Středa, 3 července, 2024

Jen další zkratka ve světě kybernetické bezpečnosti? / Just Another Acronym in the World of Cybersecurity?

Zkratka XDR termínu Extended Detection and Response, tj. rozšířená detekce a reakce, je bezpečnostní nástroj, který poskytuje komplexní funkce detekce kybernetických hrozeb a reakce na ně. Na rozdíl od řešení EDR, která jsou určena primárně k ochraně koncových zařízení v organizaci, řešení XDR rozšiřují rozsah detekce kybernetických hrozeb na další vrstvy bezpečnostního řešení, jako jsou například aplikace, IoT zařízení apod.

Mezi klíčové funkce řešení XDR patří detekce bezpečnostních incidentů, automatizace schopností reakce a integrace zpravodajských a telemetrických dat z různých zdrojů s bezpečnostní analytikou za účelem korelace a kontextualizace bezpečnostních událostí a výstrah. Jeho výhodou je rovněž snazší škálovatelnost a přizpůsobitelnost komplexním potřebám zabezpečení.

Z čeho se systémy XDR skládají

XDR se skládá z ucelené sady bezpečnostních nástrojů a technologií, které spolupracují s cílem odhalovat, analyzovat a pohotově reagovat na kybernetické hrozby. Zavedením řešení XDR organizace posiluje svou celkovou bezpečnostní pozici, zajišťuje lepší ochranu citlivých dat a zabraňuje komplexním kybernetickým útokům.

Základem systémů XDR jsou pokročilé detekční funkce, včetně ochrany koncových bodů a reakce na ně, analýzy síťového provozu a analýzy chování uživatelů. Všechny tyto součásti neustále monitorují a analyzují jakoukoli podezřelou aktivitu v IT infrastruktuře a prostředí organizace – s hlavním cílem identifikovat potenciální hrozby.

XDR využívá algoritmy strojového učení a umělou inteligenci k aktualizaci a zvýšení účinnosti detekce hrozeb prostřednictvím sběru a analýzy dat o kybernetických hrozbách s využitím nových a pokročilých přístupů a vzorců. Díky všem těmto obranným mechanismům se systémy XDR dokáží přizpůsobit vyvíjejícím se komplexním hrozbám a poskytují proti nim robustní ochranu. Zákazníci tak mají jistotu, že ať se stane cokoli, jejich podnikání nebude ovlivněno a zachová si kontinuitu a nepřerušený provoz.

Jak XDR funguje

Rozšířená detekce a reakce shromažďuje a automaticky koreluje data napříč různými vrstvami zabezpečení, jako je e-mail, koncový bod, server, cloudová infrastruktura a síť. To pomáhá k rychlejšímu odhalování hrozeb a kybernetických útoků a také vede ke zkrácení doby vyšetřování a reakce prostřednictvím bezpečnostní analýzy. Implementace XDR pomáhá minimalizovat počet bezpečnostních produktů, zlepšit integraci platforem, eliminovat únavu z výstrah a snížit provozní náklady. Bezpečnostní postup probíhá ve třech krocích:

  1. Příjem a normalizace objemů dat z koncových bodů.
  2. Detekce: XDR analyzuje a koreluje data pro automatickou detekci skrytých a sofistikovaných hrozeb pomocí pokročilé umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML).
  3. Reakce: XDR prioritizuje data o hrozbách podle závažnosti, takže administrátoři mohou rychle analyzovat a třídit nové události a automatizovat činnosti vyšetřování a reakce.

Jaké jsou výhody XDR

Lepší transparentnost napříč sítěmi – XDR nabízí přehled o firemní infrastruktuře tím, že sdružuje data ze zdrojů a zjednodušuje tak monitorovací úkoly bezpečnostních týmů. Tento komplexní přístup eliminuje potřebu různých bezpečnostních a reakčních nástrojů zaměřených na síťové aspekty, což vede ke zvýšení efektivity a účinnosti.

Žádné falešně pozitivní výstrahy – Stávající bezpečnostní nástroje jsou známé tím, že generují velké množství falešně pozitivních výstrah, což je pro každý tým bezpečnostních analytiků časově náročný proces, protože musí zkoumat a přijímat opatření související s hrozbami, které v reálu nejsou skutečnými kybernetickými útoky. To může být pro každý bezpečnostní tým nepříjemný proces. Minimalizace počtu falešných upozornění na kybernetické útoky a zaměření se na ty skutečné pomáhá rychleji odstraňovat hrozby. Únava z výstrah snižuje výkonnost bezpečnostního týmu. 

Vylepšená a pokročilejší automatizace – Systém XDR automatizuje reakce prostřednictvím analýzy chování entit v daném prostředí. Automatizované reakce snižují tlak na pracovníky kybernetické bezpečnosti, což umožňuje uvolnit členy týmu pro důležitější úkoly, aby se mohli soustředit na případy, které vyžadují vysokou expertízu. Díky automatizaci XDR jsou hrozby řešeny okamžitě, aby se zabránilo narušení prostředí a dalším následkům pro organizaci.

