Pondělí, 29 dubna, 2024

„Ženská házená v Ostravě je značkou, kterou stojí za to podpořit,“ říká Jan Zezulčík, předseda spolku DHC Sokol Poruba

Ženský sport je na vzestupu a v Ostravě se hraje na nejvyšší úrovni v řadě sportovních odvětví. Jedním z nich je i ženská házená. DHC Sokol Poruba, klub s 50letou tradicí a s mnoha úspěchy i reprezentantkami, hraje mezi ženskou elitou v Česku i na Slovensku. Jakým směrem má klub namířeno a dočká se nové moderní haly? Více se dozvíte z rozhovoru s předsedou spolku Janem Zezulčíkem.

Pane Zezulčíku, DHC Sokol Poruba je tým s tradicí a mnoha úspěchy. Mohl byste v krátkosti připomenout ty největší sportovní milníky, na které se vám podařilo dosáhnout?

Oddíl házené Sokolu Poruba má k letošnímu roku 50letou historii. Pod názvem DHC Sokol Poruba se účastní od roku 2010 společné Československé Interligy, což je nejvyšší soutěž házené žen v Česku a na Slovensku. Tento jedinečný projekt má více než 20letou tradici a jedná se o jedinou dlouhodobou soutěž v kolektivních sportech v ČR a na Slovensku.

DHC Sokol Poruba se celkem dvakrát umístil v této soutěži na 3 místě. V následných bojích play off v ČR jsme byli 4x na třetím místě, 2x na druhém a 1x se stali mistry ČR. Rovněž jsme za posledních 10 let jediným týmem, který dokázal ve finále Českého poháru porazit hegemona této soutěže Baník Most a stát se vítězem Českého poháru. Z evropských konfrontací jsme pak dosáhli na semifinále Evropského poháru challenge cup v sezóně 2017/2018.

Vedle kvalitních výsledků jste ale dobrou líhní pro reprezentantky, čím si myslíte, že to je? A kdo vašim klubem prošel?

Snažíme se s mládeží koncepčně pracovat již od kategorie minižactva, dbáme na vzdělávání trenérů a dodržování koncepce a filozofie klubu v přístupu k výchově hráček. Jsme zařazeni do projektů Českého svazu házené – Sportovní středisko mládeže (pro žactvo) a Regionální klubové centrum (pro dorost). Naši trenéři jsou držiteli požadovaných a vyšších trenérských licencí, podílíme se na činnosti házenkářské akademie Moravskoslezského kraje a na dalších projektech. Máme snahu spolupracovat při výchově talentů s okolními kluby, které mají zájem a sdílejí naši filozofii.  V současné době tak máme např. v kategorii dorostenek zařazeny ve výběru ČR dvě hráčky a v kategorii juniorek dokonce pět hráček. V reprezentačním týmu žen ČR nastupuje naše pivotka Michaela Demlová a pozvánku nyní dostala i mladá brankářka Patricie Wizurová. Z dalších hráček, které jsou či byli součástí reprezentace ČR, ale již v našem klubu nepůsobí, jelikož ukončili kariéru nebo přestoupili do zahraničí, to jsou např. Petra Tichá, Silvie Polášková, Hana Mučková, Eliška Desortová, a další. 

DHC Sokol Poruba hraje své domácí zápasy mimo Porubu, kde se mohou diváci a případní partneři přijít na zápasy podívat?

Je to bohužel tak. V městském obvodu Poruba není k dispozici rozměrová hala, kde bychom mohli hrát. Sokolovna na Vřesinské ulici nemá požadované rozměry a stavba vlastní haly v našem areálu je prozatím ve fázi zpracování projektové dokumentace. Své domácí utkání, jakož i tréninkové jednotky tak po celou dobu realizujeme zejména ve sportovní hale Sareza na ulici Hrušovská v Ostravě Přívoze. Termíny domácích utkání pak zájemci najdou, mino jiné na webových stránkách www.hazenaporuba.cz.

V současné době se ženský tým drží ve spodních patrech ligové tabulky. Tým aktuálně sbírá zkušenosti, je stále velmi mladý. Jak byste se zatím ohlédl za touto sezonou?

Sezónu vzhledem k umístění nemohu hodnotit jako povedenou. Musím však podotknout, že jsme odehráli mnoho velmi vyrovnaných utkání, v plném nasazení a s velkou bojovností, které jsme nakonec prohráli vlastní nezkušeností. Zároveň bylo v sezóně pouze málo těch, kde jsme po celou dobu tahali za kratší konec. Důležité je, že jsme uhájili svou příslušnost v nejvyšší soutěži. V posledních 3 sezónách prošel kádr žen výraznými změnami, kdy postupně odcházeli zkušené hráčky do zahraničních klubů, či ukončili kariéru nebo založili rodinu. Během této doby jsme až na výjimky zapracovávali vlastní odchovankyně, a ty tak postupně sbírají cenné zkušenosti a neustále se zlepšují a herně rostou. Problémem však je, že se zase dostávají do hledáčku ekonomicky silnějších klubů a stojí nás nemalé úsilí kádr udržet pohromadě.

