Sobota, 26 července, 2025

ToJo rybník: U nás seženete pstruha, kapra i jesetera, říká Tomáš Sedliák

Od nápadu k realitě: Jak vznikl rybník ToJo

Tomáš Sedliák převzal sádky v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí před deseti lety. Od té doby nabízí celoročně čerstvé pstruhy, kapry a jesetery, v sezóně pak amury, candáty a štiky. Pro zájemce, kteří by si rybaření chtěli vyzkoušet, nabízí možnost jednorázového chytání s půjčeným prutem. Na své si ale na místním rybníku přijdou i zkušení rybáři. O chovu ryb a chuťových preferencí zákazníků jsme si povídali v následujícím rozhovoru.

Jak fungují sádky a odkud teče voda

Hned v úvodu se Vás musím zeptat na to, jak vznikl název vaší společnosti ToJo. Co to vlastně znamená?
Název ToJo vznikl před 10 lety, kdy jsme se sádkováním ryb začínali. Záměrně říkám začínali v množném čísle, protože součástí firmy byl i můj bratr jménem Honza (anglicky John) a já jsem Tomáš (Tom), dohromady jsme složili název ToJo. Bratr se v průběhu let vydal jiným směrem a já jsem za poslední roky místní areál kompletně předělal. Sádky jsme zprovoznili na podzim roku 2014, proběhlo zde také kompletní odbahnění obou rybníků, zkrášlení okolní přírody a přístavba k již stávající budově. Nové sádky nám umožňují třídit ryby podle druhů, velikostí a je s nimi takto také snadnější manipulace.

Odkud získáváte vodu do sádek a rybníka?
Hlavní přítok je z potoka Satiny. Všechna voda k nám teče samospádem, kdy vtéká do vrchního rybníku, následně voda proteče rybíma sádkama a nakonec vytéká do řeky Ostravice.

