Pondělí, 23 září, 2024

Palkovice jsou 2. v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2024

Z třinácti finalistů z celé České republiky, vítězů krajských kol soutěže Vesnice roku 2024, se na druhém místě umístila obec Palkovice. Bodovala tak mezi celkem 196 obcemi, které se letos do soutěže přihlásily. Slavnostní vyhlášení výsledků 28. ročníku národního kola soutěže se konalo v sobotu 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

„Mám radost, že se v celostátním kole soutěže dostala na stupně vítězů obec z Moravskoslezského kraje. Je to výjimečný úspěch, pokračujeme v pozitivním trendu z minulého roku, kdy se na druhé příčce umístila obec Hrádek z Jablunkovska. Palkovice zvítězily díky koncepčnímu přístupu v rozvoji obce, citlivé architektonické transformaci centra, ale také pro bohatý komunitní život. Tato zhruba tříapůltisícová vesnice představuje moderní venkov zasazený do malebné beskydské přírody. Jejímu vedení, ale i všem občanům k tomuto velkému úspěchu gratuluji,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková. 

Letošní ročník krajské části soutěže lze považovat za velmi úspěšný. Zúčastnilo se celkem 18 obcí z našeho kraje a byla opravdu velká konkurence. Všechny obce se pečlivě připravily a představily hodnotitelské komisi vše, čím se mohou pochlubit. Vítězné Palkovice na stupně vítězů v Moravskoslezském kraji doprovázely obce Hnojník (2.místo) a obec Vražné (3. místo).

Obce, které se do krajského kola soutěže zapojily, jsou zvýhodněny v rámci krajského dotačního programu Podpora obnovy a rozvoje venkova v Moravskoslezském kraji. Od roku 1995, kdy byla soutěž vyhlášena poprvé, bylo z Moravskoslezského kraje celostátně oceněno dalších šest obcí. 

Cílem soutěže Vesnice roku je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit veřejnost na význam venkova. 

Zdroj: TZ Moravskoslezský kraj

RELATED ARTICLES