Úterý, 5 března, 2024

Komunitní pěstování zeleniny může pomoci zajistit potravinovou soběstačnost

Rozhovor o pěstování microgreens, soběstačné lokální produkci zeleniny a vizích společnosti MoraviaLab s.r.o

O vertikálním pěstování microgreens a zeleniny a lokální soběstačné produkci v Moravskoslezském kraji jsme si povídali s obchodní ředitelkou společnosti MoraviaLab s.r.o. Natálií Šitavancovou. 

Společnost MoraviaLab, s.r.o. se zabývá vývojem, výrobou a prodejem vertikálních hydroponických systémů na pěstování zeleniny a microgreens. Co si můžeme pod pojmem vertikální hydroponické pěstování představit?

Vertikální zemědělství je moderní a inovativní přístup pěstování plodin, který se vyznačuje tím, že rostliny nejsou pěstovány tradičním způsobem na otevřených polích nebo zahradách, ale jsou umístěny ve vertikálních systémech nebo strukturách, často ve výšce, čímž se využívá vertikálního prostoru. Tento koncept je často spojen s urbanismem a udržitelností, protože umožňuje pěstování potravin v městských oblastech a minimalizuje záběr rozsáhlých ploch půdy. Protože vertikální zemědělství často probíhá v uzavřených prostorách, je pro osvětlení rostlin používáno LED osvětlení, které může být optimalizováno pro potřeby rostlin v každé fázi růstu. Pojem hydroponické potom znamená, že rostliny ke svému růstu využívají vodu nebo jsou pěstovány ve vodním živném roztoku. 

Čím je vertikální pěstování inovativní a co nám může přinést?

Vertikální zemědělství má potenciál zvýšit dostupnost čerstvých plodin, zejména v městských oblastech, a může být použito jako součást snahy o udržitelnost v zemědělství. Díky kontrolovaným podmínkám, včetně teploty, vlhkosti a osvětlení, umožňuje vertikální pěstování celoroční produkci plodin. Tímto způsobem můžeme mít stále přístup k čerstvým potravinám, i když je venku zima nebo prší. Vzniká možnost pěstovat potraviny lokálně a tím může vertikální zemědělství přispět k místní produkci potravin a snížit potřebu dlouhých dopravních tras. 

A jaké řešení a technologii nabízí vaše společnost? 

Vyvíjíme a vyrábíme vertikální hydroponické systémy pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením a naším cílem je přispět k nastavení lokální udržitelné produkce microgreens a zeleniny v Moravskoslezském kraji. Specializujeme se převážně na systémy na pěstování bylin a microgreens. Náš cílový trh je velmi široký. S měnícími se konzumními trendy obyvatel, mohou být našimi zákazníky jak domácnosti, tak velkokapacitní haly. 

Během podzimu tohoto roku uvedeme na trh zcela nový výrobek. Jedná se o designový hydroponický systém na pěstování microgreens a hlavními zákazníky pro využití tohoto systému budou firmy, instituce a úřady a věříme tomu, že uvedením tohoto výrobku na trh přispějeme k rozšíření myšlenky lokální soběstačné produkce. Firmy mohou vypěstované microgreens využívat ve svých firemních stravovacích zařízeních, ale zaměstnanci nebo obchodní partneři si mohou také odnášet zdravé microgreens domů nebo si připravovat zdravé svačinky přímo v práci. Firma tak nejen zlepší kvalitu svého závodního stravování, ale nabídne svým zaměstnancům zcela nový a zajímavý benefit. A další přidanou hodnotou je design výrobku, který může povznést reprezentační prostory firem. 

Několikrát jste zmiňovala pěstování microgreens. Jak je složité microgreens vypěstovat a jaké druhy mikrozeleniny se dají pěstovat? 

Pěstování microgreens nebo také mikrozeleniny, což jsou malé, mladé rostlinky různých druhů rostlin, je relativně jednoduchý proces, který můžete provádět i doma. Díky automatizovanému systému, který jsme v MoraviaLab vyvinuli, se však vše zjednoduší a systém zajistí kontrolované prostředí pro pěstování, které eliminuje případné napadení patogeny. Pěstujeme rychlerostoucí odrůdy, jako je ředkvička, kedlubna, brokolice, červené zelí nebo hořčice. Tyto druhy jsou připraveny ke konzumaci cca 7 – 10 den po zasetí. Hrášek nebo slunečnice potom rostou déle, rostlinky jsou větší s větším podílem biomasy. Zde se doba růstu pohybuje kolem 15 dnů. Rostlinky využívají ke svému růstu pouze vodu, nepřidávají se žádná hnojiva ani další přípravky. Jedná se teda o biozeleninu, která je k dispozici každý den v roce přímo na místě. Microgreens jsou velmi zdravé, nabité vitamíny, antioxidanty a vyznačují se intenzivní koncentrovanou chutí dospělé zeleniny. Opravdu doporučuji každému, aby vyzkoušel.

Obr. 1 Velkokapacitní pěstování v halách

Obr. 2 Pěstování microgreens v MoraviaLab

Obr. 3 Systém na pěstování microgreens společnosti MoraviaLab

Obr. 4 Microgreens na talíři

Zdroj: MoraviaLab s.r.o

RELATED ARTICLES