Od nápadu k realitě: Jak vznikl rybník ToJo Tomáš Sedliák převzal sádky v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí před deseti lety. Od té doby nabízí celoročně čerstvé pstruhy, kapry a jesetery, v sezóně pak amury, candáty a štiky. Pro zájemce, kteří by si rybaření chtěli vyzkoušet, nabízí možnost jednorázového chytání s půjčeným prutem. Na své si ale na místním rybníku přijdou i zkušení rybáři. O chovu ryb a chuťových preferencí zákazníků jsme si povídali v následujícím rozhovoru. Jak fungují sádky a odkud teče voda Hned v úvodu se Vás musím zeptat na to, jak vznikl název vaší společnosti ToJo. Co to vlastně znamená? Název ToJo vznikl před 10 lety, kdy jsme se sádkováním ryb začínali. Záměrně říkám začínali v množném čísle, protože součástí firmy byl i můj bratr jménem Honza (anglicky John) a já jsem Tomáš (Tom), dohromady jsme složili název ToJo. Bratr se v průběhu let vydal jiným směrem a já jsem za poslední roky místní areál kompletně předělal. Sádky jsme zprovoznili na podzim roku 2014, proběhlo zde také kompletní odbahnění obou rybníků, zkrášlení okolní přírody a přístavba k již stávající budově. Nové sádky nám umožňují třídit ryby podle druhů, velikostí a je s nimi takto také snadnější manipulace. Odkud získáváte vodu do sádek a rybníka? Hlavní přítok je z potoka Satiny. Všechna voda k nám teče samospádem, kdy vtéká do vrchního rybníku, následně voda proteče rybíma sádkama a nakonec vytéká do řeky Ostravice. Zážitkové rybaření bez rybářského lístku Komu je rybolov určen Popíšete nám, co všechno se děje na tom vrchním rybníku? Určitě, vrchní rybník je určený pro volné chytání. Kdokoliv, kdo má chuť a nebo chce zažít něco nového, tak si zde může vyzkoušet rybolov. Nemusíte mít rybářský lístek, zaplatíte si pouze jednorázový vstup, dostanete vybavení a chytáte. Samozřejmě je třeba přijít během naší otevírací doby, kterou zájemci najdou na našem webu. Chytání pak není časově omezené, jen je potřeba se vejít do již zmiňované otevírací doby. Pravidla lovu a manipulace s rybami Tím pádem, každou rybu, kterou zde člověk vyloví, tak ji už nemůže pouštět zpátky? Co se týče jeseterů, kaprů a nebo amurů, tak ano, ty můžete vrátit zpět. Pstruh je citlivý na manipulaci a musí se co nejdříve po chycení zabít. Pstruh je všežravý a zvědavý na všechno, co se ve vodě hne, a tak snadněji ulovitelný na jakoukoliv návnadu. Kolik rybolov stojí Kolik mě takové chytání vyjde cenově? Základní vstup je 90 korun a pokud si potřebujete půjčit prut, tak půjčovné je 50 korun. Následně pak rybář platí podle nalovené obsádky. Cena u pstruha je 195 korun za kilo. Možnost nákupu ryb přímo na místě Zpracování ryb a servis pro zákazníky Pokud ryby nechci chytat a jen si je koupit, jak nákup probíhá? Klasický konzument, který přijde během otevírací doby mi například řekne, že chce na večeři 2 pstruhy. Ukážu mu různé velikosti, já ze sádek pstruhy podběrákem vylovím, zvážím na digitální váze a zpracuji. Účtuje se podle váhy ryby. V naší zpracovně standardně nabízíme zpracování jako vykuchání, odstranění šupin, stáhnutí z kůže či naporcování. Jaké ryby jsou v nabídce Jaké ryby ve Vašich sádkách najdeme? Běžně tady kromě pstruha duhového máme pstruha lososovitého, kapra obecného a jesetera sibiřského. Potom, když v zimě probíhají výlovy, tak většinou od září jsou tady taky candáti, štiky, amuři a nebo tolstolobik (ten je oblíbený na uzení). Ryby na sádkování převážně bereme z Hluboké nad Vltavou. V sádkách si ryby roztřídíme, ať nemusíme hledat různé velikosti a jsme schopni rychle obsloužit zákazníka. Chuťové preference zákazníků a vánoční sezóna Častým dotazem zákazníků určitě je, která ryba má málo kostí? Všeobecně oblíbený je pstruh duhový. Ten samozřejmě kosti má, ale nejsou samy o sobě nějak nebezpečné. Dávám je běžně i svým malým dětem a nestalo se mi, že by byl nějaký problém. A jinak je populární jeseter sibiřský, který nemá kosti, má jenom chrupavku, a proto je určitě vhodný i pro děti. Já osobně si třeba připravuji z pstruha lososovitého tatarák, který až tolik lidé neznají a je to opravdu výborná pochoutka. Kdy u vás probíhá top vánoční sezóna? Ona už začíná někdy v listopadu, s tím, že si rybu někdo zmrazí a nebo chtějí zákazníci ochutnat dravé ryby. Taktéž v listopadu již přijímáme objednávky hlavně na poslední tři dny před Vánoci. Každý člověk je jiný a každý má u nákupu vánočního kapra své postupy a tradice. [...] Každým rokem je vidět, že kapr už se pomaličku vytrácí. Zákazníci, objednávky a nové plány Online objednávky a nové produkty Odkud jsou vaši zákazníci? Zákazníci nejsou pouze z Frýdlantu a okolí, ale třeba i od Ostravy. Co naši zákazníci oceňují je servis, který nabízíme. Ryby zpracováváme, filetujeme, uděláme vám podkovy, rozpůlíme, na stáhnutí kůže máme tady speciální stroj. Zpracování pro nás opravdu není problém. Lze si u vás rybu i objednat? A jak? Zatím byla možnost objednat si kapra nebo pstruha po osobní domluvě. Zákazníci si v dnešní době chtějí rybu objednat bezkontaktně, tedy pouze vyklikat v online formuláři, což bychom rádi výhledově vyzkoušeli a již předěláváme webové stránky na možnost on-line objednání. Kromě objednávkového systému plánujete i nějaké další novinky? Co se týče plánů, tak připravujeme slepičárnu na prodej domácích vajíček. Už jsme nějaké slepice měli, ale je tady hodně predátorů jako lišky nebo kuny, takže pro příště musíme udělat lepší zabezpečení. Proč zařadit ryby do jídelníčku Proč byste lidem ryby doporučil do jídelníčku? Všeobecně jsou určitě pro nás prospěšné a já si myslím, že je důležité mít i tu pestrost. [...] Také příprava ryb je velice snadná a rychlá. Nabízí různé možnosti zpracování jako například zavináče, rybí saláty, rybí kuličky a již zmíněné pomazánky. Rozhovor vznikl v rámci Diáře podnikatele Text: Kamila Smutná Foto: Lucie Deutsch Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.Výlov

