Pondělí, 16 září, 2024

„Hledáme partnery, kteří by podpořili aktivní sportování v Ostravě“ říká před házenkářskou sezonou předseda DHC Sokol Poruba Jan Zezulčík

Nová házenkářská sezona už klepe na dveře, první ligové utkání odehraje Sokol Poruba už tuto sobotu 7. 9. 2024 od 18:00 ve Sportovní hale Sareza. Před novým ročníkem MOL ligy jsme si v redakci popovídali s předsedou klubu Janem Zezulčíkem, který nastínil plány a vize do sezony, mluvil o ženské házené jako sportu a přidal i informaci o hledání dalších partnerů klubu, kteří by spojili jméno firmy se zdravým životním stylem i podporou sportování dětí. Náš magazín POSITIV Business & Style je oficiálním mediálním partnerem klubu.

Pane Zezulčíku, nová sezóna a zahajovací zápas se pomalu blíží. Cítíte už nějaké napětí nebo pozitivní nervozitu směrem k sezóně?

Samozřejmě cítíme jak napětí, tak nervozitu. Od sezóny máme velká očekávání. Chceme se prezentovat daleko lepší a rychlejší házenou než v loňském roce a věříme, že se nám to podaří.

Do letošní sezóny vstupujete posíleni o tři nové hráčky. Jak vnímáte jejich příchod do týmu?

Všechny tři hráčky přišly s tím, že by měly tým posílit, a věřím, že v přípravě tomu tak bylo a do budoucna tomu tak bude. Jsou to typově hráčky, které nám tady nějakým způsobem chyběly. Jsou zkušené a měly by naší hře přinést určitou novou tvář a dynamiku, trošku ji zrychlit a zpřesnit. Díky nim nás vyšvihnout do vyšších pater tabulky.

Vedle nich ale dál stavíte na odchovankyních, což je taková vize klubu jako takového. Je to cesta i do dalších let?

Rozhodně, je to nejenom cesta, ale i filozofie našeho klubu. Chceme stavět na našich odchovankyních a stavíme na nich. Nicméně je nutné podotknout, že ženská házená, obzvláště ta porubská, nemá tak silné základy, aby nám stačily jen naše odchovankyně. Proto ty zmíněné příchody. Přesto drtivou většinu našeho současného kádru tvoří odchovankyně a na jejich hře bude naše hra stát. Věříme, že se budou prezentovat velice dobrým dojmem.

DHC Poruba
Kádr DHC Sokol Poruba pro sezonu 2024/2025 na schodech Ostravské univerzity

Jaký jste si dali cíl do letošní sezóny? V souvislosti s Porubou se teď hodně mluví o posunu do play-off.

Play-off je náš minimální cíl. Kdyby se nám nepodařilo do něj dostat, byli bychom z toho určitě smutní. Současný kádr nám v drtivé většině zůstal pohromadě. Holky mají minimálně tři roky zkušeností, většina z nich hrála jako starší dorostenky, sbíraly zkušenosti a tři roky se sehrávaly. Věříme, že teď už jejich síla bude daleko větší. Kvalitně jsme tým doplnili, takže play-off je pro nás základní meta. Co bude nad rámec, bude super, ale zatím bych nechtěl předbíhat.

Jako klub se navíc budete snažit být více na očích, co se týče partnerů, fanoušků a obecně ostravské házené. Co si pod tím můžeme představit?

Jako dlouholetý házenkář a fanoušek házené považuji tento sport za jeden z nejkrásnějších, dynamických olympijských kolektivních sportů. Trápí mě, jak je házená nejen v České republice vnímána, myslím si, že není dostatečně hodnocena. V našich ostravských podmínkách se potýkáme s tím, že jsme klub z městské části Poruba, kde nemáme vlastní rozměrovou halu. Hrajeme v centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, což komplikuje přilákání fanoušků. Naším cílem je zviditelnit házenou jako sport, zviditelnit ostravskou házenou reprezentovanou Sokolem Poruba, dostat ji do podvědomí diváků, fanoušků a obyvatel Ostravy, že reprezentujeme Ostravu a že naše děvčata za ní nechávají na hřišti vše.

Pojďme se dotknout i financí. Jak těžké je vést klub v MOL lize? Ženská házená je často upozaděna fotbalem nebo hokejem, a navíc musíte bojovat i s dalšími sporty.

Házená v Ostravě má svá specifika. Jak už jsme zmínili, jde o ženský sport, který není tolik známý nebo podporovaný. Finančně je to velmi náročné. MOL liga je jediná kolektivní dlouhodobá soutěž mezi Českem a Slovenskem, takže nás čekají dlouhé přejezdy mezi městy. Ekonomicky je to velmi náročná soutěž. Základní kádr čítá kolem 20 hráček, a i to je finančně nákladné. Snažíme se holkám zajistit všechny základní potřeby, jako je fyzioterapeut, masér, lékař, kondiční trenér, mentální kouč. To všechno jsou položky, které jsou velmi nákladné.

Poruba házená kádr
Tým DHC Sokol Poruba na turnaji v Olomouci

V loňské sezóně jsme se bavili o tom, že ženská házená má skrytý marketingový potenciál pro sponzory. Vidíte v tom šanci pro spojení s tímto sportem a vůbec podporu ženského sportu?

Strašně rádi bychom rozšířili naše řady partnerů o ty, kteří by našli smysl v tom, co děláme. Máme v kádru 21 žen, první ligu staršího a mladšího dorostu, spoustu žáků a žaček. Nabízíme alternativu životního stylu. Říká se, že házená není koníček, ale životní styl, a je to pravda. Chceme najít partnery, kteří by své jméno spojili se zdravým životním stylem, rozvojem sportu a dětí. Rádi bychom našli takového partnera, který by byl ochoten se na tom podílet, a my bychom zajistili viditelnost a propojení s dalšími subjekty.

Házená je olympijským sportem, což může být pro firmy velkým plusem, že?

Určitě. Národní sportovní agentura dokonce vypsala výzvu na podporu kolektivních sportů, aby se v roce 2028 dostaly na olympiádu. Snažíme se zviditelnit házenou jako olympijský sport, ale potřebujeme k tomu další finance. Věříme, že se Českému národnímu týmu podaří na olympiádu probojovat a že u toho budou i děvčata z Poruby.

Děkuji za rozhovor a přeji, aby se sezona vydařila na jedničku.

Zdroj: redakce

Foto: DHC Sokol Poruba

RELATED ARTICLES