Čtvrtek, 19 září, 2024

Recept s chutí kraje – Valašská chuť na lžíci s rodinnou tradicí

Valašská hospoda U Janíka své pocestné občerstvuje při toulkách po frenštátských Horečkách již 150 let. Základem kuchyně jsou tradiční valašské speciality s využitím regionálních surovin. Jednou z hlavních je pohanka, kterou zpracovává i zdejší Šmajstrlův mlýn. Vynikající je v kombinaci s červenou řepou a kozím sýrem, navíc se jedná o přirozeně vegetariánské a bezlepkové jídlo. U nás ji nabízíme jako pohankové rizoto a připravujeme ji takto:

Na 1 porci je potřeba:

  • 60g Vařená červená řepa nakrájená na kostičky
  • 150g pečená pohanka kroupa (pečeme v troubě 175 st. cca 20 min)
  • 80g pyré z červené řepy (rozmixovaná směs – vařená řepa restovaná na másle a cibulce, ochucená tymiánem, solí, pepřem, cukrem a octem)
  • 10g másla
  • 20g strouhaný farmářský sýr Ondráš z farmy Menšík
  • 35g přírodní kozí sýr na posypání hotového rizota
  • 2cl olivový olej na lehké přelití na závěr

Na pánvi smícháme pohanku, máslo, kostičky a pyré z červené řepy, lehce podlijeme vodou a prohřejeme, poté vmícháme strouhaný sýr a servírujeme na talíř. Posypeme drobeným kozím sýrem a pokapeme olivovým olejem. Přejeme vám dobrou chuť!

Valašská hospoda U Janíka se nachází v chráněné krajinné oblasti, uprostřed přírody s výhledem na Javorník. Je vyhledávaným místem také na oslavy, firemní akce nebo jako zastávka pro rodiny při výletech po okolí. V těsné blízkosti nabízí ubytování v nových mezonetových Apartmánech Janíkovy louky. 

Tož vitajte U Janíka!


Článek včetně anglického překladu je dostupný v magazínu POSITIV Business & Style 1/2024 ZDE.

The article, including an English translation, is available in POSITIV Business & Style magazine 1/2024 HERE.

RELATED ARTICLES