Zážitkové rybaření bez rybářského lístku

Komu je rybolov určen

Popíšete nám, co všechno se děje na tom vrchním rybníku?
Určitě, vrchní rybník je určený pro volné chytání. Kdokoliv, kdo má chuť a nebo chce zažít něco nového, tak si zde může vyzkoušet rybolov. Nemusíte mít rybářský lístek, zaplatíte si pouze jednorázový vstup, dostanete vybavení a chytáte. Samozřejmě je třeba přijít během naší otevírací doby, kterou zájemci najdou na našem webu. Chytání pak není časově omezené, jen je potřeba se vejít do již zmiňované otevírací doby.

Pravidla lovu a manipulace s rybami

Tím pádem, každou rybu, kterou zde člověk vyloví, tak ji už nemůže pouštět zpátky?
Co se týče jeseterů, kaprů a nebo amurů, tak ano, ty můžete vrátit zpět. Pstruh je citlivý na manipulaci a musí se co nejdříve po chycení zabít. Pstruh je všežravý a zvědavý na všechno, co se ve vodě hne, a tak snadněji ulovitelný na jakoukoliv návnadu.

Kolik rybolov stojí

Kolik mě takové chytání vyjde cenově?
Základní vstup je 90 korun a pokud si potřebujete půjčit prut, tak půjčovné je 50 korun. Následně pak rybář platí podle nalovené obsádky. Cena u pstruha je 195 korun za kilo.

