Podzim je tu a s ním i nejnovější tipy na knihy. KNIHCENTRUM.cz vám je představí.
Nejnovější kniha esejů Václava Cílka VĚCI, KTERÉ ZÁŘÍ vznikala neplánovaně během covidových let. Hlavním impulsem byla Cílkova spolupráce se současným slovenským undergroundovým fotografem a sběratelem umění Ivanem Zubaľem, jenž ho seznámil s okruhem slovenských výtvarníků v čele s Erikem Binderem. Podobně smýšlející lidé a věci se přitahují, a tak se na tyto výpravy do uměleckého prostředí začaly přirozeně nabalovat další osobnosti a současné i dávné příběhy – Petr Nikl a jeho spiritismus, výstřední František Skála, magický František Bílek či vizionář Alfons Mucha. Nejedná se však o kunsthistorické výklady – Cílek vnímá umění jako další, na logiku navazující cestu k porozumění světu.
Na Slovensku vyplaví Dunaj mrtvolu muže. Někdo ho popravil kulkou do hlavy a pohřbil v zemi. Pak tělo znovu vykopal, odstranil obličej a ostatky vhodil do řeky. Jediná stopa vede do lužních lesů na soutoku Moravy a Dyje. Fascinující krajina plná vodních kanálů, tůní, bažin a močálů ukrývá temné tajemství. Pokouší se ho rozkrýt komisař Drexler s kolegy z české kriminálky. Vrah však své tempo stupňuje a nezvykle poznamenaných obětí rychle přibývá. Zároveň v oblasti stoupá výskyt okultních jevů. Souvisejí tyto události s dodnes dobře utajeným, a přesto historicky nepochybně prokázaným několikaměsíčním vymítáním démonů, které na Břeclavsku prováděli židovští rabíni koncem 17. století? K čemu mají sloužit krvavé trofeje? A co ze své minulosti tají Drexlerův parťák Hartman? Napínavý thriller ZLODĚJ TVÁŘÍ předního českého záhadologa Arnošta Vašíčka je okořeněn neznámými, a přitom tak přitažlivými rituály židovské magie.
Kuchařka S ALISHOU V KUCHYNI autorky Alice Karmašové vychází z dlouholetého food&cook blogu AlishaEasyCooking. Většinu jídel lze připravit z cca pěti hlavních ingrediencí, do 30 minut a s minimem špinavých hrnců. U každého receptu najdete základní informace (počet porcí, čas přípravy, kategorii podle surovin), unikátní QR kód s nákupním seznamem, obrázkový přehled ingrediencí, postup jen v několika krocích s dobrými nápady, které vám usnadní vaření. Je tu též něco navíc – možnosti nahrazení či doplnění některých ingrediencí, čímž získáme novou variantu receptu, jsou tu i některé zajímavosti o pokrmu či ingredienci. Recepty jsou rozděleny do osmi skupin podle denní doby či ročního období. Kniha obsahuje také členění receptů podle kategorií, jídla pro masožravce, vegetariány, milovníky sladkého, ale i pro ty, kteří musejí vyřadit lepek či laktózu ze svého jídelníčku.
Oblíbená hrdinka Amari z Úřadu pro nadpřirozené záležitosti se vrací! Potom, co se Amari Petersové vloni povedlo najít svého ztraceného bratra a zachránit celý svět, doufá, že další rok na Úřadu pro ni bude hračka. Jenomže ani letos Amari neví, kam dřív skočit: nový premiér razí přísnou protičarodějnou propagandu, ostatní mladší agenti se Amari snaží ve všem trumfnout a kletba jejího staršího bratra se den ode dne zhoršuje. Když jí tajná Liga čarodějů nabídne, aby se postavila do jejich čela a vedla čaroděje v boji proti útlaku, Amari nezbývá, než odmítnout. Jenže ve chvíli, kdy se Amari rozhodne nabídku nepřijmout, dostane šanci další čaroděj, který má s Ligou nebezpečné plány. A tak začíná Velká hra, soutěž, v níž se rozhodne, kdo se stane následníkem Nočních bratrů a kdo rozhodne o budoucnosti všech čarodějů. Fantasy AMARI A VELKÁ HRA autora B. B. Alstona je vhodná pro čtenáře od osmi let.
Všechny knihy zakoupíte na www.knihcentrum.cz a u všech dobrých knihkupců.
Celý článek naleznete v magazínu POSITIV Business & Style 3/2023 ZDE.