Neděle, 23 června, 2024

Hokejistům fandila i oštěpařská šampionka Kitaguchi. Vadlejch chce potrápit Webera

Jakub Vadlejch směřuje všechno k Paříži, ale o Řím nechtěl přijít. Zlatá tretra je milníkem na cestě k vrcholným závodům v létě. Pro Vadlejcha to bude již 14. start na Tretře. Naopak, pro japonskou mistryni světa Haruku Kitaguchi to bude čtvrté představení před ostravským publikem. Jan Železný přišel s přáním oběma oštěpařům.

Haruka Kitaguchi o tom, jak se těší na Zlatou tretru:

Vím, že tato soutěž je dobrá a ráda závodím před plným stadionem. Zítra si to také užiji.

O své základně v Evropě a návratu do Japonska na národní kvalifikaci:

Sezóna nezačala moc dobře, protože jsem byla zraněná, takže to byl náročný program, ale cítím se lépe a lépe. Chci zde hodit dál, přes 63 m. Chci se zlepšovat na každé soutěži, protože v Paříži budu určitě potřebovat lepší pokusy.

Haruka o fanoušcích a hokeji:

Doufám, že mi budou fandit i Češi. Jsem Japonka, takže nevím, jestli mě všichni mají rádi, ale vím, že Češi mají rádi zábavu a doufám, že mi budou fandit. Také jsem sledovala hokej v televizi a fandila národnímu týmu.

O tlaku být světovou jedničkou:

Ráda bych si to udržela, ale necítím to jako tlak. Jsem připravena na jakékoliv změny, to k tomuto sportu patří.

Nejlepší japonská atletka:

Minulý týden byl mítink v Tokiu – na stadiun přišla fandit spousta lidí. Příští rok je mistrovství světa v Tokiu a doufám, že to bude vypadat podobně jako po finále hokeje zde. Ale Japonci jsou trochu jiní než Češi.

Jakub Vadlejch o startovním programu v olympijském roce:

Koukal jsem se na MS v Budapešti, kde jsem závodil – byl to asi můj desátý závod. Nebylo to, že by tělo zrazovalo, ale chuť už byla menší a motivace složitější. Proto jsme teď naplánovali maximálně pět závodů před olympiádou, aby forma gradovala v Paříži a mohl jsem bojovat o ty nejvyšší pozice.

O MS v hokeji:

Zase a opět se ukázalo, že sport Česko stmeluje, a to, co jsme mohli vidět, byla pohádková výhra. Švédsko jsme úplně zdemolovali a bylo to v našich rukou. I když jsme to napínali, ke konci jsme ukázali naši sílu a bylo to nádherné.

O tom, že je neporažený od MS v Budapešti a o vztahu s Weberem:

Musí mě od Mnichova milovat. Říkám to nadneseně, jsme velmi dobří kamarádi. Víme o sobě, že jsme skvělí oštěpaři a když máme ten top den, oba můžeme hodit strašně daleko. Julian ukázal, že je v životní formě letos a možná jsem to ukázal i já. Hodili jsme centimetry od sebe, takže naše forma je dost podobná a zítra se máme na co těšit. Jsem pyšný, že jsem se k takovému stavu dostal a že jsem vyhrál 4 Diamantové ligy za sebou. Na to jsem obzvlášť pyšný.

O ME v Římě –na cestě k Paříži:

Věřím, že už jsem naladěný a Tretra bude poslední test před ME. Kvalifikace a finále jsou zhruba ve třech hodinách, takže to bude skoro jako při příjezdu na nějaký mítink – pokusím se o co nejlepší kvalifikaci. Natrénováno mám hodně – jako za dva lidi. Všechno směřuji k Paříži, ale přišlo by mi velká škoda, kdybych na ME nezávodil, a věřím, že se s kluky poperu o medaile.

O atmosféře mezi oštěpaři:

Všichni oštěpaři už vyložili všechny karty kromě pákistánského oštěpaře, a zatím žádné napětí cítit nebylo. Doha byla v uvolněné atmosféře, většinou jsou tam super podmínky až na vítr. Všichni se budou snažit hodit co nejdále. Ve skutečnosti žádná nevraživost není, když vidím, že někdo hodil delší hod, tak prostě byl lepší a přeji mu to.

O startu na Tretře – 13x startoval a dvakrát vyhrál:

Ukazuje to, že jsem hodně starý, ale dvacet je také hezké číslo a možná se toho jednou dočkám. Tretra je jeden z nejhezčích mítinků a i ti nejlepší se do Ostravy rádi vrací. Nevím, čím to je, ale historicky to tak bylo a i já se vždy budu rád vracet. Čekám stále na to velké číslo, ale nechci nic předpovídat a raději překvapím i sám sebe.

Na závěr rada Jana Železného oštěpařům:

Přál bych jim, aby házeli tak daleko, na co mají. Oni jsou šampioni a mají oba na to, aby házeli daleko. OH je výjimečná událost a někdo se na to může připravit jenom jednou za život. Oba mají na to, aby vyhráli. Přeju jim, aby to byl jejich den a aby se jim dařilo ukázat, na co mají. Rád bych také viděl 90 m a 66 m zítra v Ostravě.

Zdroj: zlatatretra.cz

RELATED ARTICLES