Sobota, 26 října, 2024

Rekordní sezóna letiště Leoše Janáčka Ostrava

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu. Během prvních devíti měsíců roku 2024, tedy do konce září, využilo letištní služby téměř 450 tisíc cestujících. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V nabídce bylo celkem 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Nejvíce cestujících zamířilo do oblíbených destinací v Egyptě, Řecku a Turecku, přičemž mezi nejčastější cíle patřila Antalya, Marsa Alam, Hurghada, Burgas a Londýn. Výrazný nárůst počtu cestujících byl vidět na všech letech. Větší počet cestujících byl také na lince do Varšavy, která umožňuje přímé spojení s více než 90 destinacemi po celém světě. Mezi nejčastěji využívané přestupy patřily města jako Brusel, New York, Stockholm, Amsterdam, Paříž a Curych.

„Letos jsme zažili nejúspěšnější sezónu v historii letiště. Rekordy padly jak v počtu destinací, tak i novinek, což se odrazilo v rekordním počtu odbavených cestujících. A sezóna ještě nekončí – cestující stále mohou využít lety na Kanárské ostrovy, konkrétně na Fuerteventuru, nebo do Egypta. V provozu zůstávají také pravidelné linky do Londýna a Varšavy,“ uvedl Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava, a.s.

„V prosinci zahájíme odbavování letů do exotických destinací, cestující se můžou těšit na thajský Phuket a Mauricius,“ dodal Radkovský.

„Momentálně se připravujeme na sezónu roku 2025. Většina cestovních kanceláří už zahájila prodeje first minute zájezdů s odletem z Ostravy v příštím roce. Cestující si už nyní mohou zakoupit letenky do španělské Málagy s leteckou společností Ryanair, ta linku začne provozovat už od konce března s frekvencí 2x týdně,“ uvedl Ondřej Musil, obchodní manažer Letiště Ostrava, a.s. 

letiště statistiky

„Letiště Ostrava má za sebou skvělou sezónu a vypadá to, že bude pokračovat trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště. Věřím, že chuť cestovat z mošnovského letiště umocní i další novinky, které má jeho vedení v plánu. Jsem rád, že se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. To jsou velmi pozitivní zprávy, nezbývá než popřát šťastný let,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka. 

Letiště Leoše Janáčka Ostrava tak pokračuje v rozšiřování nabídky a modernizaci služeb s cílem poskytnout cestujícím co nejpohodlnější a nejrozmanitější možnosti cestování. Rekordní sezóna je jasným důkazem toho, že dynamický rozvoj letiště odpovídá rostoucímu zájmu o leteckou dopravu v regionu. S dalším plánovaným rozvojem se ostravské letiště stává důležitým dopravním uzlem nejen pro Moravskoslezský kraj, ale i pro okolní regiony.

Zdroj: TZ Letiště Ostrava a.s.

RELATED ARTICLES