Češi mají dlouhodobý nedostatek vitamínu D – nepřijímá jej 99 % populace
Vitamín D hraje v celkovém zdraví organismu důležitou roli. Zatímco v létě jej čerpáme hlavně ze slunce, po zbytek roku ze stravy. Odborné studie ale ukazují, že český jídelníček je na tento vitamín chudý. Aktuálně doporučovanou denní dávku nesplňuje ani 1 % české populace. Vitamín D se přitom vyplatí konzumovat i v létě – jeho zvýšený příjem totiž může dle nových zjištění vědců pomoci zpomalit proces stárnutí.
Vitamín D plní v našem organismu více než 200 různých funkcí. Je nezbytný pro zdravé kosti a zuby, hraje roli ve fungování imunitního systému, je důležitý pro absorpci fosforu a vápníku, přispívá k udržování normální činnosti svalů a podílí se na prevenci různých chronických onemocnění včetně infekcí a vliv má také na psychickou pohodu. Jeho přirozeným zdrojem je sluneční záření – respektive UVB záření, které stimuluje jeho produkci v naší kůži. Po většinu roku však toto záření není dostatečně silné, aby se hladina vitamínu D v těle udržela v potřebných hodnotách. Proto by se měl doplňovat primárně kvalitní stravou.
V čem tkví problém – stravou vitamínu D téměř nezískáme
Vitamín D najdeme především v tučných mořských rybách, jako je makrela a losos, oleji z tresčích jater, vaječném žloutku nebo v potravinách obohacených o vitamín D. Množství vitamínu D v potravinách je však poměrně nízké a jen stěží pokrývá doporučené denní dávky. Ve většině evropských zemí je tak u obyvatelstva pozorován výrazný deficit.
Podle studie Státního zdravotního ústavu přijímá dostatek vitamínu D z obvyklé stravy jen zlomek Čechů: dříve doporučenou denní dávku 5 μg splňuje pouze 18 % osob ve věku 18–90 let, nově stanovenou dávku 15–20 μg pak méně než 1 %. Hůře jsou na tom české ženy, které z jídla získají průměrně pouze 3,1 μg vitamínu D.
„Většině lidí stačí k načerpání dostatku vitamínu D ze slunečního záření relativně nízká expozice UVB záření, a to přibližně 15 až 30 minut alespoň třikrát týdně. Situace je ale značně individuální. Horší hladiny vitamínu D v organismu obecně vykazují například senioři, lidé pracující dlouhodobě ve vnitřních prostorách či osoby s vyšší pigmentací,“ uvádí Michaela Gorčíková, produktová specialistka ze společnosti deNatura.cz.
„Dostatečný přísun vitamínu D může být slibnou strategií, jak zpomalit přirozený proces stárnutí.“
Vitamín D pomáhá zpomalit proces stárnutí – potvrdila to nová studie
Jednou z nových funkcí vitamínu D je podle nejnovějších vědeckých poznatků jeho pozitivní vliv na stárnutí organismu. Randomizovaná americká studie VITAL ukázala, že každodenní užívání vitamínu D3 pomáhá zachovat délku telomer u starších dospělých, což může zpomalit biologické stárnutí buněk.
Telomery fungují jako ochrana našich buněk během procesu jejich dělení. Při každé reprodukci však dochází k jejich zkracování – a s nimi i k přirozenému stárnutí. Kratší telomery bývají spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny. U osob, které užívaly vitamín D, zjistili vědci během čtyřletého pozorování významně menší zkrácení telomer. Efekt odpovídal zhruba tříletému zpomalení biologického stárnutí oproti osobám užívajícím placebo.
„Výsledky tak dle autorů studie naznačují, že dostatečný přísun vitamínu D může být slibnou strategií, jak zpomalit přirozený proces stárnutí. Vzhledem k tomu, že expozice slunečnímu záření s sebou může nést i rizika v podobě rakoviny kůže a podobně, nabízí se jako nejvhodnější řešení dodávat organismu tento důležitý vitamín kvalitními doplňky stravy. Hladinu 25-hydroxyvitaminu D v organismu je možné zjistit vyšetřením krve a podle zjištěných hodnot se pak rozhodnout pro formu kvalitní suplementace,“ konstatuje odbornice.
Zdroj: TZ deNatura.cz
Ilustrační foto vytvořila umělá inteligence