Čtvrtek, 19 září, 2024

V Ostravě Třebovicích byla voda výše než v roce 1997. Práce na obnovení provozu probíhají 24/7.

Společnost Veolia Energie přináší nejnovější informace o situaci ve svých provozech, které čelí záplavám v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Do Moravskoslezského kraje stahuje Veolia Energie desítky zaměstnanců i techniky z celé ČR, aby se maximálně urychlilo opětovné zprovoznění všech zasažených provozů. Informace k aktuálnímu stavu naleznete níže nebo na webu www.vecr.cz. Klientům Veolia Energie je také k dispozici posílená zákaznická linka na čísle 800 800 860.

Ostrava

  • Elektrárna Třebovice

Ve spolupráci se složkami IZS probíhá intenzivní čerpání vody v kritických oblastech závodu a identifikace rozsahu škod. „Voda v areálu vystoupala až na 120 centimetrů, což je výše, než v roce 1997. Kdy bude možné provoz obnovit zatím není možné říct. Záležet bude na tom, jak rychle se podaří vysušit a zkontrolovat všechna zařízení. Ověřujeme možnost zprovoznění plynového zdroje tepla Jižní Město pro zásobování části Ostravy teplou vodou,“ říká Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie a pokračuje: „Na obnově provozu pracujeme non-stop 24/7. Hasiči mají obsazeno šest stanovišť a pomáhají nám odčerpávat vodu ze zatopených částí areálu. Navíc přesouváme desítky zaměstnanců i vybavení z méně postižených oblastí Moravy a Čech včetně Prahy do Třebovic a dalších provozů.“

  • Teplárna Přívoz

Aktuálně probíhají vysoušecí práce v závodu a v plánu je nájezd kotle na zemní plyn pro dodávky páry. „Současně intenzivně pracujeme na zprovoznění zaplaveného parovodu v Ostravě-Střed,“ říká Kamil Vrbka.

Krnov

Probíhají intenzivní práce na obnově provozu teplárny. „Připravujeme nájezd Špičkové výtopny Cvilín, která do spuštění Teplárny Krnov může vykrýt potřeby všech obyvatel města v dodávkách teplé vody,“ uvádí Kamil Vrbka a doplňuje: „Pro její provoz však potřebujeme obnovení dodávek elektřiny. Podle vyjádření distributora je reálné spuštění dodávek elektřiny v rozmezí pěti až sedmi dní. V mezičase pracujeme na odčerpání vody z výměníkových stanic ve městě.“

Přerov

Teplárny Přerov zajišťuje potřeby zákazníků bez omezení, aktuálně je v provozu plynový kotel. „Připravujeme nájezd multipalivového kotle na biomasu a tuhá alternativní paliva,“ říká Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie.

Olomouc

Navzdory kulminaci řeky Moravy je situace v teplárenských zdrojích stabilní, i díky preventivním opatřením, která byla realizována. „Parovody v Olomouci se daří odčerpávat, takže dodávky nebudou ohroženy,“ říká Kamil Vrbka.

Zdroj: TZ Veolia Energie

Foto: veolia.cz

RELATED ARTICLES