Čtvrtek, 19 září, 2024

Ostrava si získala špičkové architekty. Své návrhy představili na Expo Real Steven Holl i Eva Jiřičná.

Město Ostrava se veletrhu Expo Real účastní od roku 2002, Veletrh patří mezi nejvýznamnější investiční veletrhy a svědčí o tom účast developerů, investorů, rozvojových agentur, konečných uživatelů, odborných konzultantů, architektů, stejně jako zástupců místních samospráv a států. Veletrh je cenným zdrojem kontaktů, setkání, informací a zkušeností. Veletrhu se účastní přes 40 tis. účastníků ze 73 zemí světa. 

Město Ostrava se představilo/vystavovalo pod jednotnou značkou Czech Cities & Region. Společná prezentace měst Prahy, Ostravy a Moravskoslezského kraje. Ostrava účast na veletrhu organizovala a zajišťovala.  

Eva Jiřičná se v programu města Ostravy představila ve čtvrtek ve 14 hodin. Prezentovala spolu s panem architektem Petrem Vágnerem svůj návrh na přestavbu objektu Věžového domu na Ostrčilově ulici, který se nachází v centru Ostravy. Téma rekonstrukce domů a staveb ze 70 let je v mnoha městech velmi aktuální. 

Eva Jiřičná je česká architektka žijící v Londýně. Má dva architektonické ateliéry – v Londýně a AI Design se sídlem v Praze, který založila s architektem Petrem Vágnerem v roce 1999.
V létě 1968 odjela na stáž do 
Londýna, ale československé úřady jí zabránily v návratu po srpnové okupaci. Nastoupila v Ateliéru Louis de Soisson, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem. Proslavila se díky interiérům londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. Pro její stavby je charakteristické použití skla, kovu a i betonu, je známá také díky návrhům skleněných schodů. Je držitelkou řádu Britského impéria. Více ZDE.

Steven Holl na stánku města Ostravy představil svůj návrh Koncertního sálu s kterým zvítězil v architektonické soutěži jež byla městem vypsána. Jak sám v mnoha interview zmiňuje, jeho přáním bylo připravit architektonický návrh právě koncertního sálu pro filharmonii. Když návrh dokončil, jeho žena (také architektka) prohlásila, tohle je vítězný návrh Stevene. Měla pravdu. V této chvíli je projekt Nové koncertní haly ve fázi výběru zhotovitele. Místo se nyní proměňuje na staveniště a probíhají přípravné práce. Steven Holl se netají svým přáním, přijet na první zahajovacím koncert Janáčkovy filharmonie v Novém koncertním sále. 

Steven Holl je významný americký architekt. Jeho stavby odráží jeho fascinaci vědeckými fenomény a hrou se světlem. Steven Holl studoval na Washingtonské univerzitě v Římě a na Architectural Association v Londýně (1976). Kariéru začal v Kalifornii a v roce 1976 otevřel vlastní kancelář v New Yorku. Vyučoval na Washingtonské univerzitě, na Syrakuské univerzitě a od roku 1981 působí na Kolumbijské univerzitě.

V Ostravě se poslední dobou daří uskutečňovat architektonické soutěže. Cenné stavby zachránit či opravit. Díky ateliéru MAPPA získává Ostrava urbanistickou celistvost. Ateliér MAPPA pomáhá také investorům lépe pochopit a ukotvit jejich myšlenku při realizaci či výstavbě objektu. Díky této symbióze mohou vznikat stavby architektonicky hodnotné, technologicky vyspělé a urbanisticky zakotvené do prostoru. Na řadě míst se zlepšuje také veřejný prostor. Město zlepšuje také svou dopravní situaci, učí obyvatele využívat jiné typy dopravy. Bikesharing je již nedílnou součástí ostravských ulic a Ostrava patří k nejúspěšnější městům v jejich užívání, dle aplikace Nextbike. MHD patří mezi nejmodernější v ČR.  Nově také vznikla kuchařka modrozelené infrastruktury. 

Povedlo se zachránit budovu historicky cenných Jatek. O novou podobu se postaral polský architekt Robert Konieczny. Nyní zde sídlí galerie současného umění PLATO.
Více o projektu ZDE.   

V únoru tohoto roku otevřela Ostravská univerzita svůj nový objekt při nábřeží řeky Ostravice. Nový City Campus Ostrava slouží studentům i veřejnosti. 

Celé nábřeží podél řeky Ostravice se stává oblíbeným místem k relaxaci i aktivnímu odpočinku. Dalším navazujícím projektem je také urbanistická studie Černé louky a projekt mostu profesora Koutského. Dalším velkým počinem bude pak vznik nové čtvrti pod Žofinkou.
Nově byla otevřena lávka přes řeku Ostravici, spojující centrum Ostravy a Dolní oblast Vítkovice, podle návrhu českého architekta Josefa Pleskota. 

Na podzim Ostravu čeká dokončení a následné otevření trojlístku očekáváných staveb. Bude dokončena rekonstrukce a trnem v oku ostravských obyvatel chátrající Textilia Ostravica – pod nynějším názvem Boutique Business Inkubátor Ostravica.
Dále bude hotova Grossmannova vila, postavena ve stylu Art deco, jejíž záchrana přišla právě včas. 

A v neposlední řadě bude otevřen administrativní komplex Organica, který je postaven v těsné blízkosti Nové Karoliny vedle Trojhalí a náměstí biskupa Bruna.
Ostrava se má opravdu na co těšit.  

Na veletrhu jsou připraveni zástupci města vést jednání s případnými investory a nabídnout jim lukrativní pozemky i v samotném centru města Ostravy.
Nabídka je připravena ZDE.
Vyhlášena je i výzva na pozemek PLZEŇSKÁ, a další dvě výzvy budou vyhlášeny během září a to na T6 Technologická, pozemek Opavská/Martinovská.

Článek včetně anglického překladu naleznete v magazínu POSITIV Business & Style 3/2023 ZDE.

Zdroj: FajnOVA

RELATED ARTICLES