Čtvrtek, 24 října, 2024

Unikátní spolupráce mezi Lékařskou fakultou OU a Fakultní nemocnicí Ostrava. Vize Rastislava Maďara, děkana LF OU

Jako předseda redakční rady magazínu POSITIV Business & Style jsem se setkal s doc. Rastislavem Maďarem, děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity, abychom probrali jeho opětovné jmenování do této významné funkce a změny, které fakulta během jeho vedení prošla.

Na úvod bych ti rád pogratuloval k tvé nedávné opětovné inauguraci do funkce děkana. Už podruhé jsi byl inaugurován do této významné role. Začneme tím, že se vrátíme o čtyři roky zpátky, kdy jsi poprvé nastoupil do funkce. Bylo to v říjnu 2020, a situace na fakultě tehdy nebyla jednoduchá – fakulta neměla akreditaci na Všeobecné lékařství. Můžeš zavzpomínat na tu dobu a popsat, jaké výzvy jsi tehdy musel překonat?

Děkuji za gratulaci. Ano, mé první období bylo mimořádně náročné. Hned po nástupu jsme museli zahájit krizový management, který trval dva roky. Fakulta tehdy neměla akreditaci na Všeobecné lékařství, což byl dost velký problém, protože chyběl celý  jedenročník studentů medicíny a fakulta tím přišla o finanční prostředky v hodnotě přes  20 milionů korun. Museli jsme rychle jednat, abychom získali zpět akreditaci tohoto studijního programu, který dává naší fakultě název lékařská, což se nakonec podařilo. Do toho všeho ještě zasáhla pandemie covidu, která nám způsobila další komplikace, ale díky úsilí celého týmu jsme to zvládli.

Dnes, po čtyřech letech, má Lékařská fakulta Ostravské univerzity již prestižní postavení. Na tvé nedávné inauguraci jsi zmínil, že je to především zásluha týmu, který vedeš. Jak bys popsal změny, kterými fakulta prošla?

Nikdy jsem nepochyboval o tom, že máme na fakultě šikovné a talentované lidi. Jejich odborná a vědecká úroveň je na velmi vysoké úrovni. Za ty čtyři roky se nám podařilo zásadně zlepšit image fakulty a cílíme na to, aby se stala první volbou pro uchazeče o studium medicíny i zubního lékařství. Máme výborné podmínky pro výuku, včetně unikátního simulačního centra v cvičné nemocnici a skvělou spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava na praktické výuce.

Jak funguje spolupráce mezi Lékařskou fakultou a Fakultní nemocnicí Ostrava?

Tato spolupráce je zcela klíčová. Vzájemná koordinace je naprosto nezbytná, a jsem velmi rád, že mám výborný vztah s ředitelem nemocnice, panem doktorem Havrlantem. Řešíme spolu nejen provozní věci, ale i strategické otázky ohledně personálu, vědy a výuky. Velká část našich lékařů pracuje jak na fakultě, tak v nemocnici, což je model, který dobře funguje.

Jaké jsou tvé klíčové priority pro další čtyři roky v roli děkana?

Máme dva hlavní úkoly – kvalitní výuku a excelentní výzkum. Chceme, aby naše fakulta držela krok se špičkovými lékařskými fakultami nejen v ČR ale i v Evropě, a proto plánujeme v rámci reakreditace zavést některé nové prvky, které kvalitu výuky ještě zvýší. Dále chceme posilovat vědecký výzkum a přitáhnout do našeho regionu nové špičkové vědce. K tomu nám pomůže i projekt LERCO, který má posílit  aplikovaný výzkum a propojení vědy s praxí.

Celý rozhovor předsedy redakční rady magazínu POSITIV Radúze Máchy s děkanem LF Ostravské univerzity.

Zdroj: redakce

RELATED ARTICLES