Úterý, 19 března, 2024

Tkalcovna zůstane dominantou, v areálu textilky vznikne zázemí pro občany

Frýdek-Místek vrací zpět do života bývalé textilky. Lidem se opět otevřou dlouho nevyužívané průmyslové areály, ve kterých najdou byty i služby. Zajišťuje to memorandum i změna územního plánu.

Dlouho nevyužívané a zanedbané průmyslové areály ve Frýdku-Místku postupně ožívají. „Ochrannou ruku“ drží nad historickými budovami memorandum, které uzavřelo město v roce 2016 s vlastníkem areálů společností Slezan holding, a.s. Dokument zavazuje vlastníka k tomu, že historické budovy zachová a bude s nimi nakládat šetrně.

Vlastník postupuje přesně v souladu s memorandem (dostupné na webových stránkách města: Memorandum verze 16.12.2015_ok (frydekmistek.cz)) také při aktuálně prováděných pracích v areálu v Hálkově ulici v Místku. Historická budova Lembergerovy tkalcovy z roku 1893 na místě zůstane nedotčena. Prostor vyklizený od nehodnotných přístaveb využije nový investor, s tím, že budoucí projekt místo zatíží v každém případě méně než předchozí textilní výroba.

„Nechceme zde těžkou průmyslovou výrobu, kamiony ani obří nákupní centra a betonová monstra. Osobně jsem před lety velmi aktivně vystupoval proti výstavbě Kauflandu v Městské památkové zóně. Nákupní centra do organické struktury města nepatří. Společně s vlastníkem otevřeme tyto krásné části města občanům, záleží nám na tom, aby se opět staly organickou součástí města,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Město proto pozměnilo územní plán, který zde původně umožňoval pouze průmyslovou výrobu. Díky změně budou moci na místě vzniknout byty, služby, drobný obchod a výroba, místo by se mělo přirozeně včlenit do života města. Zájemců o odkup 45.000m2 velké plochy je několik a nový vlastník bude znám zřejmě do konce roku.

Stejný plán platí pro areál v Těšínské ulici, kde je vlastník s úpravami ještě o krok dál. Demoliční práce jsou ukončeny a plocha je vyčištěna. Vznikne zde nová městská čtvrť s byty a službami, areál bude zcela průchozí v podobě bulváru. Čtvrť propojí široké schodiště s budoucím dopravním terminálem.

Šířící se informace o bourání historických staveb jsou zcela mylné. Tendence města je totiž naprosto opačná.

„Historické budovy chceme „opečovávat“, protože je nám zřejmá jejich velká historická hodnota. Trváme na jejich opatrování do budoucna i pro příští generace. Našim předkům byly tyto továrny denním chlebem a my jsme pyšní na textilní historii města. Je to trvalá značka Frýdku-Místku,“ uvedl náměstek primátora pro finance a investice Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Město prostřednictvím Turistického informačního centra F-M nabízí zájemců bližší poznání textilní historie města, v rámci tzv. Technotras se mohou zúčastnit prohlídek bývalých přádelen, tkalcoven a dalších budov s výkladem.

Zdroj: frydekmistek.cz

RELATED ARTICLES