Pondělí, 29 dubna, 2024

Vila Hanse Ulricha bude hostit unikátní instalace Michala Škapy

Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravilo další výjimečnou výstavu ve vile Hanse Ulricha na Sokolské třídě 26. Tentokrát půjde o instalace Michala Škapy s názvem Light Years. Výstava potrvá od 11. ledna do 28. března.

„Dílo Michala Škapy se v Ostravě představí vůbec poprvé. Máme radost, že můžeme hostit progresivního moderního umělce, který si vydobyl místo u nás i ve světě. Vernisáž za účasti autora se bude konat 11. ledna v 17:00 hodin a doplní ji i vystoupení DJ Disgustina Justina z Clownfish,“říká Marcela Mrózková-Heříková, ředitelka CKV.

Michal Škapa, vystupující pod uměleckým jménem Tron, patří k současným nejvýznamnějším českým autorům, kteří jsou spojeni s graffity scénou a street artem. Pracuje s různými médii a formáty od nástěnných maleb po site-specific instalace. Graffity, malby a světlo propojuje do zcela originálních dynamických kompozic a jeho nevšední díla se prosadila nejen u nás, ale i ve světových galeriích.

S neony pracuje Michal Škapa téměř deset let. Zpočátku šlo o abstraktní kompozice ve spojitosti s plátnem, později se zaměřil na světelné umění viditelné z více úhlů.  Výstava Light Years ve Vile Hanse Ulricha představí všechny zásadní vizuální polohy Michala Škapy. Tematicky provázanému celku vévodí díla z neonových trubic, jako odkaz na pouliční prostředí, vycházející z graffity tvorby.

„Návštěvníkům představíme díky výstavě Light Years zhruba čtyři desítky děl Michala Škapy, která díky jedinečnému prostoru Vily Hanse Ulrycha podtrhnou kontrast doby a propojí dravou současnost s historií. Unikátní díla nesou například názvy: Výkřik, Pán žab, Potetovanej nebo Time To Live. Rozměrově největší je pak patrně Hnízdo, velké zhruba 5x3x1,5 metru,“ sdělil dramaturg CKV Dominik Beneš.

Zdroj: TZ CKV

RELATED ARTICLES