Sobota, 27 července, 2024

Zlatá tretra zářila vždy hvězdami nejen atletického nebe

Od dob Renaty Stecherové, která zaběhla první oficiální ženský čas pod 11 sekund na 100 m Zlaté tretře v roce 1973 až po Femke Bolovou (předloni „světový rekord“ na 300 m přek.) a Monda Duplantise (loni v tyči) je účast a rekordní výkony historií Zlaté tretry Ostrava. Specifičnost zájmu vždy zainteresoveného publika a péče o atlety vytvářely k tomu ideální podmínky. Alberto Juantorena na Tretře zjistil, že může kombinovat 400 m a 800 m, a pak tento plán úspěšně završil na OH 1976 v Montrealu.

V devadesátých letech začaly přicházet také hvězdy ze západu, Merlene Otteyová či Donovan Bailey. Kubánci vždy patřili k ozdobám nejen v „predolárové éře“, ale například iv roce 2008, kdy Dayron Robles šokoval světovým rekordem na 110 m přek. Carl Lewis nikdy nestartoval, ale jako čestný host si zahrál golf.

Výjimečné bylo i setkání Věry Čáslavské s Bobem Beamonem, dvou absolutních legend OH 1968, na Tretře v roce 2013. Helena Fibingerová a Jarmila Kratochílová byly stálice ve startovní listině, ale přijíždějí dodnes, aby si vychutnaly výjimečnost chvil svět.

Tretře patří nejlepší časy historie na netradičních 300 m, Wayde Van Niekerk a Shaunae Millerová-Uibová.

Jan Železný zaplňoval tribuny, když házel (vyhrál tretru 9krát) a v současnosti i jako ředitel závodu. Neustále má během slavnostního otevření z top hostů největší potlesk.

V roce 2003 se Tretra dostala do IAAF Super Grand Prix díky podpoře generálního sekretáře mezinárodní federace Istvána Gyulaia. Když předčasně odešel z toho světa v roce 2006, musel přibýt jeho memoriál. K již existujícím Emila Zátopka a Jana Slaniny. Mimochodem, 2003 byl jeden z mála horkých ročníků závodu (ach to počasí). Hvězdný rok 2004 přinesl nejprve nečekaný světový rekord Stacy Dragilové 483 cm v tyči a poté naplánovaný světový rekord Kenenisy Bekeleho na 10 000m.

I další plány s globálními maximy vyšly – hodinovka Haile Gebrselassie v roce 2007 a mezi ženami Dire Tuneová v roce 2008.

Ale v historii byly i rozloučení s kariérami, nejen domácí legenda Železný, ale i Hicham El Guerrouj, a v posledním období Zuzana Hejnová či Bára Špotáková.

Jednoduše, tretra je vždy zážitek, nejen co se týče výkonů, ale také emocí, příběhů a nečekaných rozuzlení.

Zdroj: TZ Zlatá tretra

Foto: archiv zlatatretra.cz

RELATED ARTICLES