Sobota, 27 července, 2024

Tisíce sportovců odstartují z Třince s cílem zdolat Beskydskou sedmičku

Na konci letních prázdnin (1. – 3. září) bude 3 000 účastníků zdolávat již po čtrnácté sportovní výzvu IMOS Beskydskou sedmičku 2023, extrémní horský závod jednotlivců a Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic. Na všechny účastníky čeká do cíle porce 101,5 kilometrů s převýšením 5 500 metrů. Časový limit na přechod Beskyd z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm je 29 hodin, ti nejlepší však trasu zvládnou absolvovat za méně než polovinu časového limitu.

„Bereme to jako čest, že se můžeme podílet na organizaci takového závodu jako je Beskydská sedmička a velmi si považujeme, že se startuje právě z Třince. Naše město se může pochlubit bohatými sportovními aktivitami a kvalitním zázemím pro sportovce. Fandíme sportu a společně s partnery ho podporujeme a vytváříme takové zázemí, aby měli možnost zapojit se do sportovních aktivit nejen špičkoví sportovci, ale všichni sportovní nadšenci,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

„Jsem rád, že se nám podařilo udržet totožnou trasu z roku 2022, což ocení zejména sportovci, kteří se na B7 vydávají opakovaně a není jich zrovna málo. Zároveň jsme zapracovali na celé řadě organizačních věcí, abychom kvalitu závodu zase posunuli o něco dál. Třeba start na atletickém stadionu v Třinci bude pro všechny mimořádným zážitkem, který dodá celému startovnímu poli elán a sílu do žil a užijí si ho i rodiny a fanoušci na tribunách,” říká ředitel závodu IMOS Beskydská sedmička Libor Uher.

Javorový, Ropice, traverz Travného, Kykulka, Lysá hora, Smrk, Čertův mlýn, Pustevny, Radhošť, Velký Javorník. To jsou beskydské vrcholy, s nimiž bude celé startovní pole během víkendu bojovat ze všech sil. Naposledy si s nimi nejlépe poradil Aleš Sedlák v čase 12 hodin a 12 minut, ale jména některých vynikajících ultratrailových běžců v letošní startovní listině napovídají, že může být skvělý loňských výkon i překonán. Jasno bude v sobotu 2. září dopoledne, kdy budou na frenštátské náměstí přibíhat nejrychlejší závodníci.

Beskydská sedmička je závodem nejen pro špičkové sportovce, ale  především pro hobíky, kteří si chtějí zkusit extrémní výzvu a posunout své limity. Bez rozdílu věku i výkonu všechny ale spojuje každoroční touha pomáhat, neboť B7 má tradičně charitativní přesah. Z každého startovného jde část vybraným spolupracujícím organizacím a zároveň se během závodního víkendu pořádá akce Každý metr pomáhá. Během ní se díky sportovcům, fanouškům závodu i organizátorům podařilo v roce 2022 vybrat rekordní částku 340 tisíc korun, která putovala do Centra Bazalka, organizaci, pomáhající dětem s těžkým vrozeným kombinovaným postižením a jejich rodičům. Letos se bude do zapečetěných kasiček v cílovém prostoru na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm během soboty i neděle přispívat na Centrum Kaňka z Tábora, zařízení komplexně pečující o děti s postižením a jejich rodiny.

Slavnostní start 14. ročníku IMOS Beskydská sedmička 2023 se uskuteční v pátek 1. září ve 21:45 hod. na atletickém stadionu STaRS v Třinci, časomíra na absolvování závodu se na frenštátském náměstí zastaví v neděli 3. září ve 3:00 hodiny ráno. Nejrychlejší závodníky lze očekávat v sobotu 2. září dopoledne mezi 9:00 až 10:00 hodinou. Neděle pak  bude patřit slavnostnímu ceremoniálu, který v 9:00 odstartuje koncert kapely AV Blues & Swing Band a od 11:00 hod. následuje slavnostní vyhlášení vítězů B7.

Zdroj:trinecko.cz

RELATED ARTICLES