Sobota, 27 dubna, 2024

Klasika ve výjimečné úpravě: Vila Hanse Ulricha představí snový svět Malého prince

Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) bude hostit ve Vile Hanse Ulricha na Sokolské třídě 26 jedinečnou interaktivní instalaci s rozšířenou realitou Malý princ. Tvůrkyní je světově uznávaná multimediální umělkyně Eliška Podzimková. Vernisáž se bude konat 7. února od 17:00 hodin za přítomnosti autorky.

„Jsme moc rádi, že můžeme tento unikátní projekt, který sklízí obrovský úspěch v celé republice, poprvé přivítat v Ostravě, a to právě v naší Vile Hanse Ulricha. Jeden z nejznámějších příběhů moderní světové literatury se silným lidským poselstvím tu skutečně ožívá díky promyšlené kompozici a oslovuje všechny věkové kategorie,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka CKV.

Hlavní instalaci díla Elišky Podzimkové tvoří ilustrace z knížky spisovatele a letce Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, které autorka vytvořila pro poslední vydání stejnojmenné knihy v roce 2019. Výstavní obrazy s průměrem 70 centimetrů jsou kulaté, plastické a obsahují přírodní materiály jako mech, lišejníky nebo lávový písek a jsou. Díky aplikaci v tabletech či telefonech, kterou si mohou návštěvníci instalovat zdarma, se obrázky rozpohybují a přehrají si příběhy. Třeba u obrázku z pilotní kabiny letadla začne letadlo létat krajinou, pilot s ním manévruje a to vše doplňuje zvuková stopa.

„Přála jsem si udělat fotografie k ilustracím Malého prince na Islandu, což skvěle zafungovalo právě kvůli atmosféře, která na Islandu je. Hledala jsem tam situace, které jsem v knížce viděla, a potom jsem doma vše zpracovávala, řezala, obmalovala, kreslila a dělala koláže. Následně jsem vytvářela animace, aby se díky aplikaci rozpohybovaly. Byl to moc krásný projekt, který si vlastně užívám dodnes. Baví mě sledovat děti i dospělé, jak si výstavu prohlížejí a všichni se stanou na chvíli společně tak trochu dětmi,“ popisuje vznik obrazů animátorka, ilustrátorka a fotografka Eliška Podzimková.

Kouzelný svět Malého prince však působí nejen na oči, ale i na další smysly. Krajinu fantazie tvoří magický les, světýlka, mlha, vůně, obří mechové vejce, které skrývá tajemství nebo stan s audioknihou Malého prince a projekcí na plátěné stěně. Pro nejmenší děti jsou pak připravena odrážedla dřevěných lišek nebo házení kroužků na baobab. Samotná kniha Malý princ však v dětství u Elišky Podzimkové nebodovala.

„S knihou Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho jsem se poprvé setkala někdy ve škole na základce, ale tehdy jsem nebyla úplně čtenář. Byla to pro mě spíš tak trošku povinnost v rámci četby. Vztah k  příběhu jsem si našla až vlastně v rámci projektu,“ vzpomíná Eliška Podzimková.

Instalace Malého prince má kromě vzdělávací a zábavné stránky i terapeutické účinky. „Tajemný intimní prostor umožní návštěvníkům ponořit se do hlubin vlastní fantazie, uklidnit se, relaxovat a povzbudit vlastní kreativitu. Součástí výstavy je třeba i pohádková interaktivní dílna, kde budou připraveny pracovními listy s hlavními myšlenkami knížky pro malé i velké,“ říká dramaturg CKV Dominik Beneš.

Výstava Malý princ ve Vile Hanse Ulricha na Sokolské třídě 26 potrvá od 7. února do 2. června 2024. Otevřeno je v  pátky od 15 do 19 hodin, v soboty a neděle pak od 10 do 19 hodin. Vstupné činí 100 korun. Zájemci si mohou na místě zakoupit knihu Malý princ s podpisem Elišky Podzimkové.

Eliška Podzimková: Vtip, smysl pro design a technické dovednosti umělkyni přinesly pověst mezinárodní průkopnické animátorky, ilustrátorky a digitální umělkyně. Své dovednosti aplikuje na krátké filmy, hudební videa, fotografické projekty nebo marketingové kampaně třeba pro klienty jako Jamie Oliver, módní magazín Vogue nebo New York Film Academy. Pro děti s onkologickým onemocněním vytvořila projekt Plešouni.

Zdroj: www.ckv-ostrava.cz

Foto: Archiv Elišky Podzimkové, výstava Malý princ

RELATED ARTICLES