Sobota, 28 září, 2024

Inspiraci pro naše dřevěné domečky čerpáme z Beskyd, říká Barbora Golová

Dřevěné domečky, květináče nebo dekorační zápichy. Partnery Barboru Golovou s Pavlem Březinou to odjakživa táhlo k práci s dřevem. Zatímco Pavel se truhlařinou živí, pro Barboru byla kreativní tvorba vždy koníčkem. Protože viděli, že jejich výrobky mají ohlas, rozhodli se letos vypustit do světa značku Dekor z hor.

Báro, ty jsi původem z Čeladné a společně s partnerem Pavlem jste založili značku Dekor z hor. Předpokládám, že inspirace přišla právě z Beskyd?

Ano, je to tak. Pocházíme z Beskyd a máme celoživotní lásku ke dřevu a ke dřevěným materiálům jako takovým. Už odmalička jsem byla obklopena dřevem, protože můj dědeček pracoval se dřevem. Živil se jako tesař a stavěl krovy a domy v okolí. Tím pádem jsem mezi dřevem takzvaně vyrůstala. Když jsem si pak našla partnera Pavla, který je stolař, tak se doma radovali, že tradice bude pokračovat. U nás v domácnosti je spousta věcí ze dřeva, máme ručně vyrobený nábytek, který vyrobil právě Pavel.

A jak vznikla myšlenka vašich dekoračních domečků?

Tím, že máme oba dva ke dřevu velký vztah, chtěli jsme vyrobit něco, co dá lidem přidanou hodnotu k běžnému užitkovému nábytku. Inspiraci jsem čerpala různě, mimo jiné i na Instagramu nebo Pinterestu a na stránkách rukodělných tvůrců. Motiv domečku mi přišel roztomilý a zalíbil se mi.

Co všechno u vás najdeme v nabídce?

Naše značka je teprve v začátcích, začali jsme na jaře 2024 a všemu vévodí motiv domečku. Máme zápichy, velké květináče, které jsou po stranách zdobené právě různobarevnými domky. V nabídce máme také velké vítací domečky, které se dají umístit před dveře bytu nebo domu na schody. Dále máme také magnetky na ledničku nebo klíčenky. A samozřejmě samostatně volně stojící domečky, ze kterých si každý může postavit svou vlastní vesnici. Je to dekorace, kterou si lidé dávají na různé komody nebo parapety. Vše děláme na zakázku a tím pádem jsme schopni lidem vytvořit dekoraci na míru dle jejich barevných preferencí, podle toho co se jim do interiéru hodí nejvíce.

Zmínila jsi, že jste začali letos na jaře, byl to momentální nápad anebo jste k němu směřovali už delší dobu?

Nápad byl zrozen už dávno, ale chvíli nám trvalo dát vše dohromady. Přeci jen já jsem na rodičovské s našim malým synem a Pavel má svou stabilní práci. Zatím vyrábíme pouze na zakázku, přičemž řadu vyrobených věcí máme na ukázku. Zájemci se mohou na výrobky podívat na našem Facebooku nebo Instagramu, kde nám píšou s dotazy a poptávkami. V budoucnu plánujeme i e-shop.

Co živý prodej na trzích? Vyzkoušeli jste je?

Ano, jako naši první prodejní akci jsme zkusili velikonoční trhy v Čeladné na náměstí a musím říct, že jsme měli od návštěvníků moc pěkné ohlasy. Nakoupili si drobnější věci, protože přeci jen velké vítací domečky nebo květináče jsou už náročnější na odnos a člověk si větší nákup potřebuje promyslet. Co se týče plánovaných akcí, rádi bychom se objevili na různých vánočních trzích, kde si návštěvníci budou moci zakoupit domečky s vánočními motivy.

Dekor z Hor

Jak vlastně probíhá proces vzniku takové dekorace?

Proces je takový, že na surové dřevo překreslíme domečky. Následně je vyřežeme, pak vše obrousíme a zahladíme, aby domek byl příjemný do ruky a dobře stál. Já už si pak natřu domeček na danou barvu a dozdobuji fixem, případně lepím výřez z překližky. Finálně se řeší střechy, které se lepí stolařským lepidlem, aby domek byl opravdu bytelný. Výrobky, které procházejí venkovní zátěží, jsou ošetřeny matným lakem, aby vydržely i nepřízeň počasí.

V čem jste jiní než masově produkované dekorace?

Naše výrobky vznikají opravdu ručně. Každý domeček máme každý z nás v průběhu jeho výroby několikrát v rukou. Ze všech stran je ručně pokreslený, dozdobený a i střecha je ručně lepená, přičemž každá střecha na domečku je originál a má své originální číslo, které pasuje pouze na určitý typ domku. V tom jsme jiní než masová produkce. Dřevo používáme smrkové a domečky v rámci vesničky klademe na dubovou desku.

Jaké jsou momentálně vaše plány?

Blíží se Vánoce a chystáme vánoční vesničku a zvažujeme i ozdoby na stromeček ve tvaru domečků. Vymysleli jsme adventní “věnec” s domečky a LED žárovkami pro všechny ty, kdo z nějakého důvodu nemohou mít věnec s klasickými “živými” svíčkami. Nápadů je spousta, věříme, že do budoucna motivů a konkrétních předmětů bude přibývat. Rozjezd máme pomalejší, ale postupnými kroky se dostáváme více do povědomí.

Děkuji za rozhovor.

Text: Kamila Smutná
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 10 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.
Mediální partner Diáře: Positiv.cz

Zdroj: progresko.cz

RELATED ARTICLES