Pro případné nové partnery klubu, můžete trochu přiblížit MOL ligu házené žen? Kde se hraje, na koho narážíte, vysílají se někde živé přenosy? Vedle MOL ligy probíhá tak ligový pohár a evropské soutěže.

Jak jsem již avizoval v úvodu našeho rozhovoru, Interliga žen, která rovněž nese název po hlavním partnerovi soutěže společnosti MOL, je 20letým projektem společné česko-slovenské soutěže. Počet českých a slovenských účastníků se během let měnil a nyní se jedná o 9 českých a 3 slovenské týmy. Slovenské jsou reprezentovány Iuventou Michalovce, která je plná ukrajinských, polských, brazilských a dalších internacionálek a slovenských reprezentantek, Dunajskou Stredou se španělskými trenéry a množstvím maďarských reprezentantek a družstvem Duslo Šala s dlouholetou házenkářskou tradicí a zázemím.  Družstva z ČR pak v této sezóně reprezentuje Baník Most, Lázně Kynžvart, DHC Plzeň, Slavie Praha a Sokol Písek, na Moravě Zora Olomouc, Házená Zlín, házená Hodonín a DHC Sokol Poruba.

Všechna utkání jsou živě vysílána na internetových TV – v ČR na platformě TVcom a na Slovensku na Niké TV. Některá utkání jsou rovněž na obrazovkách ČT Sport. Zde tak například bylo finále českého poháru, nebo některá vybraná kola MOL ligy. Evropské poháry jsou hodně prezentovány na stanicích Sport 1 a Sport 2.

DHC Sokol Poruba to ale není jen ženský tým, ale i mládež. Jak si vede mládež a jaké soutěže hrají?

Sokol Poruba má všechny kategorie mládeže v ženské složce a všechny hrají nejvyšší možné soutěže. Jedná se o první celostátní ligy starších a mladších dorostenek a krajské soutěže starších a mladších žaček a minižactva. Daří se nám zařazovat odchovankyně do A družstva a do reprezentací ČR. K ještě většímu progresu v těchto kategoriích však potřebujeme vlastní sportovní halu, která by nám umožnila navýšit počet tréninkový jednotek a počet hráček v jednotlivých kategoriích. Ačkoli jsme olympijský kolektivní sport, který reprezentuje město Ostrava a Moravskoslezský kraj po celé ČR, nemáme vlastní odpovídající zázemí a jako nájemci jsme ve sportovních halách po celé Ostravě.

Jaké máte plány s klubem do nejbližší budoucnosti?

Nejbližší budoucností je následující ročník. Sestavujeme kádr, řešíme realizační tým i příchody a odchody hráček. Stěžejní hráčky na příští sezónu zůstávají, chystáme i představení prvních posil. Věřím, že v další sezóně budeme psychicky odolnější a silnější a zařadíme se do první poloviny tabulky soutěže.

Jako člen výboru Asociace ligových klubů se podílím na převzetí větší úlohy klubů ve vztahu k soutěži, její prezentace, marketingu apod. Uvědomujeme si nevyužitý potenciál této soutěže i házené jako kolektivního, kontaktního a dynamického sportu, který v podání žen získává navíc i půvab.

Čeho byste rád v klubu dosáhnul za 10 a více let? Plánuje se například výstavba nové haly?

10 let je velmi dlouhý horizont. Věřím, že sportovní halu postavíme v daleko kratší době. Vše však bude záležet zejména na dotačních příležitostech a vypsaných projektech Národní sportovní agentury. Dlouhodobým cílem je pak ukotvit klub ekonomicky a personálně, s čímž bude spjat nárůst sportovní kvality a umocnit tak naší pozici nejen na domácí scéně – vrátit se opět k pravidelným bojům o medaile, ale rovněž na scéně evropské účastí v evropských pohárech.

Pokud čte tento rozhovor firma, která by chtěla fungování klubu podpořit a stát se sponzorem, co to může pro případné zájemce přinést? Kde vidíte největší přínosy spolupráce?

Vzájemná spolupráce může přinést partnerovi benefity ve více rovinách. Tou první je vizibilita partnera prostřednictvím zavedeného klubu s jasným cílem, filosofií a koncepcí. Dále možnost být součástí vrcholového sportu v ČR či podporovat rozvoj mládeže a talentů. Potenciálnímu partnerovi nabízíme vzájemnou propagaci, zviditelnění, možnost setkávání s dalšími partnery na domácích utkáních, možnost podílet se na vedení klubu popřípadě být součástí názvu klubu apod.

Házená je krásný sport s velkým marketingovým dopadem ve státech, jako je zejména Německo, Polsko, Rakousko, Francie, Španělsko, severské státy atd. V ČR je její potenciál prozatím neuchopen a zejména ženská házená má široké marketingové možnosti. Ačkoli se jedná o olympijský a profesionální sport, jsou náklady zcela neporovnatelné s náklady do fotbalu či hokeje. Ženská házená v Ostravě je značkou, kterou stojí za to podpořit.

Autor rozhovoru: redakce magazínu POSITTIV

Zdroj fotografií: DHC Sokol Poruba

RELATED ARTICLES