Středa, 19 března, 2025

Studenti a podnikatelé hledají řešení proti plýtvání potravinami | Challenge Lab FoodHack

Na hledání udržitelných řešení v oblasti nakládání s potravinovým odpadem se zaměří hackathon Challenge Lab FoodHack. Propojí studenty, startupy, podnikatele, výzkumníky a inovátory s cílem nalézt komerčně životaschopné nápady bojující proti plýtvání potravinami v gastroprovozech, retailu i domácnostech. Šestitýdenní program startující 14. dubna organizuje inovační agentura JIC jako součást programu EIT Food.

Proč je plýtvání potravinami zásadním globálním problémem?

Plýtvání jídlem představuje jeden z největších globálních problémů současnosti. Každoročně se ztrácí nebo vyhazuje třetina veškeré produkce potravin, což má dramatické dopady nejen na životní prostředí, ale i ekonomiku.

Kde se plýtvá nejvíce? Gastroprovozy, retail i domácnosti

Challenge Lab FoodHack cílí na řešení v oblastech, ve kterých se plýtvá nejvíce. Jsou to gastroprovozy – hotely, restaurace a cateringové společnosti, které často čelí nadprodukci, neodhadnutým porcím a nevhodnému skladování. S neprodanými potravinami kvůli blížícímu se datu spotřeby, špatnému odhadu poptávky nebo neestetickému vzhledu zboží se zase potýkají supermarkety, diskonty a další obchody. A v neposlední řadě je zásadní výzvou potravinový odpad v domácnostech, kde lidé často nakupují více potravin, než spotřebují.

Generace Z plýtvá nejvíce, i když prosazuje udržitelnost

Podle studie, na které se podílela Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, překvapivě nejvíce plýtvají potravinami mladí lidé z generace Z, a to i přesto, že udržitelnost patří mezi jejich klíčová témata. Právě MENDELU je v programu partnerem výzvy zaměřené na domácnosti. Hledání řešení v oblasti gastroprovozů zaštiťuje Zátiší Group a v oblasti retailu společnost Ahold Czech Republic.

„Cílem hackathonu je najít komerčně udržitelná řešení, jak předcházet potravinovému odpadu. Nejde o tradiční jedno nebo dvoudenní intenzivní formát, ale o šestitýdenní program, který dá účastníkům čas na validaci jejich startupových řešení. A které zároveň pomůže redukovat food waste, a podpoří tak snahu zejména mladých lidí o udržitelnější životní styl,” přibližuje za inovační agenturu JIC Jiří Zhoř.

Jak bude hackathon probíhat?

Účastníci se od 14. dubna do 19. května ponoří do světa inovací prostřednictvím odborných workshopů, mentoringových setkání a týmové spolupráce na vývoji řešení. Na závěr programu své projekty představí před odbornou porotou, která vybere koncept s nejvyšším potenciálním dopadem. Vítězný tým si odnese 2000 eur a možnost získat další podporu pro realizaci svého projektu.

Challenge Lab FoodHack je otevřen studentům, absolventům, startupům, vědcům a podnikatelům zajímajícím se o udržitelnost. Přihlásit se mohou jednotlivci i týmy na webu https://www.jic.cz/cz/challenge-lab-jaro-2025.

Zdroj TZ Inovační agentura JIC

RELATED ARTICLES