Od nápadu k realitě: Jak vznikl rybník ToJo Tomáš Sedliák převzal sádky v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí před deseti lety. Od té doby nabízí celoročně čerstvé pstruhy, kapry a jesetery, v sezóně pak amury, candáty a štiky. Pro zájemce, kteří by si rybaření chtěli vyzkoušet, nabízí možnost jednorázového chytání s půjčeným prutem. Na své si ale na místním rybníku přijdou i zkušení rybáři. O chovu ryb a chuťových preferencí zákazníků jsme si povídali v následujícím rozhovoru. Jak fungují sádky a odkud teče voda Hned v úvodu se Vás musím zeptat na to, jak vznikl název vaší společnosti ToJo. Co to vlastně znamená? Název ToJo vznikl před 10 lety, kdy jsme se sádkováním ryb začínali. Záměrně říkám začínali v množném čísle, protože součástí firmy byl i můj bratr jménem Honza (anglicky John) a já jsem Tomáš (Tom), dohromady jsme složili název ToJo. Bratr se v průběhu let vydal jiným směrem a já jsem za poslední roky místní areál kompletně předělal. Sádky jsme zprovoznili na podzim roku 2014, proběhlo zde také kompletní odbahnění obou rybníků, zkrášlení okolní přírody a přístavba k již stávající budově. Nové sádky nám umožňují třídit ryby podle druhů, velikostí a je s nimi takto také snadnější manipulace. Odkud získáváte vodu do sádek a rybníka? Hlavní přítok je z potoka Satiny. Všechna voda k nám teče samospádem, kdy vtéká do vrchního rybníku, následně voda proteče rybíma sádkama a nakonec vytéká do řeky Ostravice. Zážitkové rybaření bez rybářského lístku Komu je rybolov určen Popíšete nám, co všechno se děje na tom vrchním rybníku? Určitě, vrchní rybník je určený pro volné chytání. Kdokoliv, kdo má chuť a nebo chce zažít něco nového, tak si zde může vyzkoušet rybolov. Nemusíte mít rybářský lístek, zaplatíte si pouze jednorázový vstup, dostanete vybavení a chytáte. Samozřejmě je třeba přijít během naší otevírací doby, kterou zájemci najdou na našem webu. Chytání pak není časově omezené, jen je potřeba se vejít do již zmiňované otevírací doby. Pravidla lovu a manipulace s rybami Tím pádem, každou rybu, kterou zde člověk vyloví, tak ji už nemůže pouštět zpátky? Co se týče jeseterů, kaprů a nebo amurů, tak ano, ty můžete vrátit zpět. Pstruh je citlivý na manipulaci a musí se co nejdříve po chycení zabít. Pstruh je všežravý a zvědavý na všechno, co se ve vodě hne, a tak snadněji ulovitelný na jakoukoliv návnadu. Kolik rybolov stojí Kolik mě takové chytání vyjde cenově? Základní vstup je 90 korun a pokud si potřebujete půjčit prut, tak půjčovné je 50 korun. Následně pak rybář platí podle nalovené obsádky. Cena u pstruha je 195 korun za kilo. Možnost nákupu ryb přímo na místě Zpracování ryb a servis pro zákazníky Pokud ryby nechci chytat a jen si je koupit, jak nákup probíhá? Klasický konzument, který přijde během otevírací doby mi například řekne, že chce na večeři 2 pstruhy. Ukážu mu různé velikosti, já ze sádek pstruhy podběrákem vylovím, zvážím na digitální váze a zpracuji. Účtuje se podle váhy ryby. V naší zpracovně standardně nabízíme zpracování jako vykuchání, odstranění šupin, stáhnutí z kůže či naporcování. Jaké ryby jsou v nabídce Jaké ryby ve Vašich sádkách najdeme? Běžně tady kromě pstruha duhového máme pstruha lososovitého, kapra obecného a jesetera sibiřského. Potom, když v zimě probíhají výlovy, tak většinou od září jsou tady taky candáti, štiky, amuři a nebo tolstolobik (ten je oblíbený na uzení). Ryby na sádkování převážně bereme z Hluboké nad Vltavou. V sádkách si ryby roztřídíme, ať nemusíme hledat různé velikosti a jsme schopni rychle obsloužit zákazníka. Chuťové preference zákazníků a vánoční sezóna Častým dotazem zákazníků určitě je, která ryba má málo kostí? Všeobecně oblíbený je pstruh duhový. Ten samozřejmě kosti má, ale nejsou samy o sobě nějak nebezpečné. Dávám je běžně i svým malým dětem a nestalo se mi, že by byl nějaký problém. A jinak je populární jeseter sibiřský, který nemá kosti, má jenom chrupavku, a proto je určitě vhodný i pro děti. Já osobně si třeba připravuji z pstruha lososovitého tatarák, který až tolik lidé neznají a je to opravdu výborná pochoutka. Kdy u vás probíhá top vánoční sezóna? Ona už začíná někdy v listopadu, s tím, že si rybu někdo zmrazí a nebo chtějí zákazníci ochutnat dravé ryby. Taktéž v listopadu již přijímáme objednávky hlavně na poslední tři dny před Vánoci. Každý člověk je jiný a každý má u nákupu vánočního kapra své postupy a tradice. [...] Každým rokem je vidět, že kapr už se pomaličku vytrácí. Zákazníci, objednávky a nové plány Online objednávky a nové produkty Odkud jsou vaši zákazníci? Zákazníci nejsou pouze z Frýdlantu a okolí, ale třeba i od Ostravy. Co naši zákazníci oceňují je servis, který nabízíme. Ryby zpracováváme, filetujeme, uděláme vám podkovy, rozpůlíme, na stáhnutí kůže máme tady speciální stroj. Zpracování pro nás opravdu není problém. Lze si u vás rybu i objednat? A jak? Zatím byla možnost objednat si kapra nebo pstruha po osobní domluvě. Zákazníci si v dnešní době chtějí rybu objednat bezkontaktně, tedy pouze vyklikat v online formuláři, což bychom rádi výhledově vyzkoušeli a již předěláváme webové stránky na možnost on-line objednání. Kromě objednávkového systému plánujete i nějaké další novinky? Co se týče plánů, tak připravujeme slepičárnu na prodej domácích vajíček. Už jsme nějaké slepice měli, ale je tady hodně predátorů jako lišky nebo kuny, takže pro příště musíme udělat lepší zabezpečení. Proč zařadit ryby do jídelníčku Proč byste lidem ryby doporučil do jídelníčku? Všeobecně jsou určitě pro nás prospěšné a já si myslím, že je důležité mít i tu pestrost. [...] Také příprava ryb je velice snadná a rychlá. Nabízí různé možnosti zpracování jako například zavináče, rybí saláty, rybí kuličky a již zmíněné pomazánky. Rozhovor vznikl v rámci Diáře podnikatele Text: Kamila Smutná Foto: Lucie Deutsch Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata. Prodej

