Čtvrtek, 24 října, 2024

Rozhovor se zakladateli HRko Jiřím Kratochvílem a Petrem Juříčkem. Jaké jsou trendy v HR?

Jako předseda redakční rady magazínu POSITIV Business & Style jsem hovořil se zakladateli úspěšné konference HRko 2024 Jiřím Kratochvílem a Petrem Juříčkem. Rozhovor se dotýkal nejen vzniku této významné události, která za osm let přerostla v jednu z nejvýznamnějších konferencí zaměřených na HR, ale také aktuálních trendů v oblasti zaměstnanecké angažovanosti, digitalizace HR procesů a spolupráce firem se vzdělávacími institucemi.

Můžete nám přiblížit, jak vůbec vznikla myšlenka pořádat HR konferenci v Ostravě?

Jiří Kratochvíl: Před osmi lety jsme si uvědomili, že firmy v Ostravě chtějí najímat nové zaměstnance, ale často opakují stejné chyby. Řekli jsme si, že uděláme akci zaměřenou na firemní kulturu a HR, která bude mít evropský rozměr. Od začátku jsme věděli, že to chceme dělat jinak, než je v České republice běžné. Na první ročník přijelo šest skvělých řečníků, včetně ředitelů Microsoftu a T-Mobile, a zhruba stovka návštěvníků.

Co vám tehdy pomohlo přilákat takové osobnosti?

Jiří Kratochvíl: Hodně jsme jezdili za speakery, přesvědčovali je a sdíleli naši vizi. Nakonec nám říkali, že naše nadšení bylo natolik nakažlivé, že uvěřili, a proto do Ostravy přijeli. Dnes je situace jiná – 90 % z tisícovky lidí, kteří tu letos jsou, přijíždí z Prahy. Nemusíme už nikoho přemlouvat, sami chtějí přijet.

HRko 2024

Jak se akce rozvíjela od těchto skromných začátků?

Petr Juříček: První ročník jsme připravovali v konferenčním sále hotelu, ale věděli jsme, že to není to, co bychom chtěli. Další rok jsme akci přesunuli do hudebního klubu, kde už jsme měli větší kapacitu. Později jsme našli prostory v Brickhouse, kde jsme byli dva roky. Každý rok jsme vyprodali kapacity, takže jsme hledali něco většího, až jsme skončili v Gongu. 

Jaké trendy jste letos zaznamenali v oblasti HR?

Jiří Kratochvíl: I když nejsme personalisté, tak se kolem HR hodně pohybujeme a  z našich zkušeností a rozhovorů s řečníky se neustále opakuje téma angažovanosti zaměstnanců. Firmy dnes bojují s nízkou produktivitou a angažovaností. Příklad, který mě zaujal, byl Bronislav Převrátil z ChartFerox. Zavedli metodiku silných stránek, díky které zjistili, že někteří lidé nejsou na svých pozicích spokojení. Místo aby je propustili, přesunuli je na pozice, kde se jim daří lépe.

V čem ještě vidíte budoucnost HR?

Petr Juříček: Určitě v digitalizaci. Letos jsme poprvé měli scénu věnovanou digitálním dovednostem, kde firmy prezentovaly svá řešení pro digitalizaci HR procesů. To je bezesporu klíčový trend, na který budou muset firmy reagovat, pokud chtějí být konkurenceschopné.

Domníváte se, že současné vzdělávací systémy dostatečně připravují lidi na budoucí požadavky trhu práce?

Petr Juříček: Školství bohužel nereflektuje potřeby budoucího trhu práce. Mnoho škol stále připravuje studenty na minulost a slabé stránky, místo aby rozvíjely jejich silné stránky. Firmy by měly více spolupracovat se školami, aby si vychovaly talenty podle svých potřeb. Bez této spolupráce bude těžké připravit lidi na rychle se měnící trh práce. 

Jiří Kratochvíl: Zároveň musí mnohem více fungovat flexibilní způsob práce. Bez měření odpracovaných minut, ale s focusem na výsledek. Aktuální GenZ raději vymění peníze za čas nebo různorodost. Nechtějí zůstat 20 let na jedné pozici a stereotyp je pro ně smrtící. Neplatí to jen pro GenZ, platí to i pro nás a to jsme mileniálové. Jen GenZ se o tom nebojí mluvit otevřeně:-) A firmy se tomu budou muset přizpůsobit.

Jak hodnotíte letošní ročník?

Jiří Kratochvíl: Letošní ročník je zatím největší a nejúspěšnější. Máme stovku řečníků, což je obrovský rozdíl oproti prvnímu ročníku se šesti speakery. Přítomnost tisíce účastníků potvrzuje, že naše vize z Ostravy udělat hlavní město HR se naplňuje.

Petr Juříček: Letošní ročník, byť je největší, probíhá hladce a bez větších zádrhelů, což je důkaz toho, že řešit detaily každý den se prostě vyplatí.

Zdroj: redakce

Foto: HRko 2024

RELATED ARTICLES