Pondělí, 29 dubna, 2024

Pluxee chce zatočit s plastem. Již čtvrtým rokem motivuje k recyklaci benefitních karet

Největší poskytovatel zaměstnaneckých benefitů u nás, společnost Pluxee (dříve Sodexo Benefity), pokračuje ve svém závazku zlepšovat životní prostředí. Držitele benefitních karet, kterým skončila platnost, již čtvrtým rokem vyzývá, aby je vrátili. Pluxee zařídí jejich ekologickou recyklaci a za každou kartu navíc daruje peníze na výsadbu stromů po celé republice. Díky projektu v posledních letech tak již zajistilo výsadbu stromů za skoro čtvrt milionu. 

„Jako Sodexo Benefity jsme karty vybírali třikrát, jako Pluxee poprvé. Věříme, že akce bude alespoň stejně úspěšná jako v loňském roce, kdy nám jich naši klienti vrátili 6254 kusů,“ říká Tereza Knířová, mluvčí společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), a připomíná, že recyklace karet vyvolala mimořádný zájem už když se v roce 2021 konala poprvé. Od té doby si projekt získal oblibu u českých TOP firem, jako je například Komerční banka.

„Znovuzpracování plastového odpadu je z hlediska udržitelnosti jednou z nejzásadnějších věcí. Plasty se totiž rozkládají několik století a náš dnešní životní styl bude mít dopad na mnoho generací po nás. Právě proto jsme se do tohoto projektu – zatím jako jediní v České republice – pustili,“ uvádí Tereza Knířová a připomíná, že tento CSR projekt ocenila například porota prestižních cen SDGs (Sustainable Development Goals neboli cíle udržitelného rozvoje) od OSN v Česku zařadila do TOP 20 nejlepších projektů v kategorii Cirkulární ekonomika.

Recyklace a pomoc lesům

„Za uplynulé tři roky jsme vybrali celkem 20 691 benefitních karet, kterým vypršela platnost. Díky tomu tento plast neskončil ve směsném odpadu, ale našel další uplatnění. Staly se z nich originální lavičky, které slouží třeba na dopravním hřišti Technoparku v Liberci,“ uvádí Tereza Knířová, která věří, že letos by vrácených karet mohlo být ještě více. Držitelé propadlých karet Sodexo letos historicky poprvé obdrží novou kartu v Pluxee kabátu. 

Co se stane s kartami?

„Co se týče recyklace a dalšího využití, chceme letos jít jinou cestou. Rádi bychom navázali spolupráci výtvarnými umělci. Věříme, že právě oni je dokážou přetvořit ve výjimečné a originální umělecké dílo,“ dodává Tereza Knířová.

Výběr a recyklací ale projekt nekončí. Stejně jako v předchozích letech věnuje Pluxee za každou vybranou kartu 10 korun Nadaci Partnerství, která v rámci programu Sázíme budoucnost podporuje po celé republice výsadbu stromů. „Peníze, které díky sběru karet získáme, putují na výsadby a péči o stromy. Nové stromy vysazují dobrovolníci z řad obcí, neziskovek, škol a farností ve spolupráci s místními partnery, kteří jsou i budoucími garanty následné péče. Jen loni se díky partnerům jako je Sodexo podařilo podpořit 65 výsadeb. Po celé České republice vznikají nové aleje, remízky a větrolamy, které zkrášlují své okolí, ale také zadržují vodu a zmírňují dopady eroze a horka,“ vysvětluje Anna Poledňáková, vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost. 

Jak vrátit karty

Do projektu se mohou zapojit jednotlivci i firmy, stačí stravenkové nebo volnočasové karty, kterým skončila platnost, do konce dubna donést nebo poslat do sídla Pluxee na adresu:

Recyklace karet

Pluxee Česká republika a.s.
Plzeňská 3350/18
150 00 Praha 5 – Smíchov

Zdroj: TZ Pluxee Česká republika a.s.

RELATED ARTICLES