Čtvrtek, 19 září, 2024

FM City Fest v novém: letos za bývalou Lembergerovou továrnou

Šestý a dosud největší ročník FM CITY FEST, který proběhne 28.–29. června v areálu Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku, přivítá úplně poprvé přes 20 000 návštěvníků. Ti se mohou těšit na dva dny, tři pódia a více než 30 vystupujících z české i zahraniční hudební scény, mezi nimiž zaznívají jména jako je Ofenbach, Alle Farben, Kryštof, Divokej Bill, Mirai, Jelen, Čechomor, Richard Müller, Ben Cristovao, Sima, Stein27, Sofian Medjmedj a spousta dalších.

Kromě nabitého hudebního programu se představí talk show 7 pádů Honzy Dědka a jeho hvězdní hosté, POJEZ se svou lokální „cooking show“ nebo pestrý doprovodný program pro děti a dospělé, který nabídne virtuální realitu, fotbálky, skákací hrady a malování na obličej. Jednou z největších novinek letošního ročníku bude výměna festivalových Toi-Toiek za keramické toalety, které by měly zase o něco zvýšit komfort návštěvníků.

Seznam vystupujících naleznete ZDE.

Přípravy areálu vrcholí a organizátoři dělají maximum pro to, aby bylo všechno perfektní. Jak dodává Mirai Navrátil, jeden z organizátorů: „FM CITY FEST se bude konat v areálu Lembergerovy textilní továrny na uliciHálkova v Místku, jehož vlastníkem je společnost Marlenka. A pro to, aby se návštěvníci i v novém areálu cítili ‚jako doma’ a přesun festivalu na jiné místo byl pro ně co možná nejpříjemnější, už několik týdnů zvelebujeme prostředí areálu a děláme rozsáhlé terénní úpravy.“

Hlavní vstup do areálu a akreditační stan bude na cyklostezce vedoucí okolo řeky. Brány Lembergerovy textilní továrny se pak otevřou v pátek od 14 hod. a v sobotu od 12 hod. Akreditační stan, ve kterém bude probíhat výměna vstupenek za pásky a doprodej posledních lístků, bude otevřen od pondělí, 24. 6., do čtvrtku, 27. 6., a to vždy od 14 do 20 hod. Organizátoři všem vřele doporučují udělat akreditaci s předstihem a tím se tak vyhnout pátečním nebo sobotním frontám.

Celý areál bude pod neustálým dozorem bezpečnostní služby, která zajistí bezpečnost, pořádek a hladký průběh festivalu. Rovněž bude monitorováno i okolí areálu, kde se ve spolupráci se všemi složkami IZS připravuje řada preventivních opatření a diskutují se i všemožné krizové scénáře. Nezapomíná se ale ani na úklid v přilehlých ulicích okolo areálu, o který se bude po celý víkend starat speciální úklidová služba.

V pátek a v sobotu pak očekávají organizátoři ve Frýdku-Místku zvýšenou hustotu silničního provozu. Na ulici Revoluční bude snížena rychlost na 30 km/hod., dále dojde k uzavření silnic Březinova, Hálkova, Vojanova a Erbenova. Obyvatelům uzavřených ulic bude umožněn vjezd po předložení dokladu, kde bude uvedena adresa trvalého bydliště. Naproti festivalového areálu bude zřízeno speciální parkoviště pro taxi, kola Nextbike a koloběžky Bolt. V případě, že bude dopravní situace ve městě selhávat, bude na místě řídit dopravu Policie ČR.

Ani šestý ročník FM CITY FEST nezapomene na potřebné a výtěžek z prodeje festivalového merche poputuje na dobrou věc. Pomoc zamíří k organizaci Podané ruce, z. s., která nabízí služby osobní asistence a canisterapie, dále pak k Nikolce z Frýdku-Místku, u níž propuklo velmi vzácné a závažné onemocnění PCDH 19, a také k Lil, taktéž z Frýdku-Místku, které se v loňském roce otočil svět vzhůru nohama a započala svůj boj s kombinací vzácných a život ohrožujících onemocnění.

Poděkování za podporu festivalu patří především městu Frýdek-Místek a Moravskoslezskému kraji, ale také generálním partnerům, kterými jsou Moneta, Hyundai, Coca-Cola nebo Marlenka, všem dalším partnerům a mediálním partnerům, bez kterých by se akce tohoto formátu nemohla uskutečnit.

Za FM CITY FEST,
Mirai Navrátil, Jakub Najdek, Mikuláš Dohnal

Zdroj: TZ FM CITY FEST

Foto: FM CITY FEST 2023 – Libor Solař

RELATED ARTICLES