Čtvrtek, 19 září, 2024

V Kopřivnici má řemeslo zlaté dno

Celkem 14 profesí v technických oborech se představí v Kopřivnici na už 16. ročníku přehlídky s názvem „Řemeslo má zlaté dno“. Akce proběhne ve dnech 11. a 12. 10. 2023 vždy mezi 9.00 a 16.00 hodinou ve zdejší Sportovní hale VOŠ, SOŠ a SOU (ul. Husova 1302). Na pořádání přehlídky se podílí Úřad práce ČR, Střední a Vyšší odborná škola Kopřivnice, Střední škola technická a zemědělská Nový Jičín, Město Kopřivnice a zaměstnavatelé z celého okresu.
Vstup je zdarma.

Přehlídka technických profesí je určena především žákům 8. a 9. tříd ZŠ. Je ale otevřena všem, kteří jsou bez práce nebo uvažují o změně zaměstnání, rodičům žáků, pedagogickým pracovníkům, výchovným poradcům – zkrátka široké veřejnosti.

„Návštěvníci se budou moci seznámit s praktickými činnostmi programátorů CNC strojů, mechaniků seřizovačů, nástrojářů, zámečníků, karosářů, obráběčů kovů, automechaniků, autolakýrníků, autoelektrikářů, opravářů zemědělských strojů, instalatérů, zedníků, truhlářů a tesařů. V rámci snahy o sladění nabídky a poptávky na trhu práce se prostřednictvím této akce
snažíme vzbudit zájem žáků o nedostatkové profese nebo profese, o které mají zaměstnavatelé dlouhodobě velký zájem,“
shrnuje ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Jako každý rok budou lidem na místě k dispozici též specialisté Úřadu práce ČR.

„Nabídnou zájemcům aktuální informace o vývoji na trhu práce, volných pracovních místech či prognózu očekávaného vývoje pro budoucí absolventy technických oborů. Poradí také s výběrem vhodného studijního oboru,“ doplňuje ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Kopřivnici Milan Tkáč.

Účast na akci přislíbila řada významných zaměstnavatelů z Novojičínska. Jejich zástupci připravili pro návštěvníky širokou škálu aktivit, včetně ukázek svých výrobních programů. Lidé se tak mimo jiné dozví, co obnáší výkon konkrétní profese, nebo co musí zájemce o takovou práci splňovat. Ti, kteří právě hledají zaměstnání, se mohou přímo na místě, u zástupců firem, seznámit s nabídkou pracovních příležitostí v oblasti technických a řemeslných oborů.

Průvodci poskytnou skupinkám žáků také důležité informace o studijních a učebních oborech a firmách, které vyhledávají absolventy technických oborů. Zaměstnavatelé v tomto ohledu spolupracují se školami a potenciální budoucí zaměstnance připravují na praxi už během studia.

Součástí akce bude i bohatý doprovodný program v podobě praktických úkolů, kvízů a zajímavostí.

Zdroj: TU Úřad práce ČR

RELATED ARTICLES