Čtvrtek, 19 září, 2024

Energetická transformace v Moravskoslezském kraji: Od uhlí k inovacím

Moravskoslezský kraj stojí na prahu energetické revoluce. Region, který byl dříve spjatý s těžbou uhlí a těžkým průmyslem, nyní ukazuje, že cesta směrem k udržitelné budoucnosti a inovacím v oblasti energetiky není jen vizí. Zdejší firmy a instituce, jako Cylinders Holding, Veolia, nebo VŠB-TU Ostrava se svým centrem ENET, a dokonce i malá obec Mikolajice, jsou příkladem toho, že náš region směřuje k tomu, abychom se stali průkopníky v transformaci energetického sektoru.

Velkým inovátorem se v oblasti energetické transformace stává společnost Veolia. V Moravskoslezském kraji má tato společnost celkem šest klíčových provozů, které zajišťují teplo, teplou vodu i chlad pro více než 180 tisíc subjektů. Do roku 2030 plánuje společnost začlenit do svého portfolia obnovitelné zdroje a moderní čistá paliva. Globálně se Veolia angažuje v zavádění revolučních technologií Smart grids, které propojují výrobu a spotřebu elektrické energie v reálném čase. Tímto způsobem vytváří dynamický a efektivní systém, který reaguje na aktuální potřeby, ale také minimalizuje neefektivní ztráty energie.

Klíčovou roli ve vzdělávání budoucích odborníků v oblasti energetiky hraje Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava se svým Centrem energetických a environmentálních technologií (ENET). Centrum ENET se zabývá především výzkumem a vývojem v oblasti transformace vstupních surovin, zejména z odpadů a alternativních paliv a jejich proměny na využitelné formy energie a jejich následné efektivní využívání bez škodlivých vlivů na životní prostředí.

Celý článek včetně anglického překladu naleznete v magazínu POSITIV Business & Style 3/2023 ZDE.

Ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES