Pondělí, 24 června, 2024

Microgreens – potravina budoucnosti

Microgreens neboli mikrobylinky, jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. Jedná se o 2,5 až 15 cm vysokou zeleninu plnou aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů. Nejedná se o klíčky.

Výsledky jsou povzbudivé

Microgreens mají tři základní části: centrální stonek, list nebo listy kotyledonu a typicky první pár velmi mladých pravých listů. Liší se velikostí v závislosti na konkrétní pěstované odrůdě, přičemž typická velikost je (2,8 cm – mrkev – 10 cm hrášek). Když rostlina roste nad tuto velikost, obecně se již nepovažuje za microgreens, místo toho se nazývá petite green. Průměrná doba sklizně rychle rostoucích rostlin, jako je mnoho košťálovin, je 10–14 dní od výsevu po sklizeň.

Konzumace microgreens může být bohatým zdrojem výživy a má potenciál být produkována na téměř jakémkoli místě planety s minimálními požadavky na energie.

Analýzy a další testování

Komerční pěstování microgreens se na lokálních trzích objevuje stále častěji. Tržní chování spotřebitelů se orientuje na poptávku po vysoce kvalitních microgreens, kde je zaručený obsah výživových složek biomasy. Zaručené, replikovatelné kvality výpěstků s ověřitelným množstvím sledovaných výživových složek při standardizovaných vstupních podmínkách lze dosáhnout pouze na základě měření, analýzy, zpracování, validaci a interpretaci parametrů podmínek pěstování a vstupních prvcích (semínka, pěstební substrát, voda, osvětlení, klimatické a časové podmínky pěstování).

Ve společnosti MoraviaLab se věnujeme výzkumu a vývoji systémů pro vertikální hydroponické pěstování microgreens. Microgreens pěstované na našich systémech rostou  na bio, certifikované rohoži, jsou vyživovány pouze čistou vodou, používáme vysoce kvalitní energeticky  nenáročné světla. V rámci výzkumu spolupracujeme s vysokými školami a vědeckými institucemi. Zapojujeme se do českých i mezinárodních projektů s cílem rozvoje inovativního odvětví vertikálního hydroponického pěstování rostlin v Moravskoslezském kraji. Cílem a dlouhodobou vizí MoraviaLab je nastavení konceptu nové lokální soběstačné udržitelné formy produkce potravin s vysokou výživovou hodnotou.

Potravina budoucnosti

Microgreens nabízejí zdravý a přirozený způsob, jak začlenit výživnou zeleninu do stravy populace. Microgreens jsou bohaté na živiny, koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů. Ve srovnání se svými dospělými protějšky obsahují až 40x více vitamínů.

V podmínkách severní polokoule planety je nezbytné zajistit potravinovou soběstačnost a indoor vertikální pěstování je inovativním řešením, který se postupně dostává do povědomí vědců i široké veřejnosti.

Bylo vědecky prokázáno, že po utržení/ustřižení některých druhů microgreens, dochází během krátkého času (sledováno 24 h) k úbytku vitamínu C až o 90 %. Díky inovativnímu způsobu pěstování a technologiím produkce (bez hnojiv, pesticidů a chemických látek), vydrží microgreens při správném skladování čerstvé až 7 dní.  Pěstební systémy microgreens, společnosti MoraviaLab, jsou energeticky nenáročné, jednoduché na  obsluhu a jejich použitím je možno dosáhnout vysokých výnosů kvalitních microgreens s vysokou výživovou hodnotou. Jednotlivci a stravovací zařízení si mohou také objednat pravidelné předplatné a mít tak k dispozici čerstvé microgreens každý den.

Zdroj: moravialab.cz

RELATED ARTICLES