Okamžitá a efektivní detekce hrozeb a reakce na ně – Lepší vizibilita a automatizovaná řízená detekce vedou k rychlejší a efektivnější detekci hrozeb na koncových bodech a reakci na incidenty. Všechny hrozby jsou identifikovány na základě podezřelého chování a koordinovaných informací o hrozbách, což umožňuje tyto útoky okamžitě řešit.

Minimální dopad na infrastrukturu organizace – Reálné hrozby na infrastrukturu jsou menší díky minimalizaci falešných výstrah a zlepšení vizibility. Omezením rušivých vlivů umožňuje XDR bezpečnostním týmům soustředit se na řešení skutečných hrozeb přesně zaměřenou a účinnou reakcí.

XDR není jen další zkratkou – řešení postavená na rozšířené detekci a reakci posouvají kybernetickou bezpečnost na další úroveň, dokáží zvýšit efektivitu bezpečnostních týmů, minimalizovat celkové náklady na vlastnictví a samozřejmě zachytit aktivní hrozby v jejich rané fázi. Organizace tak mají jistotu, že jsou chráněny maximálním možným způsobem.

Štěpán Bínek
manažer prodeje cloudových řešení Acronis v ZEBRA SYSTEMS
Sales Manager for Acronis Cloud Solutions at ZEBRA SYSTEMS

Just Another Acronym in the World of Cybersecurity?

The acronym XDR stands for Extended Detection and Response. This security tool provides comprehensive functions for detecting and responding to cyber threats. Unlike EDR solutions, which are primarily designed to protect an organisation’s endpoint devices. XDR solutions extend the scope of cyber threat detection to other layers of the security solution, such as applications, IoT devices, and more.

Key Functions of XDR Solutions

XDR solutions include detecting security incidents, automating response capabilities, and integrating intelligence and telemetry data from various sources with security analytics for correlating and contextualising security events and alerts. Its advantages also include easier scalability and adaptability to complex security needs.

Components of XDR Systems

XDR consists of a comprehensive set of security tools and technologies that work together to detect, analyse, and promptly respond to cyber threats. Implementing an XDR solution strengthens an organisation’s overall security posture, ensures better protection of sensitive data, and prevents complex cyber attacks. The core of XDR systems comprises advanced detection functions, including endpoint protection and response, network traffic analysis, and user behaviour analytics. All these components continuously monitor and analyse any suspicious activity in the IT infrastructure and environment of the organisation with the primary goal of identifying potential threats. XDR utilises machine learning algorithms and artificial intelligence to update and enhance the effectiveness of threat detection by collecting and analysing cyber threat data using new and advanced approaches and patterns. Thanks to these defensive mechanisms, XDR systems can adapt to evolving complex threats and provide robust protection against them. Customers can be assured that whatever happens, their business will remain unaffected, maintaining continuity and uninterrupted operation.

How XDR Works

Extended Detection and Response collects and automatically correlates data across various security layers, such as email, endpoint, server, cloud infrastructure, and network. This helps in faster detection of threats and cyber attacks and leads to a shorter investigation and response time through security analysis. Implementing XDR helps minimise the number of security products, improve platform integration, eliminate alert fatigue, and reduce operational costs. The security process occurs in three steps:

  1. Receiving and normalising volumes of data from endpoints.
  2. Detection: XDR analyses and correlates data for automatic detection of hidden and sophisticated threats using advanced artificial intelligence (AI) and machine learning (ML).
  3. Response: XDR prioritises threat data based on severity, allowing administrators to quickly analyse and sort new events and automate investigation and response activities.

Benefits of XDR

Better Transparency Across Networks – XDR provides an overview of the corporate infrastructure by aggregating data from sources,and simplifying monitoring tasks for security teams. This comprehensive approach eliminates the need for various security and response tools focused on network aspects, leading to increased efficiency and effectiveness. 

No False Positive Alerts – Existing security tools are known to generate many false positive alerts, which is a time-consuming process for any security analyst team as they must investigate and take action on threats that are not real cyber attacks. This can be an unpleasant process for any security team. Minimising the number of false alerts and focusing on real ones helps to eliminate threats faster. Alert fatigue reduces the performance of the security team.

Improved and Advanced Automation – XDR automates responses through the analysis of entity behaviour in the environment. Automated responses reduce the pressure on cybersecurity workers, allowing team members to be freed up for more important tasks and to focus on cases that require high expertise. Thanks to XDR automation, threats are dealt with immediately to prevent environmental disruption and further consequences for the organisation.

Instant and Efficient Threat Detection and Response – Better visibility and automated guided detection lead to faster and more efficient threat detection on endpoints and incident response. All threats are identified based on suspicious behaviour and coordinated threat information, allowing these attacks to be dealt with immediately. Minimal Impact on Organisational Infrastructure – Real threats to the infrastructure are reduced by minimising false alerts and improving visibility. By limiting disruptive influences, XDR allows security teams to focus on addressing real threats with precise and effective responses.

XDR is not just another acronym – solutions built on Extended Detection and Response take cybersecurity to the next level, increasing the efficiency of security teams, minimising total cost of ownership, and of course, capturing active threats in their early stages. Organisations can be assured that they are protected to the maximum extent possible.

Zdroj: převzato z časopisu IT Systems

Source: Adapted from IT Systems magazine, www.systemonline.cz

RELATED ARTICLES