Kontrolované městské zemědělství je multidisciplinární obor, který je v České republice zatím ještě v plenkách a bez spolupráce aktérů z různých oborů, by se toto nové inovativní odvětví nemohlo dále rozvíjet. Jedná celkový přístup k městskému zemědělství, které spojuje metody kontrolované zemědělské produkce ve vertikálních systémech s využitím nejmodernějších čidel, technologií a postupů zemědělské produkce.
Vertikální městské zemědělství nabízí několik výhod, které ho činí atraktivním převážně pro využití v oblastech městských sídel. Umožňuje efektivní využití omezeného prostoru přímo v obytných prostorech k zemědělské produkci. Rostliny pěstované ve městech mohou být distribuovány na krátké vzdálenosti, což snižuje emise skleníkových plynů spojených s dlouhými přepravními cestami a zvyšuje čerstvost potravin. Díky kontrolovaným podmínkám produkce, lze pěstovat rostliny po celý rok, bez ohledu na sezónnost. Technologie, které se používají ve vertikálním zemědělství, mohou výrazně snižovat spotřebu vody ve srovnání s tradičním pěstováním na otevřených polích a kontrola růstových podmínek umožňuje produkci různých plodin přímo v místě spotřeby.
Průkopníkem myšlenky lokální soběstačné produkce zeleniny a microgreens v Moravskoslezském kraji je společnost MoraviaLab, s.r.o., která se vertikálnímu pěstování rostlin pod umělým osvětlením věnuje. Kromě vývoje a výroby samotných systémů na pěstování rostlin, je pro firmu velmi důležitá také vědecká a výzkumná činnost. „Věda a výzkum hrají klíčovou roli ve vývoji a směřování kontrolovaného městského zemědělství u nás i ve světě a jsou nezbytné pro jeho udržitelný rozvoj a šíření“, vysvětluje výzkumná ředitelka společnosti Zuzana Šitavancová, která byla účastníkem panelové diskuze na konferenci Business2Science, která proběhla v polovině října v prostorách Moravskoslezského inovačního centra. Hlavním tématem konference byla marketingová excelence ve vyšších řádech inovací a panelisté z univerzit, institucí a soukromé sféry, předávali své zkušenosti o tom, jak znalosti z trhů o konkrétních potřebách lidí a firem co nejlépe uchopit a využít jak pro zaměření výzkumu, tak pro komercializaci jeho výsledků. Letošní konference byla již třetí v řadě a cílem těchto akcí je přispět k efektivní spolupráci mezi světy podnikání a výzkumu. „Jelikož jsem se většinu své profesní kariéry věnovala vědě a výzkumu na univerzitní půdě, je pro mě velmi zajímavé porovnání se současným pohledem z komerční sféry. Zkušenosti jsou rozdílné,“ vysvětluje Zuzana Šitavancová. „Na podnikatelskou sféru jsou v oblasti dotační podpory kladeny mnohem větší požadavky“, dodává. Dle Zuzany Šitavancové se společnost MoraviaLab zapojuje do výzkumných aktivit na národní i mezinárodní úrovni: „U nás v kraji máme velmi kvalitní výzkumná pracoviště jako VŠB-TU Ostrava a ve výzkumu a vývoji také spolupracujeme s lékařskou fakultou Ostravské univerzity.“ Dle Zuzany Šitavancové je obor městského vertikálního pěstování a lokální produkce natolik novým oborem, že bez částečné podpory z dotací a kontinuální osvěty a vzdělávání, by aktivity firmy nebyly v současné době udržitelné. „Osvěta, vzdělávání, změna myšlení konzumentů, to jsou základní myšlenky, se kterými musí tento obor pracovat“, dodává Zuzana Šitavancová. Velkým oceněním práce a snahy o nastavení lokální soběstačné produkce zeleniny v Moravskoslezském kraji bylo pro společnost MoraviaLab s.r.o. také umístění v první desítce finalistů soutěže Firma roku a živnostník roku, jejíž slavnostní vyhlášení proběhlo v našem kraji v polovině října. „Umístění v první desítce nejlepších firem z Moravskoslezského kraje, je pro nás důkazem toho, že to, co děláme má smysl a budoucnost,“ vysvětluje Natálie Šitavancová, která společně se svou sestrou Zuzanou tvoří management společnosti. „Za poslední rok se nám podařilo udělat pořádný kus práce a už teď se těšíme, kam se budeme posouvat dál,“ dodává Natálie.
Zdroj: MoraviaLab s.r.o.
Foto: firmaroku.cz