Když se řekne tradiční česká cukrařina či pekařské řemeslo, jméno Stanislavy Váňové – majitelky společnosti PECU Stáňa s.r.o. a vítězky soutěže Ocenění českých podnikatelek – se vybaví zcela přirozeně. Její příběh je nejen o pevných hodnotách a úctě k řemeslu, ale i o odvaze jít vlastní cestou v podnikání. V rozhovoru sdílí nejen své podnikatelské začátky, ale i to, co ji žene kupředu – i přes náročné chvíle.
Ocenění, které potěšilo, ale nezměnilo skromnost
Úspěch v soutěži Ocenění českých podnikatelek očima Stanislavy Váňové
Umístila jste se v soutěži Ocenění českých podnikatelek na 2. místě v kategorii Velká společnost. Co pro vás znamená získání tohoto prestižního ocenění a jak ho vnímáte v kontextu vaší podnikatelské dráhy?
V mém věku už tyto věci příliš neprožívám, ale samozřejmě mě to velice překvapilo a příjemně potěšilo. Díky tomu vím, že to co dělám, dělám dobře a má smysl pokračovat.
Jaké emoce ve vás vyvolalo, když jste se dozvěděla, že jste vítězkou ve své kategorii?
Cítila jsem samozřejmě radost i když se přiznávám, že jsem si to ještě doposud pořádně neuvědomila.
V čem konkrétně vám toto ocenění může pomoci, ať už jde o byznys nebo osobní motivaci?
Je pro mě motivací do budoucna. Chtěla bych docílit více, v hlavě mám mnoho plánů, ale v současné době to bohužel není možné.
Třicet let poctivé práce a cukrářské tradice
Podnikatelská cesta zakladatelky PECU Stáňa
Popsala byste svou cestu k úspěchu – věděla jste odjakživa, že chcete podnikat? Co byly vaše klíčové milníky a co jste musela překonat?
Podnikání před třiceti lety jsem si malovala úplně jinak, za svou podnikatelskou kariéru jsem utrpěla mnoho negativních věcí, a možná proto beru věci tak jak jsou.
Kdybyste mohla zpětně poradit sama sobě na začátku podnikání, co by to bylo?
Asi bych se opravdu hodně rozmýšlela zda jít touto cestou znovu, určitě bych se se svým mladším já podělila o všechna negativa i pozitiva.
„z případných kritik jsem si brala to pozitivní, aby mě to posunulo dále.“
Žena v cukrářském byznysu
Vnímáte ve své branži stereotypy spojené s ženami v byznysu? Pokud ano, jak jste se s nimi vypořádala?
Rozdíly jsem nikdy nepociťovala, nebo jsem je nevnímala, protože jsem se soustředila sama na sebe, vždy jsem byla aktivní, chtěla dokázat více a více, takže jsem si z případných kritik brala to pozitivní, aby mě to posunulo dále.
Myslíte si, že ženy přináší do podnikání něco specifického, co je odlišuje od mužů?
Mužů si velice vážím, v podnikání mají jistě svá pozitiva a z mých zkušeností jdou většinou do podnikání s rozumem a praktičností, zatímco ženy více pocitově a kreativně. Zastávám názor, že spojení kvalit mužů a žen je tou nejlepší kombinací.
Cukrářská firma stavějící na kvalitě a tradici
Prvorepublikový odkaz Františka Myšáka jako inspirace v moderní době
Čím se vaše podnikání liší od konkurence, a co považujete za váš největší úspěch?
Mým dlouhodobým cílem a zároveň největším úspěchem je že dbáme na tradice, ověřené postupy, kvalitní suroviny, plnohodnotné výrobky, poctivé řemeslo, tradiční českou cukrařinu, ale také na prvorepublikové dědictví cukrářského mistra Františka Myšáka.
„mým vzorem je především německý a rakouský styl, tak jak tomu bylo za první republiky.“
Stanislava Váňová o odlišnosti PECU Stáňa
Jaký je váš přístup k vedení firmy a čím si myslíte, že se odlišujete od ostatních podnikatelů?
Můj přístup je velice aktivní, neusínám na vavřínech, i v době digitalizace preferuji osobní jednání se zákazníky i odběrateli, ke každému mám individuální přístup, dokážeme se často přizpůsobit jednotlivým potřebám a tím se odlišujeme.
Vidíte ve vašem podnikání prvky, které by mohly inspirovat další cukráře či podnikatelky?
Každý máme v podnikání jiné záměry, já ctím především tradice, kvalitní a poctivou práci, mým vzorem je především německý a rakouský styl, tak jak tomu bylo za první republiky.
Pokud se mnou někdo chce inspirovat ráda si s ním promluvím, předám mu své zkušenosti a názory, tak aby tato tradiční cesta nezanikla.
Máte nějaký osvědčený způsob, jak překonávat výzvy a krizové situace ve vašem podnikání?
Člověk nesmí panikařit, musí jít za každé krize dál, na tom špatném si najít to pozitivní, využít toho ve svůj prospěch a přizpůsobit se dané situaci. V poslední době také zjišťuji, že musí být člověk hodně sebekritický a držet některé názory v sobě.


Práce jako životní styl a zdroj naplnění
Jak se vám daří skloubit profesní a osobní život, a máte nějaké tipy, jak zvládat obě role?
Protože pro nás je pojem rodinná firma skutečností tak se můj profesní a osobní život úzce prolíná již řadu let a upřímně to nerozlišuji.
Co vás na podnikání nejvíce naplňuje a co vás motivuje pokračovat i přes všechny výzvy?
Motivuje mě především spokojenost zákazníků i zaměstnanců, ale také moje vrozená hrdost k poctivému pekařskému a cukrářskému řemeslu. Naplňuje mě práce, protože si vůbec nedokážu představit bezčinnost a neaktivní styl života.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Stanislava Váňová
📚 Další inspirativní rozhovory ze série Oceněné podnikatelky:
🔹 Exkluzivně: Milada Paseková-Švandová odhaluje tajemství úspěchu svého podnikání
Rozhovor s Miladou Pasekovou-Švandovou
🔹 Franchising s duší: Jak oceněná podnikatelka buduje úspěšnou značku s lidským přístupem
Rozhovor s Michaelou Entrichovou
🔹 Není jen prodejce. Vytváří hodnotu – a proto vítězí
Rozhovor s Kamilou Brzezinovou