Čtvrtek, 19 září, 2024

KONTAKT FEST 2024 vrací život na Horečky. Hudba, osobnosti i historie vytvoří nezapomenutelný zážitek.

Naplnit krásné místo kvalitním obsahem. Taková je hlavní myšlenka festivalu živých míst a osobností KONTAKT FEST 2024, který se uskuteční v sobotu 22. června v beskydském lesoparku Horečky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic na Novojičínsku. Unikátní akce má za cíl také vrátit život do kdysi vyhlášených míst, což aktuálně ocenil i ministr kultury Martin Baxa a nad festivalem převzal jeho resort tento týden záštitu. 

KONTAKT FEST se vymyká běžnému pojetí klasického hudebního festivalu, přičemž klade  mimořádný důraz na kvalitní hudební dramaturgii. Na dvou stagích vystoupí legendy v podobě Pražského výběru nebo Laca Décziho, tak i neokoukaní přitom úspěšní muzikanti jakým je REDZED, mimochodem světově nejposlouchanější současný český umělec na streamovací platformě Spotify, dále pak Lenny, Brixtn, Bert & Friends, Fredy & Krasty či Céline Bossu. 

FILOSOFIE FESTIVALU

„Hudebních festivalů je všude kolem spousta a my jsme měli pocit, že všechny ty akce jsou stejné. Proto se snažíme na několika úrovních od nich odlišit. V prvé řadě jde o místo. Horečky mají úžasný genius loci. Je to místo, kudy kráčela historie, a to i sportovní, díky skokanskému areálu Jiřího Rašky. Druhá věc je, že se zde již dříve společenské a kulturní akce konaly a lidé mají Horečky rádi. A o to jde, protože vytváříme akci, která má i myšlenku,“ říká ředitel Kontakt Festu Marian Žárský a  zároveň vysvětluje: „Samotné spojení slova kontakt „con“ znamená latinsky spolu a „takt“ je rytmický celek nebo společenské chování. Filozofie naší akce je tak již obsažena v samotném jménu festivalu, což se na první pohled může zdát nepodstatné. Ale podstatné to je, protože takový je duch celého festivalu. Prolíná se do celé dramaturgie, která je do široka rozkročená. Kromě hudebního programu tady máme vynikající gastronomii, zároveň klademe velký důraz na architekturu a mimo jiné také na setkání s osobnostmi, protože Kontakt Fest nazýváme i festivalem osobností pod pódiem i na pódiu. Potvrdilo se to při loňském pilotním ročníku, kdy drtivá většina vystupujících nezávazně brouzdala mezi samotnými návštěvníky a  ve velice příjemném duchu s nimi komunikovali.“

KONTAKT FEST kromě hudebních scén nabídne nevšední prostor pro zajímavé rozhovory Talk Stage Šopa, kde k mikrofonu usedne reportér Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín, známá autorská dvojice Radovan Lipus – David Vávra z dokumentárního cyklu Šumná Města, legendární skokan na lyžích Jaroslav Sakala,  generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková, cestovatel a fotograf Petr Jan Juračka či šéfkuchař prestižní pražské restaurace a frenštátský rodák Jiří Hrachový. Ten s kuchařem Pavlem Býčkem předvede také gastronomickou show na Creativ stage a významný prostor na Horečkách dostane i komunitní program a to na mimořádném místě. V útulně Pantáta představí stovky dětí umělecké obory Základní umělecké školy Frenštát pod Radhoštěm. 

OŽIVUJEME KDYSI SLAVNÁ MÍSTA

„Festival má ještě další přidanou hodnotu, protože chceme, aby přinášel i nějakou nadstavbu. Rozhodli jsme se, že oživíme místa, která jsou v této lokalitě zapomenutá, zchátralá, což se nám podařilo již loni, kdy jsme po více než dvaceti letech otevřeli útulnu Pantáta. Jedná se o jednu z historických staveb, kterou tady postavil Petr Polách, továrník v třicátých letech minulého století, a bývala to kolébka kongresové turistiky. Podařilo se nám tento úžasný objekt, po dohodě s majitelem, nejenom loni oživit festivalovým programem, ale dokonce jsme zažehli pomyslnou jiskru, neboť pan majitel byl z toho tak nadšený, že nechal ihned zpracovat projektovou dokumentaci na revitalizaci celého areálu Pantáty, což vnímáme jako obrovský úspěch. A co víc? Při nedávné návštěvě Frenštátu tato myšlenka zaujala ministra kultury Martina Baxu natolik, že se rozhodl převzít nad festivalem záštitu, což nás opravdu potěšilo a velice si toho vážíme,“ pokračuje Marian Žárský. 

Festivalový areál na Horečkách se pro návštěvníky Kontakt Festu otevře v sobotu 22. června v 10:00 hodin a ti si kromě kulturního programu užijí i bohatou gastronomickou nabídku lokálních prodejců. Ochutnat bude možné například beskydské pivo uvařené sládky minipivovaru OGAR přímo pro Kontakt Fest, nejen pro odpočinek budou všem k dispozici chill-out zóny v režii partnerů akce. „Celý festival je hodně o životním stylu, proto i program je pestrý a rozvrstvený tak, jak je pestrý život sám,“ dodává ředitel Kontakt Festu s tím, že děti do 12 let mají vstup zdarma a připravena bude pro ně pestrá zábavní zóna. 

Zdroj: TZ KONTAKT FEST

RELATED ARTICLES