Sobota, 2 března, 2024

Maido – kousek Japonska v centru Ostravy

Vojtěch Putek společně se svým spolužákem ze střední školy Jiřím Procházkou před rokem převzali a nyní provozují v centru Ostravy street food bistro Maido, což je japonská restaurace s mnoha specialitami. Jak nyní vypadá místní gastronomická scéna? Jak se absolvent gymnázia naučil připravovat japonskou kuchyni? Jak vidí svou obchodní a životní budoucnost? 

Japonské street food bistro v Ostravě – co si máme představit a na čem si můžeme pochutnat? 

Při mapování zdejší gastronomické scény jsme viděli možnost jejího rozšíření právě v originální japonské bistro kuchyni, nabízející pokrmy připravované dle receptů přímo od japonských kuchařů, s použitím jejich domovských ingrediencí. Zároveň i design samotného bistra odráží vliv současné street food scény. K jídlu podáváme japonské nápoje a třeba z reproduktorů hraje i současná japonská hudba.

Kdo k vám do bistra chodí a jaký vidíte další potenciál vašeho podnikání?

Máme různorodou klientelu Ostravanů včetně zahraničních hostů z celého světa, kteří v Ostravě a jejím okolí žijí, pracují nebo studují. Po více než roce našeho působení zde v centru města vidíme možnost se prostřednictvím franšízy rozšířit i do dalších českých měst, v první řadě do Olomouce a Prahy. Zároveň jsme schopni připravit dle poptávky catering pro kohokoliv a kdekoliv a již jsme se zúčastnili i několika food festivalů, kde náš koncept propagujeme.

Při mapování zdejší gastronomické scény jsme viděli možnost jejího rozšíření právě v originální japonské bistro kuchyni, nabízející pokrmy připravované dle receptů přímo od japonských kuchařů, s použitím jejich domovských ingrediencí.

Jak se žák gymnázia ocitl v kuchyni? 

Navštěvoval jsem 1st International School of Ostrava – mezinárodní gymnázium. To sice není o vaření, ale díky škole jsem výborně jazykově vybaven a komunikace se zahraničními partnery mi nedělá žádné potíže. Rovněž školní projekt v rámci ekonomie Junior Achievement, kdy jsme společně se spolužáky vytvořili a vedli fiktivní firmu, mi přinesl vhled do problematiky obchodu a všech procesů s tím souvisejících. Řešení problémů a kritické myšlení v této oblasti určitě pomohlo k tomu, že jsem úspěšně prošel odborným školením přímo v japonské Ósace a nyní dovedu vést tým lidí bistra a ukázat jim, co je potřeba. 

Bistro se nachází v centru Ostravy. Vidíš v tom nějaké výhody v podnikání?

Když navážu na předešlou otázku, už na škole jsme se hodně zapojovali do projektů aktivního občanství a uplatnili naši dobrovolnickou podporu v místní komunitě. Budovali jsme si vztah k centru Ostravy a viděli tak mnoho příležitostí, co konkrétně dělat a podpořit. Takže otevření podniku v centru mi připadalo jako smysluplné oživení místního života. Prostory patří městu a my zde platíme nájem. Takže se vše v našem případě propojilo a jsme rádi, že zde jsme a fungujeme.

Celý rozhovor včetně anglického překladu naleznete v magazínu POSITIV Business & Style ZDE.

RELATED ARTICLES