Pátek, 20 září, 2024

Vývoj v oblasti malých reaktorů. ČEZ naváže strategickou spolupráci s Rolls-Royce SMR

Vláda České republiky pokračuje v rozvoji české energetiky a posilování energetické bezpečnosti. Po rozhodnutí o preferovaném dodavateli výstavby dvou nových jaderných bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Dukovany a ukotvení závazných opcí pro nové bloky na Temelíně zahajuje spolu s ČEZ přípravu výstavby malých modulárních reaktorů (SMR). Projekt pomůže s modernizací české energetiky a otevře nové příležitosti pro domácí průmysl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes informovalo vládu o vývoji v oblasti SMR. Skupina ČEZ chce při vývoji a výstavbě této technologie spolupracovat s firmou Rolls Royce SMR a uzavřít s ní strategické partnerství. První reaktor plánuje britská společnost ve Velké Británii na počátku 30. let.

„Malé modulární reaktory mohou být do budoucna klíčovou technologií pro zajištění energetické bezpečnosti. Proto se od začátku snažíme, abychom je nejen stavěli, ale podíleli se i na jejich globální výrobě a vývoji. Navázání strategického partnerství ČEZ a Rolls-Royce SMR navíc bude velkou příležitostí pro české firmy, které mají v oblasti jaderného průmyslu dlouholeté zkušenosti,” uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Společnost ČEZ v rámci výběru posoudila informace od sedmi uchazečů, kteří byli osloveni na základě potenciální vhodnosti pro umístění v České republice. Z tohoto posouzení vzešla jako nejlepší společnost Rolls-Royce SMR, se kterou chce ČEZ navázat strategické partnerství. Ještě před jeho uzavřením stát provede bezpečnostní posouzení britské společnosti, obdobně jako tomu bylo u zájemců o výstavbu velkých jaderných bloků.

SMR jsou inovativní technologie, které bude moci občanům a firmám dodávat nejen elektřinu, ale také teplo, takže mohou nahradit dosluhující uhelná zařízení a pomoci s dekarbonizací energetiky. Program výstavby SMR navíc představuje velkou příležitost pro českou ekonomiku – otevírá se možnost pro výrobu jaderných zařízení i významné zapojení do dodavatelského řetězce, podobně jako u velkých bloků.

„Tato technologie může zajistit nejen dostatek elektřiny za přijatelné ceny, ale také podpoří naši snahu o dekarbonizaci a bezpečný přechod k čistým zdrojům energie. Tato spolupráce je navíc velkou příležitosti také pro český průmysl. Naše firmy mohou být od samého začátku součástí globálního dodavatelského řetězce a přispět k rozvoji této perspektivní technologie,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Výhodou pro Českou republiku je, že Rolls-Royce SMR svůj dodavatelský řetězec teprve tvoří, a české firmy tak mají jedinečnou možnost stát u jeho zrodu a zapojit se v maximální možné míře. Díky této strategické spolupráci se tak budou moci lokální firmy podílet nejen na rozvoji a realizaci nového malého modulárního reaktoru, ale také na dodávkách SMR do zahraničí.

 „Strategické partnerství se společností Rolls-Royce SMR nám umožní využít naše dlouholeté zkušenosti v oblasti jaderné energetiky v kombinaci s vysokou technologickou vyspělostí britské firmy,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s tím, že na ČEZ nyní bude se svým protějškem dojednávat konkrétní podobu spolupráce.

První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ poblíž jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Vyrůst by měl v první polovině 30. let ještě před spuštěním nového velkého českého jaderného bloku, se kterým plány počítají před rokem 2040. ČEZ při jeho přípravě úzce spolupracuje s Jihočeským krajem i dceřinou společností ÚJV Řež.

ČEZ prověřuje také další lokality vhodné pro výstavbu dalších malých modulárních reaktorů. Jde například o lokalitu Tušimice, potenciální lokalitou jsou také Dětmarovice. Obě lokality nyní prochází celou řadou intenzivních průzkumných a monitorovacích prací, než bude definitivně jasné, zda jsou vhodné pro umístění jaderného zdroje.

Modulární reaktory je možné vyrábět sériově v továrnách a po jednotlivých blocích jich postupně víc soustředit na jednom místě. Při jejich přípravě dává smysl umístit je do lokalit současných uhelných zdrojů, kde mohou SMR produkovat nejen elektrickou energii, ale i teplo do centrálních soustav zásobování teplem, které nyní v těchto regionech zajišťují právě končící uhelné elektrárny.

Tento posun ve spolupráci v oblasti SMR koresponduje s dřívějším Společném prohlášení o spolupráci, které v loňském roce podepsali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a bývalý britský ministr pro energetickou bezpečnost Andrew Bowie.Jejím cílem bylo podpořit spolupráci obou zemí v této oblasti a zapojit české firmy do dodavatelských řetězců v rámci této inovativní technologie s vysokou přidanou hodnotou.

MPO uzavřelo s ČEZ v srpnu 2024 smlouvu o zajištění ochrany bezpečnostních zájmů České republiky, která zajistí, že výběr dodavatele a výstavba jaderné elektrárny proběhne v souladu s bezpečnostními požadavky státu. MPO bude spolupracovat s Ministerstvem vnitra, Bezpečnostní informační službou (BIS), ÚZSI, Vojenským zpravodajstvím a dalšími klíčovými institucemi na vyhodnocení bezpečnostních aspektů v souladu s nízkouhlíkovým zákonem.

Zdroj: mpo.gov.cz

Ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES