Čtvrtek, 19 září, 2024

Revoluce na pracovním trhu: nové zaměstnance vybírá AI

Pracovní trh se mění nebývalým tempem. Umělá inteligence, robotizace a automatizace zasahují do stále většího počtu profesí. Firmy nabírají množství odborníků ovládajících moderní technologie. S výběrem nových zaměstnanců často pomáhá umělá inteligence, vhodného kandidáta vytipuje za několik sekund.

Pracovní trh prochází během tohoto roku vlivem nástupu moderních technologií nejrychlejšími změnami ve své historii. Firmy zvyšují svou produktivitu a nabírají odborníky ovládající práci s umělou inteligencí (AI). „Za poslední půlrok jsme zaznamenali výrazné změny na pracovním trhu vlivem implementace umělé inteligence a automatizace. Firmy napříč různými odvětvími začaly investovat do technologií, které zvyšují efektivitu a snižují náklady, což vede k postupnému nahrazování některých rutinních úkolů automatizovanými systémy. Tento trend způsobuje nárůst poptávky po IT odbornících se specifickými dovednostmi v oblasti umělé inteligence, strojového učení a datové analýzy,“ popsala Denisa Janatová, ředitelka společnosti smitio.

Vlivem automatizace a robotizace se zrychluje pracovní prostředí, mění se i způsob náboru nových zaměstnanců. „Automatizace a robotizace zrychlují pracovní tempo a mění i tradiční náborové procesy, včetně tvorby pracovních inzerátů a vyhledávání kandidátů. Firmy stále častěji využívají AI k tomu, aby vytvářely optimalizované inzeráty, které lépe cílí na specifické kandidáty. AI analyzuje data o aktuálních trendech na trhu práce a preferencích uchazečů, aby generovala inzeráty s klíčovými slovy, která zvyšují pravděpodobnost oslovení kvalifikovaných odborníků. Kromě tvorby inzerátů AI také zefektivňuje screening kandidátů tím, že rychle analyzuje tisíce životopisů a identifikuje nejvhodnější uchazeče. Chatboti pohánění AI pak poskytují kandidátům okamžité odpovědi a provádějí předběžné pohovory, čímž náborářům uvolňují čas na osobní komunikaci a složitější úkoly,“ popsala Denisa Janatová.

V souvislosti s novými technologiemi strmě stoupá poptávka po IT odbornících, ne všechny profese jsou ale žádané. S rostoucí adaptací umělé inteligence a automatizace vznikají nové pozice zaměřené na implementaci a správu těchto technologií, jiné naopak zanikají. „Roste poptávka po odbornících na data science, machine learning inženýrech, odbornících na kybernetickou bezpečnost a AI vývojářích. Firmy také vyhledávají experty, kteří dokáží efektivně integrovat AI a automatizační procesy do stávající infrastruktury. Mezi nové IT pozice, které v poslední době vznikly, patří zejména AI etici, kteří dohlížejí na etické nasazení AI technologií, specialisté na učení modelů umělé inteligence a architekti cloudových řešení. Velká poptávka je také po odbornících na zabezpečení dat a kybernetickou bezpečnost, protože s rostoucí digitalizací se zvyšuje i počet kybernetických hrozeb. Naproti tomu některým tradičním IT pozicím hrozí zánik nebo výrazná transformace. Například role zaměřené na manuální testování softwaru mohou být nahrazeny automatizovanými testovacími nástroji. Také některé pozice zaměřené na správu IT infrastruktury mohou být nahrazeny automatizovanými cloudovými řešeními. Je tedy důležité, aby IT profesionálové sledovali trendy a neustále rozvíjeli své dovednosti v oblastech, které jsou stále více žádané,“ doporučila Kateřina Marešová, ředitelka obchodního oddělení a oddělení péče o zákazníky společnosti smitio.

Tempo, jakým přibývají noví IT odborníci na trhu práce, se zrychluje, poptávka stále převyšuje nabídku. Firmy se na IT pozice snaží nalákat více žen, odborníky přetahují od konkurenčních firem. „Když firmy chtějí přetáhnout IT zaměstnance od konkurence, nejčastěji sázejí na kombinaci atraktivního mzdové ohodnocení, zajímavosti projektu či produktu, možnosti profesního růstu a flexibilních pracovních podmínek, jako je home office, hybridní model práce či remote. Benefity jako rozšířená zdravotní péče, příspěvky na vzdělávání a možnost práce s moderními technologiemi jsou rovněž velmi lákavé. Zaznamenali jsme i pozitivní trend nárůstu počtu žen v IT, což přispívá ke snižování nedostatku IT specialistů. Firmy se aktivně zaměřují na programy diverzity a inkluze, aby přilákaly širší spektrum talentů a podpořily genderovou rovnováhu,“ řekla Kateřina Marešová.

Obecně mají IT profesionálové tendenci být k zaměstnavateli loajální, měnící se pracovní trh a přemíra zajímavých nabídek je ale svádí k fluktuaci. „V posledních letech pozorujeme zvýšenou fluktuaci, a to zejména kvůli rostoucímu počtu příležitostí a konkurenčním nabídkám. Trh se po covidové vlně, kdy některé firmy byly nuceny propouštět, vznikla nejistota a tím klesla ochota měnit zaměstnavatele, zklidnil. Zkušení „ajťáci“ denně dostávají lákavé nabídky z konkurenčních firem a spousta z nich jim neodolá. Firmy si uvědomují, že flexibilita práce na dálku a atraktivní benefity mohou hrát klíčovou roli v rozhodování, zda IT specialisté zůstanou nebo přejdou k jinému zaměstnavateli. Výše platu a škála nabízených benefitů pro IT odborníky proto stále roste a poroste dál,“ uzavřela Denisa Janatová.

Zdroj:TZ smitio, pear_media

Ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES