Čtvrtek, 19 září, 2024

Zahájení výstavy ARTFREUD v Příboře

Město Příbor zahajuje v pátek 26. července v 17 hodin v Galerii Jane McAdam Freud na náměstí Sigmunda Freuda výstavu ARTFREUD 23-24.

Letos do soutěže dorazilo přes 50 děl, většinou z blízkého okolí. Nejpočetnější byly práce ze ZUŠ Brušperk a ZUŠ Mariánské Lázně. Nejvzdálenější díla přišla z Olomouce a Pardubic.

„Kromě klasických technik jako suchý pastel nebo akryl na papíře, nám soutěžící poslali i několik netypických prací, jako jsou koláže a olej na plátně. Letošní soutěži dominují děti, jejichž zastoupení je mnohonásobně vyšší než dospělých, avšak díla dospělých jsou o to kreativnější a hmotnější,“ uvedla Dominika Trčková, správkyně rodného domu Sigmunda Freuda.

Návštěvníci mohou kromě tradičních obrázků vidět i plastické umění, jako jsou sošky z různých materiálů (papírová kašírka, dřevo, drátěná technika).

V komisi pro výběr výherců letos zasedli paní Habermann von Hoch jako místní umělkyně (kovářka), pan Peter Henson (manžel zesnulé Jane McAdam Freud – pravnučky Sigmunda Freuda) jako majitel galerie a nová vedoucí kultury, sportu a cestovního ruchu paní Lenka Filipová. Díla byla posuzována hlavně podle jejich kreativity a uměleckého provedení. Jako každý rok i letos bude pan Henson udělovat speciální cenu dvěma dílům pod jménem umělkyně Jane McAdam Freud, která je i patronkou celé soutěže.

Zahájení akce bude zpestřeno drobným hudebním doprovodem a občerstvením. Následně budou návštěvníci mít možnost navštívit galerii vždy v otevíracích hodinách rodného domu Sigmunda Freuda.

Výstava ARTFREUD 23-24 bude otevřena 26. července 2024 v 17 hodin v Galerii Jane McAdam Freud v Příboře až do 16. srpna, kdy budou předány ceny vítězům.

Velké díky patří všem účastníkům soutěže.

artfreud výstava leták

Zdroj: TZ město Příbor

RELATED ARTICLES