Sobota, 27 července, 2024

Běh pro Paměť národa: Připomínka odvahy předků skrze sport

V sobotu 25. května 2024 se v Ostravě uskuteční Běh pro Paměť národa, unikátní akce kombinující sportovní výkon s poctou historickým hrdinům. Tato událost nabízí jedinečnou příležitost spojit fyzickou aktivitu s připomenutím si těch, kteří prokázali neuvěřitelnou odvahu a odhodlání ve tváři historických výzev.

Charakteristika akce:

  • Diverzita tras: Účastníci mají možnost výběru mezi měřenými závody na 4 nebo 8 km, které se vine malebnými Komenského sady, se startem a cílem u restaurace Dáma Pyková. Pro nejmenší běžce je připravena speciální trať na 100 m.
  • Doprovodný program: Akce zahrnuje i bohatý doprovodný program pro děti, díky čemuž se stává ideální volbou pro rodinný výlet.
  • Pocta: Běh je věnován osobám, které čelily nespravedlnosti a útlaku – od politických vězňů po hrdiny druhé světové války, umožňuje účastníkům běžet za konkrétní inspirativní příběhy.

Přínos pro dobrou věc

Účastí na běhu podpoří návštěvníci neziskovou organizaci Post Bellum, která se věnuje dokumentaci a uchování příběhů pamětníků, vzdělávání a inspiraci budoucích generací. V archivu Paměti národa je uloženo více než 17 000 příběhů, sloužících jako připomínka důležitosti svobody a demokracie.

Registrace a informace

Zájemci o účast se mohou registrovat na webu behpropametnaroda.cz. Možnost registrace na místě bude k dispozici od 8:30.

Běh pro Paměť národa představuje významnou příležitost nejen k sportovnímu sebevyjádření, ale také k reflexi odvahy a houževnatosti, které spojují současnost s bohatou historií boje za svobodu a demokracii. Organizátoři se těší na širokou účast veřejnosti, která tímto způsobem přispěje k podpoře důležité práce neziskové organizace Post Bellum.

Zdroj: redakce

RELATED ARTICLES