým olejem a okořeníme připravenou směsí bylinek. Květák opékáme na grilu nebo grilovací pánvi z obou stran dozlatova, dokud nezíská křupavou kůrčičku. Uvnitř by měl zůstat jemně křupavý – al dente.
Holandská omáčka
Na holandskou omáčku si připravíme vodní lázeň. Do mísy vložíme žloutky a citronovou šťávu a začneme šlehat. Jakmile se směs zahřeje, začneme pomalu zašlehávat rozpuštěné máslo. Šleháme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Přílohy – grenaille brambory a cuketa
Brambory důkladně omyjeme, překrojíme a rozložíme na plech. Zakápneme olivovým olejem, přidáme nasekaný rozmarýn, osolíme a opepříme. Pečeme v troubě dozlatova. Mezitím si nakrájíme cuketu na plátky a opečeme ji na olivovém oleji z obou stran. Také ji dochutíme solí a pepřem.
Recept je součástí magazínu POSITIV Business & Style.


