Sobotní brunche v Olive Restaurantu na Prosper Golf Resortu Čeladná
V Olive Restaurantu na Prosper Golf Resortu Čeladná vznikl koncept sobotních brunchů, které kombinují kvalitní suroviny, přátelskou atmosféru a zážitkovou gastronomii.
Šéfkuchařka Milli Janečková v rozhovoru přibližuje inspiraci, kuchařské zákulisí i důraz na sezónnost a originalitu každého menu.
Inspirace a filozofie konceptu
Co vás inspirovalo k vytvoření konceptu sobotních brunchů v Olive Restaurantu, který je součástí Prosper Golf Resort Čeladná?
Inspirovala nás myšlenka vytvořit prostor, kde si lidé mohou v klidu vychutnat víkendové ráno s kvalitním jídlem, pohodovou atmosférou a společností přátel nebo rodiny. Chtěli bychom přinést něco neformálního, ale přesto výjimečného – sobotní brunch, který bude zážitkem a ne jen jídlem. Naše restaurace staví na čerstvých surovinách a poctivé kuchyni. Brunch je pro nás ideální způsob, jak tyto hodnoty představit v jiném, uvolněnějším formátu.
Jak vzniká brunchové menu
Jak se liší sobotní brunch od běžné víkendové snídaně? Jaký je proces sestavování menu na brunch – co vás vede k výběru konkrétních pokrmů jako quiche, vejce Benedikt nebo sladké dezerty?
Naše sobotní brunche se liší od běžné snídaně především rozsahem, pestrostí a formou podávání. Nejde jen o snídani – je to propojení snídaně a oběda, které dává prostor i kreativnějším pokrmům, delšímu stolování a celkově jinému tempu.
Výběr pokrmů je vždy promyšlený – inspirujeme se sezónními surovinami, chutěmi Středomoří, ale i mezinárodní kuchyní. Sledujeme zpětnou vazbu hostů a přizpůsobujeme menu tak, aby bylo vždy čerstvé, nápadité a zároveň s duší „Olive“.
„Chtěli bychom přinést něco neformálního, ale přesto výjimečného – sobotní brunch.“
Příprava a týmová práce v kuchyni
Kolik lidí se zapojuje do přípravy jednoho brunchu? S jakým časovým předstihem musíte začít přípravy, aby bylo vše nachystáno na 10:00?
Na přípravě jednoho brunchu se podílí tým snídaňových kuchařů, včetně šéfkuchaře a cukráře. Dále tým obsluhy, který zajišťuje servis a celkovou organizaci. S přípravou v kuchyni začínáme již brzy ráno, tj. kolem 5 h, což vyžaduje dobrou koordinaci, aby vše bylo atraktivně naservírované. Je to časově náročná, ale zároveň velmi kreativní forma gastronomie.
Propojení s Prosper Golf Resortem
Spolupracujete s golfovým resortem Prosper Golf Resort Čeladná – máte nějaké společné strategie, např. nabídky pro golfisty nebo balíčky s ubytováním?
Olive Restaurant je přímo zasazený v areálu Prosper Golf Resortu Čeladná, tedy úzce spolupracujeme s golfovým provozem. Pokud máte jako host v plánu víkend s kombinací golfu a výborného jídla, stačí kontaktovat resort a využít jejich nabídky orientované na golfisty i hosty hledající relaxaci s prvotřídní kuchyní.


Tematické a sezónní brunche jako zážitek
Stanovujete brunch vždy pouze jako kulinářskou akci, nebo jej doprovázíte nějakými speciálními událostmi – tematickými akcemi? Pokud už máte za sebou některé doprovodné programy, můžete prozradit, co jste naposledy uspořádali?
Brunch vnímáme jako společenskou a zážitkovou událost. Abychom jej hostům ještě více zpříjemnili, obohacujeme ho o doprovodné programy, například: Letní prosecco / mimosa s letními songy, tématické brunche – italské, středomořské, francouzské, workshop pro děti – např. zdobení cupcaků nebo sezónní brunche: velikonoční, adventní nebo s grilováním v létě. Cílem je vždy výjimečný zážitek.
Plány do budoucna a nové formáty
Plánujete v budoucnu rozšířit podobné akce i do jiných termínů kromě letních sobot?
Letní sobotní brunchy jsme zvolili jako startovací koncept, vzhledem k pěknému počasí a možnosti využití venkovních prostor. Naším cílem je vytvářet formáty, které budou ladit se sezónou i náladou hostů, například brunche s lokálními surovinami na podzim, zimní edici s punčem nebo jarní s piknikovou atmosférou. Jsme otevřeni novým nápadům a chceme, aby se Olive stala místem, kam se lidé těší nejen na jídlo, ale i na celkový zážitek.

Výzvy při pořádání brunchů
Jaké největší výzvy jste při pořádání brunchů zatím zažila?
Největší výzvou pro mne bylo zvládnout perfektní načasování a logistiku, což znamená brzké vstávání, precizní plánování a sehraný tým. Každá chyba v přípravě se totiž ihned projeví. Další výzvou je nepodcenit očekávání hostů, takže neustálý balanc mezi tradičními oblíbenými pokrmy a novinkami.
Děkuji za rozhovor.
Rozhovor je součástí magazínu POSITIV Business & Style.


