Sobota, 27 července, 2024

Klub Atlantik se mění v Česko-japonské kulturní centrum

Česko-japonské kulturní centrum se v novém roce přestěhovalo z prostor Ostravského muzea do klubu Atlantik Centra kultury a vzdělávání (CKV) Moravská Ostrava. Centrum je složeno z odborníků, nadšenců, snílků i obyčejných lidí, které spojuje jedna velká vášeň: Japonsko.

Pamatujete pohádku Goro bílý pes, japonské pohádky nebo obdivujete bojová umění? A co důmyslný rituál japonského čajového obřadu? Nejen o těchto tématech se teď můžete dozvědět mnohem více. Přímo z klubu Atlantik se budou vysílat ve spolupráci s Kateřinou Huberovou z Českého rozhlasu Ostrava přímé přenosy se  zajímavými hosty.

„V novém prostoru připravujeme mimo jiné pravidelné tematické přednášky, kurzy japonštiny, schůzky milovníků anime i workshopy,“ prozrazuje předseda centra Jan Kudla, který se už odmala věnuje studiu bojového umění japonského původu a Česko-japonské kulturní centrum založil s nadšenci a japanology v roce 2016. Japonsko navštěvuje pravidelně a v návštěvách podporuje i další zájemce, které na jejich cestách doprovází.

„CKV Moravská Ostrava bude v Atlantiku dál pokračovat v cyklu cestopisných přednášek s Mirkem Zajacem Dudou i s mnoha workshopy a besedami, které budou zaměřené na život jiných kultur,“ sdělila Marcela Mrózková Heříková, ředitelka CKV.

„Japonci nás milují a váží si nás. Říkají o nás, že jsme samurajové v srdci Evropy, protože jsme nebojácní a máme odvahu. Mají velmi rádi i naši historii i kulturu a jsem rád, že můžeme právě ze svých kultur na základě zkušeností navzájem přebírat určité aspekty,“ dodává Jan Kudla.

Zdroj: Petra Špornová

Ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES