Čtvrtek, 19 září, 2024

Moravskoslezský kraj nechal zřídit první TeleMedPointy. Zatím fungují v Bílé a Bukovci, do konce roku v kraji přibudou další tři

V obcích BíláBukovec slouží občanům takzvané TeleMedPointy. Tato kontaktní místa pomáhají zlepšit dostupnost lékařské péče prostřednictvím telemedicíny. TeleMedPointy umožňují měření nejdůležitějších fyziologických funkcí, získaná data mohou být sdílená ošetřujícími lékaři. Tato moderní metoda zvyšuje dostupnost lékařské péče, šetří lidem čas, ale hlavně může s předstihem odhalit zdravotní potíž a v případě potřeby iniciovat zásah lékaře.

Telemedicína je základem kontaktních míst určených pro asistované samovyšetření hlavních fyziologických funkcí. Moravskoslezský kraj je první kraj v republice, který aktivně prostřednictvím telemedicíny řeší dostupnost lékařské péče v odlehlejších obcích, ve kterých přestal bez zástupu ordinovat praktický lékař. Teď mají možnost lidé z Bílé a Bukovce i jejich okolních obcí hlídat svůj zdravotní stav s využitím vzdáleného monitoringu. Stačí navštívit TeleMedPoint, kde vyškolený pracovník příchozího zaregistruje, vysvětlí mu, jak telemedicína funguje a pomůže dané hodnoty naměřit. Získané hodnoty jsou ihned odesílány přes zabezpečenou síť do Centra telemedicínských služeb. Pokud je potřeba, mohou data sdílet jak lékaři, tak i určená zdravotnická zařízení. Tato metoda může zefektivnit léčbu, případně včas odhalit a podchytit případné potíže.

TeleMedPointy jsou vybaveny sadami přesných zdravotnických přístrojů pro měření krevního tlaku, tělesné teploty, hmotnosti, dechové funkce, saturace krve kyslíkem, srdeční činnosti, případně glykémie. Přístroje jsou určeny a certifikovány pro self-monitoring, kdy měření provádí za asistence přítomného vyškoleného pracovníka samotný uživatel. Samozřejmostí je zabezpečení sdílených dat, ke kterým mají přístup jen osoby a instituce s písemným souhlasem pacienta.

TeleMedPointy bude na základě poptávky Moravskoslezského kraje provozovat Centrum telemedicínských služeb při Fakultní nemocnici Ostrava.

Fakultní nemocnice Ostrava je v oblasti telemedicíny jednoznačným lídrem v Moravskoslezském kraji. Centrum telemedicínských služeb funguje prostorách nemocnice od roku 2020.

Kontaktní místa v Bílé a Bukovci doplní v regionu ještě další tři, přesné lokace jsou zatím v řešení, nicméně se jejich umístění bude směřovat do odlehlejších částí Bruntálska a Opavska, kde je horší pokrytí praktickými lékaři. Telemedpointy bude financovat Moravskoslezský kraj, na čtyři roky je pro tyto účely v krajském rozpočtu alokováno necelých 8 milionů korun.

Zdravotní pojišťovny se zatím na financování TeleMedPointů nepodílejí. Jedinou pojišťovnou, která se do projektu aktivně zapojila, je RBP, zdravotní pojišťovna.

TeleMedPointy v Moravskoslezském kraji

TeleMedPoint Bílá

Budova mateřské školy, Bílá 142
tel: 703 824 580, e-mail: bila@telemedpoint.cz

TeleMedPoint Bukovec

Budova obecního úřadu, Bukovec 270
tel: 703 824 579, e-mail: bukovec@telemedpoint.cz

Zdroj: msk.cz

RELATED ARTICLES