Oslava jara a velikonočních tradic je skvělou příležitostí zpomalit a dopřát si něco sladkého – beránky, mazance a samozřejmě čokoládové figurky. Právě u oblíbených čokoládových zajíčků a vajíček je ale potřeba mít se na pozoru. Často obsahují chemická sladidla, aromata a přidané cukry, které nemají s pravou čokoládou nic společného. Vedoucí nutriční terapeutka z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice proto radí, na co si při výběru dát pozor a čemu se raději úplně vyhnout.
Nenechte se zmást obalem čokoládových figurek
Čokoládoví zajíčci a roztomilé figurky se každý rok objevují na pultech obchodů a následně i na našich velikonočních stolech. „Na první pohled mohou barevné obaly a obrázky vypadat lákavě. Ve skutečnosti ale často nejde o čokoládu, ale o tzv. kakaové pochoutky. A na tom rozhodně záleží. Pokud sáhnete po čokoládě, kupujete výrobek s předepsaným podílem kakaa. Pokud ale zvolíte kakaovou pochoutku, dostáváte cukrovinku, která čokoládu jen napodobuje – proto ten název,“ varuje vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Olga Mikšíková Plačková.
Jak poznat kvalitní čokoládu podle složení
Při výběru čokolády bychom se měli řídit několika zásadami. „Důležité je podívat se na obsah kakaa – čím vyšší, tím lepší. Ideálně bychom měli vybírat čokolády s co nejnižším podílem cukru, zejména bílého rafinovaného řepného cukru. Ten se používá v nejlevnějších čokoládách. Pozor si musíme dát i na palmový tuk, který tam rozhodně nemá co dělat,“ radí Olga Mikšíková.
Co všechno ovlivňuje naše zdraví při mlsání
Právě čokoláda s vysokým podílem kakaa nejenže skvěle chutná, ale obsahuje i antioxidanty, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Má nižší glykemický index a podporuje metabolismus. Pokud však budeme konzumovat příliš mnoho „nepravé čokolády“ – sladkostí s přidanými cukry a umělými přísadami – může to mít negativní dopad na naše fyzické i psychické zdraví. „Dlouhodobé přejídání se rafinovanými cukry může vést k obezitě, zvyšování hladiny cholesterolu, problémům s trávením i pletí. Umělé přísady navíc zatěžují játra a mohou vyvolávat záněty v těle. Kromě toho výrazně zvyšují riziko cukrovky druhého typu a dalších metabolických onemocnění,“ upozorňuje Olga Mikšíková.
Skrytá rizika čokolády pro alergiky a celiaky
Při výběru čokoládových výrobků je také důležité věnovat pozornost složení v souvislosti s potravinovými alergiemi a intolerancemi. „Mnoho čokoládových figurek a pochoutek obsahuje mléčné složky, což může být problém pro osoby s laktózovou intolerancí. Pozor na skryté zdroje lepku – i když čokoláda neobsahuje pšeničný škrob, může obsahovat ječmenný sladový extrakt nebo být kontaminována při výrobě což je zásadní riziko pro osoby s celiakií. Doporučuji proto vždy pečlivě číst etikety a vybírat čokolády, které jsou bezpečné pro konkrétní dietní omezení,“ uzavírá nutriční terapeutka. Oslavte Velikonoce sladkostmi, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i vaše zdraví. Pravá čokoláda a kvalitní alternativy jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí mlsat s rozumem.
Zdroj: TZ Agel a.s.