Sobota, 20 dubna, 2024

Martin Vu: Prací v hotelnictví se stáváte světoobčanem

Životní cesty absolventů ostravského mezinárodního gymnázia 1st International School of Ostrava jsou opravdu rozmanité. Například Martin Vu vystudoval v anglickém Oxfordu na Oxford Brookes University obor mezinárodní management hoteliérství, a tento obor, jak říká,  mu otevřel dveře do celého světa.

Martine, proč jste se rozhodl pro studium hotelnictví? 

Zpočátku se jednalo o pouhý zájem a touhu cestovat. Prací v hoteliérství se stáváte světoobčanem, můžete pracovat v kterékoliv zemi, s různými národnostmi, setkáváte se s různými kulturami. Některé hotelové pobočky nabízejí bezplatné pobyty ve všech svých nemovitostech po celém světě, nebo za výrazně zlevněné ceny. Být manažerem hotelu není jen kariérní cesta. Je to volba životního stylu. Není to typická práce na směny, nebo jen práce číšníka či recepční. Zahrnuje to také realizaci akcí, catering, finance, cestovní ruch, cestování, udržitelnost, psychologii a porozumění lidské mysli. Výjimečné dny a speciální akce se stávají součástí vašeho běžného dne. Je to práce s lidmi, což někdy může být frustrující nebo stresující, ale také vzrušující a plné adrenalinu. Trávíte spoustu času se svými kolegy, někteří se stanou vaší druhou rodinou. Je to také lifestyle, kde vždy toužíte po dokonalosti, zvláště když pracujete na špičkové úrovni. Nejlepší hotely a nejlepší restaurace nejsou drahé jen proto, aby byly drahé. Jsou drahé, protože zaměstnanci mají úžasné znalosti a dovednosti získané v průběhu let.

Na jaké univerzitě jste studoval? A co je zapotřebí k tomu, aby se český student na takovou univerzitu dostal? 

Studoval jsem mezinárodní management hoteliérství na Oxford Brookes University, která je v současnosti 10. nejlepší univerzitou na světě v oblasti hotelnictví a cestovního ruchu. Dobré známky nikdy nejsou na škodu, pokud se chcete dostat na vysněnou univerzitu, ale mou velkou výhodou jistě byla mezinárodní maturita IB Diploma Programme, kterou jsem získal svým studiem na 1st International School of Ostrava a samozřejmě výborná znalost anglického jazyka. Stejně jako mé středoškolské studium, tak i mé studium univerzitní v  Oxfordu nebylo primárně o získávání vědomostí, jako spíše o kritickém myšlení, o vyhledávání informací a práci s nimi, o vyvážené argumentaci, hledání a vytváření souvislostí.

Jak vypadá profil absolventa takového oboru? Co jste si ze svého studia odnesl do profese, kterou vykonáváte? 

Nejdůležitější bylo naučit se programovat, pracovat s programy MS Word, Excel, zdokonalit  si prezentační dovednosti v Powerpointu a Prezi, studovat jazyky, umět psát eseje. Kromě základních akademických předmětů je velmi důležité být empatický a naučit se číst v lidech a situacích. Špičková univerzita není vždy špičková kvůli nejúžasnějším prostorům. Když jsem na univerzitu nastoupil, byly její budovy ve špatném stavu. Co ji katapultovalo na vrchol, jsou kontakty a lidé, se kterými pracují. Jiné univerzity v Británii se stejným oborem tyto příležitosti nenabízejí. Na mém předchozím pracovišti asistenta manažera stewardingu jsem měl na starosti vytváření nových standardů napříč celým hotelem a jeho různými odděleními. Moje schopnosti nabyté studiem mi umožnily být nejen efektivní, ale poskytly mi i konkurenční výhodu, díky které jsem pak mohl vyjednávat o výši platu. Už na 1st International School of Ostrava jsem se naučil španělsky na velmi vysoké úrovni. Když jsem se stal supervizorem ve stewardingu, řídil jsem tým třiceti lidí, kteří mluvili převážně španělsky a jen trochu anglicky. Díky znalosti jejich jazyka jsem byl schopen efektivně tým vést. 

„Protože jsem byl těmto věcem otevřený a snažil jsem se naučit od každé pozice něco nového, získal jsem neuvěřitelný soubor vědomostí a schopností, což ze mě dělá jednoho z nejvšestrannějších provozních ve sféře hoteliérství na celém světě.“

Co odlišuje hoteliéra od opravdu dobrého hoteliéra? 

Je důležité být všestranný a ovládat všechny profese, které hoteliérství zahrnuje. Za svou praxi jsem pracoval napříč různými odděleními, divizemi i nemovitostmi. Je důležité být tomu otevřený a ochotný se učit…

Celý rozhovor v magazínu POSITIV Business & Style ZDE.

RELATED ARTICLES