Úterý, 24 září, 2024

Generativní AI, která rozmluví vaše stroje

V druhé části našeho seriálu se zaměříme na využití generativní umělé inteligence ve výrobní praxi. Představte si situaci, kdy se vám pokazí vaše klíčové zařízení. Nebylo by optimální se ho v této situaci přímo zeptat „Co se ti stalo a jak tě mám opravit?“, než hodiny hledat řešení? Dnešní systémy umělé inteligence, jako například technický asistent Edmund AI, přesně toto umožňují.

Startup EDIMA solutions s.r.o. vyvinul platformu Edmund, která poskytuje technikům digitálního asistenta, s nímž dokážou najít odpovědi na své otázky během několika vteřin. Edmund se učí a napodobuje chování svých fyzických kolegů, takže si odpovědi nevymýšlí, ale podkládá je fakty, o která se technici následně mohou opřít.

Miroslav Marek o AI

Úvodní článek seriálu AI ve firmách vám poskytne úvodní přehled o tom, jak AI transformuje podnikový svět a jaké přínosy může vaší firmě přinést. V dalších číslech časopisu budou následovat navazující články praktické aplikace AI. Čtěte ZDE.

„V průmyslu jsme vždy naráželi s našimi zákazníky na stejné problémy: neznámé příčiny odstávek, nevyužitá data, ztráta know-how s odchodem zaměstnanců a rostoucí složitost technologií“ říká Jakub Szlaur, spoluzakladatel EDIMA solutions s.r.o. „To nás vedlo k vývoji platformy Edmund AI, která tyto problémy řeší intuitivně“ dodává Jakub.

Edmund odpovídá na otázku „Kde můžu najít diagramy pro motor dopravníku?“

Jak Edmund funguje?

Platforma Edmund AI sbírá různé typy dat, jako jsou technické dokumentace, programy PLC či procesní data z výrobních strojů a historické záznamy údržby. Edmund funguje jako dokonalý virtuální tým techniků, který neúnavně dohlíží na výrobní procesy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Uživatelé mohou interaktivně komunikovat s Edmundem prostřednictvím textových dotazů (a v budoucnu pomocí hlasu).

Kde už Edmund pracuje?

První zákazník, který aktivně Edmunda využívá, je FESTO Česká republika. „Edmund je špičková technologie, díky které naši zákazníci dosahují s naším vybavením lepších výsledků v technickém vzdělávání“ uvádí Filip Škeřík, manažer didaktického oddělení FESTO Česká republika. Edmund ale nezůstává pouze u pneumatických systémů a začíná nacházet své uplatnění v dalších technologiích a průmyslových firmách s působností po celém světě.

Tato ukázka využití AI znázorňuje jeden z principů přidané hodnoty této technologie. Časově a administrativně náročnou práci s daty a dokumenty necháme AI, která to zvládne 1000x rychleji, člověku zůstane invence, aplikace a odpovědnost za svou práci.

Celý rozhovor včetně anglického překladu naleznete v Magazínu POSITIV Business & Style ZDE.

Text a foto: Miroslav Marek, New Dimension, s.r.o.

RELATED ARTICLES