Možnost nákupu ryb přímo na místě

Zpracování ryb a servis pro zákazníky

Pokud ryby nechci chytat a jen si je koupit, jak nákup probíhá?
Klasický konzument, který přijde během otevírací doby mi například řekne, že chce na večeři 2 pstruhy. Ukážu mu různé velikosti, já ze sádek pstruhy podběrákem vylovím, zvážím na digitální váze a zpracuji. Účtuje se podle váhy ryby. V naší zpracovně standardně nabízíme zpracování jako vykuchání, odstranění šupin, stáhnutí z kůže či naporcování.

Jaké ryby jsou v nabídce

Jaké ryby ve Vašich sádkách najdeme?
Běžně tady kromě pstruha duhového máme pstruha lososovitého, kapra obecného a jesetera sibiřského. Potom, když v zimě probíhají výlovy, tak většinou od září jsou tady taky candáti, štiky, amuři a nebo tolstolobik (ten je oblíbený na uzení). Ryby na sádkování převážně bereme z Hluboké nad Vltavou. V sádkách si ryby roztřídíme, ať nemusíme hledat různé velikosti a jsme schopni rychle obsloužit zákazníka.

Chuťové preference zákazníků a vánoční sezóna

Častým dotazem zákazníků určitě je, která ryba má málo kostí?
Všeobecně oblíbený je pstruh duhový. Ten samozřejmě kosti má, ale nejsou samy o sobě nějak nebezpečné. Dávám je běžně i svým malým dětem a nestalo se mi, že by byl nějaký problém. A jinak je populární jeseter sibiřský, který nemá kosti, má jenom chrupavku, a proto je určitě vhodný i pro děti. Já osobně si třeba připravuji z pstruha lososovitého tatarák, který až tolik lidé neznají a je to opravdu výborná pochoutka.

Kdy u vás probíhá top vánoční sezóna?
Ona už začíná někdy v listopadu, s tím, že si rybu někdo zmrazí a nebo chtějí zákazníci ochutnat dravé ryby. Taktéž v listopadu již přijímáme objednávky hlavně na poslední tři dny před Vánoci. Každý člověk je jiný a každý má u nákupu vánočního kapra své postupy a tradice. […] Každým rokem je vidět, že kapr už se pomaličku vytrácí.

Zákazníci, objednávky a nové plány

Online objednávky a nové produkty

Odkud jsou vaši zákazníci?
Zákazníci nejsou pouze z Frýdlantu a okolí, ale třeba i od Ostravy. Co naši zákazníci oceňují je servis, který nabízíme. Ryby zpracováváme, filetujeme, uděláme vám podkovy, rozpůlíme, na stáhnutí kůže máme tady speciální stroj. Zpracování pro nás opravdu není problém.

Lze si u vás rybu i objednat? A jak?
Zatím byla možnost objednat si kapra nebo pstruha po osobní domluvě. Zákazníci si v dnešní době chtějí rybu objednat bezkontaktně, tedy pouze vyklikat v online formuláři, což bychom rádi výhledově vyzkoušeli a již předěláváme webové stránky na možnost on-line objednání.

Kromě objednávkového systému plánujete i nějaké další novinky?
Co se týče plánů, tak připravujeme slepičárnu na prodej domácích vajíček. Už jsme nějaké slepice měli, ale je tady hodně predátorů jako lišky nebo kuny, takže pro příště musíme udělat lepší zabezpečení.

Proč zařadit ryby do jídelníčku

Proč byste lidem ryby doporučil do jídelníčku?
Všeobecně jsou určitě pro nás prospěšné a já si myslím, že je důležité mít i tu pestrost. […] Také příprava ryb je velice snadná a rychlá. Nabízí různé možnosti zpracování jako například zavináče, rybí saláty, rybí kuličky a již zmíněné pomazánky.

Rozhovor vznikl v rámci Diáře podnikatele

Text: Kamila Smutná
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.

Zdroj: progresko

RELATED ARTICLES