Čtvrtek, 19 září, 2024

Moravskoslezský kraj: Inkubátor IT s nekonečným potenciálem

Vývoj v oblasti informačních technologií jde celosvětově mílovými kroky kupředu. Každodenně, možná i v řádech několika málo hodin, vznikají nová technologická řešení a nejrůznější aktualizace, což způsobuje stále narůstající celkovou poptávku a nabídku na domácích i světových IT trzích. A jak to vypadá u nás v Moravskoslezském kraji? Je poměrně známo, že Česká republika se může pyšnit rozvinutou IT infrastrukturou, silnými technologickými inovacemi a samotný Moravskoslezský kraj v tomto ohledu není výjimkou. 

Centrem IT sektoru je v našem kraji přirozeně město Ostrava, které v souvislosti s tímto odvětvím zažilo výrazný vzestup zejména díky vzniku národního superpočítačového centra IT4Innovations. To od roku 2013 poskytuje nejmodernější superpočítačové technologie a služby českým i zahraničním výzkumným týmům z akademické i soukromé sféry, přičemž nedílnou součástí aktivit IT4Innovations je také spolupráce s průmyslovými podniky. Proto se společně s Moravskoslezským inovačním centrem město Ostrava a Fakultou elektrotechniky a informatiky rozhodlo propojit své know-how a založilo Evropský digitální inovační hub Ostrava. 

Svou důležitost v Moravskoslezském kraji upevnil sektor IT také díky vstupu finského investora – společnosti Tietoevry, čímž byl v roce 2004 odstartován regionální „IT boom“. Najdeme zde ale i řadu dalších společností působících v oblasti informačních technologií, jako například firmu CGI IT Czech Republic, která poskytuje komplexní poradenství, systémovou integraci a outsourcing v oblastech finančních služeb a působí na českém trhu od roku 1993.

Dalším příkladem je česká firma KVADOS, která své unikátní know-how sdílí každodenně s tisícovkami uživatelů v malých i nadnárodních společnostech, jak u nás, tak v zahraničí. Dále je to také společnost K2 atmitec, která provozuje jedno z nejmodernějších datových center ve střední Evropě.

Za zmínku určitě stojí také společnost OKIN BPS, která se během své čtrnáctileté existence zařadila mezi nejvýznamnější a současně nejrychleji rostoucí české, globálně působící poskytovatele outsourcingových služeb.

Všechny tyto společnosti nabízejí špičkové služby v oblastech finančních služeb, energetiky a sítí, dopravy, průmyslu a výroby, těžby, satelitních technologií, veřejné správy a mnoho dalších služeb. Navíc kvalitní univerzity a střední školy, dostatek odborníků nebo nižší náklady na pracovní sílu a výhodné pronájmy kancelářských prostor tak vytvářejí ideální podmínky pro další rozvoj tohoto sektoru v našem regionu.

Text: Ing. Veronika Filipová, MSID

Foto: IT4Innovations  

RELATED ARTICLES