Čtvrtek, 21 listopadu, 2024

Potravina budoucnosti: klíčky nebo microgreens?

Pěstování microgreens se v posledních letech stává výrazným trendem v oblasti domácího zahradničení a zdravého stravování. Téměř každý si už doma zkusil nějaká semínka naklíčit, případně obdivoval v restauraci talíř nazdobený barevnými rostlinkami microgreens. Zamýšleli jste se však nad tím, jaký je rozdíl mezi microgreens a klíčky, které se doma pokoušíte pěstovat? A jaké benefity může přinést pravidelná konzumace pro lidský organismus? A jsou klíčky a microgreens opravdu tak zdravé, jak se tvrdí? Odpovědi na tyto otázky přinese další článek z cyklu o hydroponickém pěstování microgreens a zeleniny, které připravujeme ve spolupráci se společností MoraviaLab s.r.o., která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem automatizovaných hydroponických systému na pěstování microgreens, bylin a zeleniny.

Microgreens a klíčky jsou dvě různé formy mladých rostlin, které se konzumují pro svou výživnou hodnotu a chuť. Microgreens, často označována jako mikrozelenina, jsou mladé rostlinky, které jsou větší než klíčky. Jsou obvykle sklízeny, když se rozvine první pár pravých listů a dosáhnou výšky 2,5 až 7,5 centimetru. Microgreens se sklízejí spolu s listy a stonky, mají výraznou chuť a texturu. Mohou mít pikantní, kořeněnou nebo oříškovou chuť, což závisí na druhu rostliny.

Klíčky jsou ještě mladší rostliny než microgreens. Jsou to vlastně embryonální stádia rostlin, které vyrůstají z klíčícího semene. Klíčky se sklízejí, když jsou velmi malé, obvykle pouze několik centimetrů vysoké. Jsou většinou konzumovány celé, včetně kořenového systému, a mají mírnější chuť. Klíčky mají obvykle měkkou texturu a jsou vhodné pro lidi, kteří preferují jemnou a neutrální chuť.

Společnost MoraviaLab se specializuje na pěstování microgreens, které jsou často označovány jako potravina budoucnosti. „Pravidelná konzumace microgreens může mít řadu zdravotních přínosů díky jejich vysoké nutriční hodnotě a koncentraci vitamínů, minerálů a dalších živin“, vysvětluje výzkumná ředitelka společnosti Zuzana Šitavancová. Díky vysokému obsahu vitamínu C, A a K, antioxidantů a minerálů jako je vápník, železo a hořčík, může pravidelná konzumace posílit imunitní systém, podpořit růst a opravu buněk a zlepšit celkové zdraví.

Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení, regulaci hladiny cukru v krvi a snižuje riziko obezity. Jelikož jsou rostlinky microgreens bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, mohou snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Některé microgreens, mají také protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit zánět v těle, což je spojeno se zdravím kloubů a srdce.

„Je však důležité si uvědomit, že konkrétní zdravotní přínosy konzumace mikrozeleniny mohou záviset na druhu a odrůdě, kterou konzumujete, a na způsobu, jakým jsou microgreens pěstovány a sklízeny“, upozorňuje Zuzana Šitavancová. „V našich hydroponických systémech pěstujeme microgreens v kontrolovaném prostředí. Tím jsme schopni zajistit dostatečné množství vitamínů v rostlince a eliminujeme tím možnou kontaminaci patogeny, ke které může v určitých pěstebních podmínkách dojít“. V pěstebních systémech MoraviaLab se sklízejí rostlinky přímo před konzumací. „Zákazník si z pěstební podložky ustřihne sám požadované množství mikrozeleniny, kterou okamžitě zkonzumuje“, vysvětluje Zuzana Šitavancová základní principy konzumace. „Pokud si však donesete domů již dávno nastříhané microgreens, nejenže nemáte v rostlince zaručené množství vitamínů, ale můžete si přinést i nějakou nepěknou bakterii.“ Dle provedených výzkumů dochází již během 24 hodin po ustřižení ke ztrátě až 90% vitamínu C.

Takže rada na závěr: “Doporučuje zařadit do své stravy různé druhy microgreens, aby bylo dosaženo největšího zdravotního prospěchu a také se zajímat, jak byly rostlinky pěstovány a kdy byly sklizeny“, dodává Zuzana Šitavancová, výzkumná ředitelka MoraviaLab s.r.o. „A pokud pěstujete microgreens nebo klíčky doma, tak pozor na plíseň a bezpečné skladování“.

Zdroj: MoraviaLab s.r.o., redakce

Foto: Kateřina Skupieňová

RELATED ARTICLES