Úterý, 22 října, 2024

Jak využít umělou inteligenci při hledání práce?

Nástroje umělé inteligence používá při práci pravidelně 30 % lidí, uvádí mzdový průzkum personálně poradenské společnosti Hays pro rok 2024. Pro účely hledání práce pak zatím použilo AI 31 % lidí, jak se ukázalo v anketě společnosti Hays na síti LinkedIn. 

Historie umělé inteligence sahá do poloviny minulého století a jako samostatný vědní obor ji známe od roku 1956. Aktuálně zažívá boom, díky kterému prostoupila do mnoha aspektů našich každodenních životů. V mnoha profesích pomáhá, ačkoliv stále budí obavy, kolik pracovních míst v budoucnu nahradí. 

 „Většina populace v produktivním věku v České republice má k používání umělé inteligence zatím velmi opatrný přístup, nicméně se předpokládá, že procento lidí, kteří umělou inteligenci při práci budou v nějaké formě využívat, rok od roku poroste.
Během procesu hledání práce lidé nejčastěji využívají AI pro přípravu životopisu a motivačního dopisu, existuje ale řada dalších možností, které už tak náročný proces hledání práce mohou usnadnit. “, říká Kristýna Králová z personálně poradenské společnosti HAYS a přináší tipy, jak využít umělou inteligenci při hledání práce a na co si dát pozor. 

Příprava životopisu a motivačního dopisu

Práci nehledáme každý den a proto, když přijde čas, je třeba si upravit životopis, možná také profil na LinkedIn, a sestavit motivační dopis. Existují nástroje, jako je například CVApp nebo Resume.io, které vám pomohou navrhnout optimální strukturu životopisu a vytvořit návrh, jak pracovní zkušenosti kvalitně prezentovat, navrhnou také vhodná klíčová slova. Aplikace jako například Jobscan pak dokáže životopis analyzovat, nakolik odpovídá tomu, jaká je právě u zaměstnavatelů poptávka. Nezapomeňte však, že za kvalitu obsahu už ručíte vy. 

Nejste si jistí, jak napsat motivační dopis? Nástroje jako je ChatGPT nebo Copilot jsou dobrý začátek, výstup ovšem bude tak kvalitní jako informace, které jste do těchto platforem na začátku uvedli. Je ale dobré mít na paměti, že tyto výstupy by měly sloužit pouze pro inspiraci, výsledek pokaždé upravte, aby nejen odpovídal realitě, byl adekvátně přizpůsoben k pozici, na kterou se chcete hlásit, a zejména aby neztratil osobní přístup. 

Vyhledávání pracovních příležitostí

V současné době už všechny velké pracovní portály v České republice používají nějaké funkce umělé inteligence, aby dokázaly co nejlépe spárovat volné příležitosti a uchazeče o práci. Existuje také řada dalších, poměrně nových portálů, které si na propracovaných funkcích umělé inteligence postavily svou strategii. Řadu nových funkcí s podporou AI implementoval také LinkedIn, který na základě vašeho profilu dokáže navrhnout pracovní místa, která nejlépe odpovídají vašim dovednostem a zkušenostem. AI nástroje, včetně nejběžnějších ChatGPT nebo Copilot také dokáží prohledávat různé pracovní portály a odkázat na příležitosti podle kritérií, která ve svém dotazu vložíte. 

Simulace pracovních pohovorů

Interview simulátor je užitečnou aplikací, díky které se procvičíte v otázkách, se kterými se na pohovoru pravděpodobně setkáte. Vyzkoušejte třeba Interview Warmup od Google nebo GreetAI, díky kterým si „horké chvilky“ prožijete v pohodlí domova a na „ostrém“ pohovoru vás už nic nezaskočí.

Gramatika a stylistická správnost

Vložením textu do příslušných nástrojů umělé inteligence si můžete ověřit, zda jste se nedopustili zbytečných chyb, případně si můžete nechat zkontrolovat gramatickou správnost i v jiných jazycích. Kromě dříve zmíněného Copilotu je pro tento účel vytvořená aplikace Grammarly.

Fotografie na CV a LinkedIn profilu

Díky chytrým telefonům si každý nosíme kvalitní fotoaparát v kapse, ne každá fotografie je ale vhodná k použití do životopisu a na našem LinkedIn profilu. Díky nástrojům jako je například remove.bg nebo Canva můžete profesionálně odstranit pozadí z vaší oblíbené portrétní fotografie a využít ji k profesním účelům. A pokud by to přece jen bylo potřeba, Upscale.media dokáže zvýšit rozlišení, a tedy i kvalitu vaší stávající fotografie.

Abychom jen nechválili, je zapotřebí zmínit se také o nevýhodách, které práce s nástroji umělé inteligence obnáší, obezřetnost je rozhodně na místě. 

Vyvarujte se vkládání osobních údajů do nástrojů umělé inteligence

Používat byste měli pouze takové nástroje, u kterých jste schopni dohledat zásady ochrany osobních údajů. I tak doporučujeme nevkládat do nich své hlavní osobní údaje, jako jsou jméno, telefonní číslo, emailová adresa či adresa bydliště. Životopis si můžete nechat navrhnout i bez těchto údajů, jen je nesmíte ve finální verzi zapomenout doplnit.

Nepoužívejte nástroje určené pro automatizované přihlášky na pozice

Ano, existují aplikace, které rozesílání životopisů obstarají za vás. Často mají nesmyslné limity, jako například 50 i více přihlášek denně. Nemáte tak pod kontrolou, kam se váš životopis dostane, je prakticky nemožné udržet si přehled o tom, kdo z které společnosti vám volá, kvůli které pozici, natož si pamatovat detaily té které role. Tím riskujete svoje dobré jméno na trhu práce.

Kontrola, kontrola, kontrola

„Umělá inteligence je výborným pomocníkem, ale není radno na ni spoléhat zcela. Kvalita výstupu je závislá na kvalitě vstupu, i tak ale může vytvářet generické odpovědi, které budou postrádat hlubší detaily, nemusí odpovídat vašim potřebám nebo účelu, ale hlavně budou postrádat určitou osobitost. Stejně tak požadavky společností mohou být specifické. Každý výstup, který vám AI poskytne, je proto potřeba pečlivě přečíst, upravit dle skutečnosti, doplnit chybějící informace,“ uzavírá Kristýna Králová z HAYS.

Zdroj: TZ Hays

RELATED ARTICLES