Pátek, 26 dubna, 2024

Mozart a jeho basetové rohy na zámku Kunín

Hudbou otevíráme skvosty architektury našeho kraje –tak zní motto Hudebních výletů SHF, které po Velikonocích rozezní Velký sál kunínského zámku. Ve středu 12. dubna 2023 (18 hod.) tam provedou prvotřídní polští interpreti nestárnoucí Mozartovy operní árie v úpravách pro klarinety a basetové rohy.

Polish Basset Horn Ensemble vznikl díky zapojení pěti mozartovských hudebních nadšenců hrajících na klarinety a basetové rohy. Členové souboru jsou profesory na hudebních akademiích v Gdaňsku, Katovicích a Krakově. Pro své neobvyklé složení lze oprávněně tvrdit, že jde o jeden z mála souborů tohoto druhu v Evropě a jistě jediný v Polsku. Basetový roh (jakýsi altový klarinet) se „zrodil a zemřel“ spolu s Mozartem. Zvuk tří basetových rohů lze charakterizovat jako temnou, jemnou a hřejivou zvukovou vlnu, která, doplněná o harmonické tóny dvou klarinetů, potěší i ten nejjemnější sluch. Atraktivitu kvintetu umocňuje mystická atmosféra obklopující historii basetového rohu, který byl často používán při rituálech zednářské lóže. Tajemná, zednářská hudba Mozarta v podání při svíčkách je esencí spojení krásné melodie a neobvyklého prostředí, které činí z takového večeru nezapomenutelný zážitek pro každého posluchače.

Vstupné: 200 Kč / 150 Kč (student, senior 65+, ZTP) / 50 Kč (ZTP/P). Motivujte své děti k hudbě – na koncerty Hudebních výletů mají vstup zdarma. Vstupenky online, aktuality a detailní informace naleznete na www.shf.cz

Hudební výlety realizuje Svatováclavský hudební festival (SHF), největší mezinárodní festival duchovní a tzv. staré hudby v České republice, který byl opakovaně hodnocen odbornou komisí Ministerstva kultury ČR jako jeden z nejlepších projektů profesionálního umění v sekci klasická hudba. Letos nabídne v rámci svého jubilejního ročníku 23 koncertů od 5. do 28. září 2023, které se uskuteční po celém Moravskoslezském kraji.

Zdroj: SHF

RELATED ARTICLES