Středa, 25 září, 2024

Lipová ratolest přinese do Ostravy Třebovic nový park

Desítka středních zahradnických škol z celé republiky se v Ostravě utká v soutěži Lipová ratolest 2024, díky níž vznikne v Třebovicích nový park. Patnáctý ročník se koná ve dnech 24.-26. září na ulici Kozinově v Třebovicích. Akce je spolupořádána se Svazem zakládání údržby zeleně a městským obvodem Třebovice za finanční podpory města Ostravy. Se soutěží je úzce spojen i samotný projekt revitalizace parku.

S pomocí mladých zahradníků – účastníků soutěže – zde začne budování nového stinného parku pro veřejnost dle projektu zahradní architektky Magdy Cigánkové Fialové. Na realizaci díla s herními a environmentálními prvky získal městský obvod Třebovice finanční prostředky z rozpočtu města,“ řekl náměstek primátora Aleš Boháč.  „Projekt přinese zkrášlení ryze městského prostoru, ochranu drobným živočichům a v horkých měsících významné ochlazení tohoto místa,“ upřesnil náměstek Boháč.

Aleš Boháč

Rozhovor s náměstkem primátora Alešem Boháčem, kde se např. dozvíte hlavní důvody, proč už „černá Ostrava“ je v dnešní době nepravdivá nálepka. Jaká je Ostrava dnes?

Soutěže „Lipová ratolest 2024“ se účastní 10 středních zahradnických škol z celé ČR, přičemž Ostrava má v soutěži také své zastoupení v podobě družstva ze Střední zahradnické školy Ostrava.  Čtyřicítka studentů na místě pracuje tři dny, přičemž výsledky jejich práce zůstanou jako trvalá součást nového parku. Soutěžící budou vysazovat stromy, keře a trvalky, zakládat kobercové trávníky, i dláždit plochu pro lavičky. 

Plochu pro soutěž již od srpna připravovali technici a zahradníci z Ostravských městských lesů a zeleně, kteří již před zářijovými dešti urovnali terén, vytyčili cesty, osadili je kovovými obrubami a začali vysazovat rostliny do míst, která jsou mimo soutěžní plochy tak, aby park mohl co nejdříve sloužit veřejnosti. Soutěž Lipová ratolest 2024 byla slavnostně zahájena včera 24. září 2024.

Samotná soutěž je specifická tím, že na realizaci spolupracuje pořádající město (obec) se studenty středních zahradnických škol, kteří mají za hlavní úkol vytvořit podle zadání projektové dokumentace z nevyhovující plochy smysluplný celek – upravenou zelenou plochu ve městě.  

Zkušenosti s touto celostátní soutěží už v Ostravě máme. Probíhala tady například v roce 2014, kdy byla upravena plocha veřejného parku za poliklinikou v Ostravě-Porubě,“ dodal náměstek Aleš Boháč.

Organizaci soutěže zajistila společnost Ostravské městské lesy a zeleň z prostředků statutárního města Ostravy ve výši 293 500 korun bez DPH. Pořádání soutěže je úzce spojeno s projektem revitalizace zeleně u ulice Kozinovy v Třebovicích, samotná revitalizace tohoto městského prostoru přijde 6,5 milionu korun, přičemž z rozpočtu města, z Fondu životního prostředí, byla uvolněna částka ve výši 4,9 milionu korun. 

Kromě výsadby stromů a instalace mobiliáře budou vybudovány prvky pro ochranu hmyzu, jako hmyzí hotel či broučkoviště, prvky pro ochranu ptáků, jako krmítko, kamenné plochy pro vyhřívaní drobných živočichů a pítko se zadržováním vody. Vznikne i dřevěná výuková plocha, park doplní popiskové tabulky vysázených rostlin.

Zdroj: TZ Magistrát města Ostravy

Foto: Lukáš Kaboň

RELATED ARTICLES