Neděle, 28 dubna, 2024

Klub Parník navštíví Vladivojna La Chia a natrvalo se do něj nastěhuje Janis Joplyn

Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravilo na 8. září koncert Vladivojny La Chia s kapelou TEPE A ZÁŘÍ. Jako host zazpívá několik šansonů Vladivojnina kamarádka, zpěvačka Sylvie Bee. Večer v Klubu Parník navíc vyšperkuje vernisáž obrazů známého výtvarníka Václava Šípoše.

Vladivojna La Chia je výrazná zpěvačka, textařka a skladatelka. Působí na české scéně od roku 2002 a za tu dobu stihla natočit kolem patnácti alb a filmových soundtracků. Pravidelně komponuje hudbu pro divadlo, audioknihy a film a v srpnu vyšlo její další EP ANTIHRDINKY ze série Scenica Musica.

Klub Parník, to je moje dospívání. Hrála jsem tam s Bananou, 4triem, sólově. Zažila jsem tam toho hodně. Jednou po koncertě jsem na baru potkala Laca Decziho, který mě jen tak ze srandy pozval další den, ať si s nima zazpívám ve Frýdku. Pak jsem s nima odjezdila zbytek turné po Česku a Slovensku. Na koncertě Mariana Vargy jsem prožila úplnou extázi a musela si lehnout pod stůl,“ vzpomíná Vladivojna La Chia.

Koncert navíc doplní obrazy výtvarníka Václava Šípoše, které namaloval původně pro hippies ples CKV. „Bylo nám líto tyto skvělé obrazy, které měly u návštěvníků plesu velký ohlas, využít jenom pro jedinou akci. A tak jsme se rozhodli, že hudební legendy, které Václav ztvárnil ve svých obrazech, do Klubu Parník jednoznačně patří,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka CKV.

Na devíti obrazech, které mají přes metr na výšku, jsou zachyceni například Jon Lennon, Janis Joplin, Joe Cocker nebo Jimi Hendrix. „Nejlépe se mi malovala Janis Joplin, jakoby mi skočila do skici sama. Nikdy předtím jsem si ji nekreslil, hrabal jsem se na internetu a v jejích fotkách,“ sdělilkarikaturista, výtvarník a ilustrátor Václav Šípoš. „Když mi bylo asi patnáct, koupil jsem si v porubském Supraphonu v sedmdesátých letech její desku. A úplně mě odvařila. I kapela mi tak zvláštně rezonovala. A tu desku mám dodnes. Janis sedí vysmátá na Harley přes celou obálku. Když jsem ji začal skicovat, zrovna o ní běžel v rádiu pořad. Měla totiž výročí. Dnes by jí bylo osmdesát let,“ dodává Václav Šípoš.

Zdroj: CKV

Foto: Facebook Vladivojny

RELATED ARTICLES